Ne-am obişnuit să asociem conceptul Open-Source cu sistemele de operare gen Linux şi Android sau cu multitudinea de aplicaţii software care sunt puse în circulaţie în mediul virtual ca alternative la soluţiile comerciale deloc ieftine.

Ce se întâmplă însă dacă un student la Automatică ori un simplu pasionat de electronică are nevoie să dezvolte o platformă hardware, cât şi software-ul specific acesteia, şi nu are la dispoziţie resursele financiare pentru a apela la produsele marilor corporaţii de profil?

 

 

O variantă de luat în calcul este Arduino - o unealtă cu ajutorul căreia, dacă e să îi cităm pe cei care stau în spatele acestei idei, putem dezvolta computere care să interacţioneze şi să controleze mult mai mult din lumea exterioară decât desktopul ori laptop-ul fiecăruia dintre noi. Este vorba despre o platformă computaţională Open-Source care are la bază o placă, un microcontroller şi un mediu de dezvoltare cu ajutorul căreia se poate scrie software pentru acest microcontroller.

Devine astfel mult mai simplu şi mai ieftin să dezvolţi o soluţie hardware proprie, plecând la drum doar cu o placă Arduino şi alte câteva componente, dar cu susţinerea unei comunităţi deschise într-o continuă extindere. Arduino poate fi utilizat pentru dezvoltarea de montaje interactive, colectarea de informaţii de la o serie de senzori şi comutatori ori pentru a controla o gamă largă de obiecte precum lămpi, motoare, etc.

Recent a fost lansat online şi un documentar care prezintă istoria proiectului lansat în 2005 în oraşul italian Ivrea. Vă invităm să îl urmăriţi în cele ce urmează, subtitrat în limba engleză. Dacă preferaţi versiunea în limba spaniolă, o puteţi urmări aici.

 

Am descoperit citind pe această temă că există şi un blog românesc al pasionaţilor şi utilizatorilor Arduino: Ro-duino - Arduino în România.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.