Galaxia NGC 1427A, parte din roiul Fornax, situat la circa 62 de milioane de ani-lumină
Credit: ESO

Studiul unui roi de galaxii pitice sugerează că am putea renunța la ideea materiei întunecate. Un studiu privind galaxiile pitice din roiul de galaxii Fornax arată că observațiile astronomice asupra acestui roi ar putea fi explicate aplicând o teorie modificată agravitației, renunțând la ideea materiei întunecate.


Materia întunecată

Materia întunecată ar fi o formă de materie care exercită atracție gravitațională, însă nu emite lumină și nu interacționează cu materia pe care o cunoaștem decât, eventual, pe lângă gravitație, prin noi forțe încă necunoscute.

Această formă de materie a fost introdusă în fizică pentru a explica de exemplu viteza de rotație a stelelor în periferia galaxiilor, care este prea mare ca să fie explicată doar prin gravitația exercitată de materia „obișnuită”.

Din ce ar fi alcătuită această materie întunecată? Se crede că ar putea fi compusă din particule care nu aparțin teoriei modelului standard al fizicii particulelor elementare. Particule care sunt căutate în cadrul unor experimente atât la acceleratoarele de particule, cât și în experimente în laboratoare subterane, unde particulele de materie întunecată, dacă există, ar interacționa cu detectoarele noastre ar lasă urme măsurabile.

Problema este că până în prezent nu s-a reușit să se descopere nicio nouă particulă care ar putea explica materia întunecată.

Experimentele continuă, echipamentele utilizate fiind din ce în ce mai sensibile, maximizând șansele pentru eventuala descoperire a materiei întunecate. Între timp, pe lângă experimentele amintite, observațiile astronomice ne ajută să înțelegem mai bine comportamentul acestei materii misterioase.


Roiul de galaxii pitice Fornax

La circa 62 de milioane de ani-lumină de noi se găsește roiul de galaxii Fornax, cu o masă totală de circa 7 înmulțit cu 1013 ori masa Soarelui. Acest roi este relativ aproape de noi, ceea ce are avantajul că îl putem studia destul de bine cu instrumentele noastre.

Fornax conține galaxii pitice, galaxii care – se crede – ar fi învăluite de materie întunecată, materie care ar contribui la gravitația acestor galaxii.

Într-o grupare de galaxii însă se exercită așa-numitele efecte de maree – deformări ale galaxiilor din cauza gravitației diferite între diverse regiuni ale galaxiei.  Galaxiile din Fornax au fost studiate cu instrumentul VLT Survey Telescope of the European Southern Observatory.

 
Un studiu interesant: modificarea legii gravitației?

Un nou studiu a analizat aceste galaxii și efectele de maree exercitate asupra lor. Aceste efecte sunt mai puternice atunci când galaxiile sunt mai aproape de centrul roiului de galaxii sau atunci când galaxiile au dimensiuni relativ mari însă conțin puțină materie.

Noul studiu – rezultatele căruia au fost publicate într-un articol în revista Monthly Notices of the Royal Astronomical Society - arată că aceste galaxii, chiar dacă înconjurate de materie întunecată, nu ar fi trebuit să supraviețuiască chiar și atunci când efectele de maree ar fi exercitate de o gravitație de circa 64 de ori mai mică decât gravitația internă a galaxiilor. Totuși... galaxiile încă există.

Pentru a explica acest interesant rezultat cercetătorii au folosit MOND, un model care modifică legea gravitației (MOND - MOdified Newtonian Dynamics), în cadrul căruia gravitația se modifică, fiind mai puternică, la accelerații mai mici. Cu acest model cercetătorii au reușit să explice rezultatele observațiilor astronomice.

 
Modificăm deci teoria gravitației?

Ce înseamnă acest rezultat? Nu mai avem nevoie de materie întunecată și modificăm teorie gravitației?  Nu, nu încă. Acest rezultat trebuie verificat și eventual confirmat prin studiul altor galaxii; cum ar fi galaxii pitice în alte clustere de galaxii cu alte caracteristici – unde efectele de maree ar trebui să fie și mai puternice.

Deocamdată materia întunecată rezistă, iar experimentele unde aceasta este căutată sunt importante, deoarece descoperirea unor noi particule, care nu fac parte din modelul standard, ar arăta că în univers este loc și pentru materie întunecată.

Dovezile privind necesitatea modificării teoriei gravitației, în ciuda acestui studiu, sunt, deocamdată, încă incomplete.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    Alexandru · 1 years ago
    Inca nu s-a renuntat la cercetarea unei energii si materii inexistente? Cata pierdere de vreme intr-o ipoteza ce incearca sa acopere incapacitatea de a explica evidenta...