Iată următoarea situație:
Un turist își petrece concediul într-o cabană, undeva la poalele unui munte. Dimineață pleacă la răsăritul Soarelui către vârful muntelui, unde ajunge la apus. Stă peste noapte pe vârful muntelui, într-o cabană rudimentară, iar dimineața următoare, la răsărit, pleacă spre locul său de cazare de la poalele muntelui, unde ajunge la apusul Soarelui.

De răspuns la două întrebări:
1. Există un punct pe traseu unde turistul trece la exact aceeași oră a zilei, atât la urcare, cât și la coborâre?
2. Care este acel punct de pe traseu?

 


 

Iată un alt doilea joc logic, publicat în urmă cu câteva zile, în cadrul unui articol, fără un răspuns deocamdată. Poate primește acum...


Darius se uită la Ana, dar Ana se uită la Cezar. Darius este însurat, dar Cezar nu este. Se uită o persoană căsătorită la o persoană necăsătorită?

E un test simplu, care arată puterea (înșelătoare) a intuiției umane.
Câte secunde v-a luat să ajungeți la un răspuns?

 



Au trecut 48 de ore de la publicarea acestor jocuri logice și nu există niciun comentariu care să poată fi considerat răspuns... Atunci să oferim noi răspunsul.


Răspunsuri:

1. Turistul în concediu

Problema este una relativ simplă, dar identificarea ei ține de schimbarea perspectivei obișnuite de a aborda problemele de logică. Probabil că cei mai mulți care au încercat să o rezolve s-au gândit la faptul că să urci e mai greu decât să cobori, viteza de la urcare e mai mică decât la coborâre, că nu poți ști unde se va afla turistul în fiecare moment al mișcării sale pe traseu, cu atât de puține date, precum cele furnizate în enunț.

Dar gândiți-vă altfel: în loc să mergeți cu turistul până în vârful muntelui, apoi să coborâți cu el, urcați și coborâți în același timp. Turistul, dedublat, urcă și coboară în același timp. Va fi un punct pe traseu în care cei „doi” se vor întâlni? Fără nicio îndoială, că altfel e absurd. Am răspuns, așadar, la prima întrebare, iar răspunsul e un răsunător „DA”, există un punct pe traseu unde turistul trece la exact aceeași oră a zilei, atât la urcare, cât și la coborâre. Care este acel punct de pe traseu? Asta nu se poate stabili cu precizie.


2. Cine se uită la cine

Prima pornire e să spui: nu se poate spune! Nu știm nimic despre Ana, dacă e căsătorită ori necăsătorită!

Dar dacă ne gândim un pic, observăm că Ana poate fi ori căsătorită, ori necăsătorită. Dacă e căsătorită, atunci ea (căsătorită) se unită la Cezar (necăsătorit). Dacă e necăsătorită, Darius (căsătorit) se uită la Ana (necăsătorită). Prin urmare, răspunsul este „DA”, o persoană căsătorită se uită la o persoană necăsătorită!

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.