Ce se întâmplă cu apa dintr-un pahar după o vreme? Se strică apa? Îşi schimbă proprietăţile? Îşi schimbă gustul? Ori indiferent cât am lăsa-o expusă, în condiţii de mediu normale, rămâne la fel, neschimbată? În videoclipul de mai jos, puteţi afla răspunsurile la întrebările de mai sus. Pentru cei curioşi, iată o parte din răspuns: da, apa îşi schimbă un pic proprietăţile, în urma contactului cu aerul absorbind dioxid de carbon şi, în foarte mică parte, transformându-se în acid carbonic.

 

 

În urma pierderii unor protoni, pH-ul apei scade. Ca urmare, apa devine un pic mai acidă şi îşi schimbă un pic gustul. Desigur, mai apare şi problema contaminării cu microorganisme.

Vă invit totuşi să vedeţi videoclipul pentru mai multe detalii interesante. Cum există subtitrare în limba engleză, nu uitaţi să activaţi butonul asociat subtitrării, în cazul în care aceasta nu apare la pornirea filmului.


Ce este pH-ul apei?

(subiectul nu este discutat în videoclip)

În chimie, pH-ul este o scară numerică utilizată pentru a indica aciditatea ori alcalinitatea unei soluţii apoase. Soluţiile cu un pH mai mic de 7 sunt acide, iar soluţiile cu un pH mai mare decât 7 sunt alcaline (bazice).

Apa pură, la temperatura de 25o C, are un pH de 7 şi este considerată neutră, nefiind nici acidă, nici alcalină.

Apa potabilă are diverse valori ale pH-ului, întrucât conţine minerale dizolvate şi diferite gaze. Apele de suprafaţă au un pH între 6,5 şi 8,5, pe când apele subterane au un pH între 6 şi 8,5.

Apa cu un pH mai mic decât 6,5 este considerată acidă, fiind corozivă, putând conţine ioni de metal, cum sunt cuprul, fierul, plumbul, magneziul sau zincul.

 

 

 

Citiţi şi:

apăCe gust are cea mai veche apă din lume? Groaznic. La aproape 1,5 mile sub suprafaţa Pământului, în Canada, oamenii de ştiinţă au descoperit pungi de apă care au fost izolate de lumea exterioară pentru mai mult de 1 miliard de ani.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Puteți comenta folosind contul de pe site, de FB, Twitter sau Google ori ca vizitator (fără înregistrare). Pt vizitatori comentariile sunt moderate (aprobate de admin).

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune-ne care-i părerea ta...
caractere rămase.
Loghează-te ( Fă-ți un cont! )
ori scrie un comentariu ca „vizitator”

 


OK, conținutul site-ului a fost și va rămâne gratuit,
dar chiar ne-ar ajuta dacă ne-ai sprijini cu
o donaţie.


PayPal ()


Contact
| T&C | © 2020 Scientia.ro