Gaură neagră - reprezentare artistică

 

Găurile negre reprezintă un adevărat mister. Ce se întâmplă în interiorul acestora nu știm. Nu avem o teorie care să descrie fizica acestor obiecte cosmice.

Recent a fost descoperită cea mai apropiată gaură neagră de noi, situată la „doar” 1.600 ani-lumină. Face parte dintr-un sistem care conține o stea, iar studiul acestei stele i-a dus pe cercetători la concluzia că în apropierea ei există o gaură neagră cu masa de circa 10 ori mai mare ca cea a Soarelui.



Găurile negre

Găurile negre reprezintă un mare mister. În centrul multor galaxii există găuri negre enorme, cu masa de milioane sau chiar miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui.

Încă nu știm cum s-au format aceste enorme găuri negre. Știm însă că stelele cu masa de zeci sau sute de ori mai mare ca cea a Soarelui, atunci când mor, lasă în urmă găuri negre cu masa de câteva ori (până la circa o sută de ori) mai mare ca cea a Soarelui.

În galaxia noastră ar trebui să existe mai bine de 100 de milioane de astfel de găuri negre. Foarte puține dintre acestea sunt cunoscute, ca urmare a faptului că aceste obiecte cosmice nu emit semnale din interior.

Ce se întâmplă în interiorul unei găuri negre este una dintre întrebările cele mai importante din fizică, întrucât are de-a face atât cu relativitatea generală a lui Einstein, cât și cu fizica cuantică, două teorii care nu sunt compatibile, însă cel puțin în interiorul găurilor negre am avea nevoie de o teorie care ține cont de ambele.


Cum observăm găurile negre?

În condițiile în care găurile negre nu emit semnale, avem la dispoziție o serie de măsurători care ne pot totuși duce la observarea de semnale astronomice care au de-a face cu găurile negre.

Când o stea, de exemplu, este atrasă de o gaură neagră, steaua începe o spirală de cădere în gaura neagră cu o mișcare accelerată și se descompune. Particulele cu sarcină electrică emit radiație; tocmai această radiație o putem măsura, în acest mod obținând informații despre gaura neagră.

O altă modalitate pentru studiul găurilor negre este măsurarea undelor gravitaționale emise în urma unor coliziuni de găuri negre. Studiul găurilor negre izolate este însă mult mai dificil.

 
Gaia BH1 – gaura neagră la 1.600 ani-lumină

Recent, noi măsurători efectuate la observatorul din Hawaii, International Gemini Observatory, cu telescopul Gemini North, au dus la descoperirea celei mai apropiate găuri negre de noi: Gaia BH1.

Se bănuia deja existența acestei găuri negre în urma observațiilor efectuate de Gaia (ESA).

Spectrograful Gemini Multi-Object Spectrograph de la Gemini North a permis observarea unei stele din constelația Ofiucus, la 1.600 ani-lumină de noi, stea care are o orbită ce duce la concluzia că face parte dintr-un sistem binar; partenerul nu este vizibil.

S-a ajuns astfel la concluzia că steaua observată este însoțită de o gaură neagră aflată la o distanță de stea cam cât distanță dintre Soare și planeta noastră.

Gaura neagră, denumită Gaia BH1, are o masă de circa 10 ori mai mare decât cea a Soarelui și nu este vizibilă.

Rezultatele acestui studiu au fost publicate recent în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

 
Misterele se întețesc

Nu totul este însă clar. Gaura neagră Gaia BH1 s-ar fi format în urma „morții” unei stele cu masa de cel puțin 20 de ori mai mare decât cea a Soarelui. Explozia acesteia, înainte să dea naștere găurii negre, ar fi avut un efect devastator asupra stelei pe care o observăm astăzi, al cărei studiu a permis descoperirea indirectă a găurii negre. Cum de a rezistat aceasta? Încă nu știm. Ceea ce înseamnă că mai sunt multe mistere de rezolvat, printre care și evoluția unui sistem binar de stele, în care una dintre stele este atât de mare încât să dea naștere într-un timp relativ scurt unei găuri negre.

Câte alte găuri negre sunt în galaxia noastră? Probabil multe milioane!

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    Nelu · 1 years ago
    Cînd două teorii despre natură( fizică) nu sînt compatibile, una este greșită.
    • This commment is unpublished.
      Iosif A. · 1 years ago
      @Nelu Nu sunt de aceeași opinie, după cum am scris de câteva ori pe site.

      Teoriile naturii nu sunt descrieri ale naturii, ci doar instrumente de măsură ale fenomenelor fizice.
      Cum explică, de pildă, relativitatea generală gravitația? În niciun fel. Cum nu o făcea nici teoria gravitației a lui Newton.

      Prin urmare, avem și vom avea teorii care nu sunt perfect compatibile, dar care sunt utile în investigarea naturii, dezvoltarea de noi tehnologii șamd.
  • This commment is unpublished.
    George · 1 years ago
    In viitor vor aparea teorii noi in matematica si fizica. Si nu numai la aceste discipline... Multe probleme vor fi rezolvate. 
    Dar...viata omului este scurta si trecatoare .  Sa ne bucuram , daca se poate....  Ok...Sarbatori Fericite. Un An Nou Fericit !!!🌹🌹🌹