Lumina galaxiilor înconjoară o gaură neagră o dată sau de mai multe ori, în funcție de cât de aproape este, rezultatul fiind că vedem o galaxiei în mai multe direcții (imagini multiple). Credit imagine: Peter Laursen

Razele de lumină care provin de la galaxii îndepărtate în apropierea găurilor negre pot să se rotească în jurul acesteia de mai multe ori, datorită deformării spațiu-timpului, astfel încât observăm mai multe imagini ale aceleași galaxii.


Relativitatea generală a lui Einstein

Teoria relativității generale a lui Einstein leagă spațiul și timpul, geometria acestora, de conținutul de materie și energie din univers. Această faimoasa teorie a fost verificată cu mare precizie în măsurători astronomice, dar și în laboratoare. Ba mai mult – o folosim în localizare, atunci când primim semnale de la sateliți, unde trebuie să se țină cont de faptul că gravitația este mai mică la nivelul sateliților decât pe Pământ. Teoria funcționează extrem de bine explicând de exemplu cum se propagă lumina în univers: nu urmează o linie dreaptă, ci o traiectorie care ține cont de geometria deformată a spațiu-timpului în apropierea obiectelor cosmice. Există însă un caz-limită: găurile negre, în interiorul cărora relativitatea generală nu mai funcționează.

Citește și: De ce timpul trece mai greu la baza unui munte decât pe vârf


Găurile negre

Găurile negre sunt obiecte din care nici măcar lumina nu poate ieși; gravitația este atât de intensă în interiorul acestora încât fotonii „cad” înapoi în gaura neagră, nu pot trece de „orizontul evenimentelor” (granița găurii negre), odată intrați în gaura neagră. Teoria relativității nu mai funcționează în interiorul acestor fascinante obiecte cosmice, întrucât aici ne lovim de „infinituri”:  avem o singularitate, adică un loc în care densitatea și gravitația sunt infinite.

Se caută deci o nouă teorie care să descrie ceea ce se întâmplă în găurile negre. Până când o vom găsi însă, găurile negre sunt studiate prin măsurători ale unor fenomene cosmice, precum undele gravitaționale emise atunci când două găuri negre se ciocnesc; sau studiind lumina obiectelor înghițite de găurile negre.

Există însă și o altă metodă de a studia atât găurile negre, cât și obiectele a căror lumina trece prin apropierea acestora. Este vorba despre o deformare a geometriei spațiu-timpului în apropierea găurilor negre ce are ca efect faptul că lumina însăși face mai multe… ture în jurul găurii negre.


Lumina face mai multe ture în jurul găurii negre

În apropierea orizontului evenimentelor, acea granița a găurilor negre care, odată trecută, nu mai poți reveni în afara găurii negre, deformarea spațiului și a timpului este atât de intensă, încât lumina care provine de la obiecte îndepărtate trecând pe acolo poate face mai multe ture în jurul găurii negre până când să își reia drumul (asta dacă scapă găurii negre). Din acest motiv putem vedea mai multe imagini ale unei galaxii, de exemplu. Când razele de lumină trec prin apropierea găurii negre, în funcție de distanță față această,  pot face o tură în jurul găurii negre sau mai multe ture, înainte să ajungă la noi.


Un calcul al fenomenului

Cât de mult trebuie să te apropii de o gaură neagră pentru a vedea o a doua imagine a unei galaxii, după ce ai văzut-o pe prima?

Faptul că lumina poate face mai multe ture în jurul găurii negre era cunoscut; ba, mai mult, se știa că dacă vrem să vedem o a doua imagine a aceluiași obiect trebuie să ne uităm la o distanță de circa 500 de ori mai aproape de gaura neagră (statică); dar un calcul precis însă lipsea.

Recent, într-un articol publicat în Scientific Reports a fost prezentat un calcul al acestui factor. Pentru găurile negre care se rotesc rapid, imaginile succesive sunt obținute la distanțe mai apropiate de gaura neagră de doar 50, 5 sau chiar 2 ori (depinde de cât de rapidă este rotația).

 
Ce se poate face cu imaginea multiplicată?

Posibilitatea de a vedea mai multe imagini ale unei galaxii ne poate ajuta să înțelegem mai bine atât gaura neagră, cât și galaxia care a produs lumina. Se poate de exemplu studia mai bine o supernovă, întrucât se văd imagini mai multe, întârziate în timp, ale acesteia. Acest lucru nu a fost încă observat experimental, însă astronomii speră ca în curând să poată  observa imagini multiple ale obiectelor în apropierea unei găuri negre. În acest fel vom putea verifica teoria relativității generale a lui Einstein în condițiile extreme din apropierea unei găuri negre.


Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.