Quasarul PG 1211+143 marcat în centrul imaginii. Credit: SDSS/S. Karge

Se credea că obiectele care ajung să fie capturate  de către o gaură neagră mai întâi efectuează o spirală în jurul acesteia. Observaţii recente arată că nu este neapărat aşa: a fost observat un flux de materie în cădere directă spre o gaură neagră cu o viteză extrem de mare.


Găurile negre reprezintă un pericol pentru orice obiect, mic sau mare, care trece la o distanţă prea apropiată de acestea. În acest caz aceste obiecte nu mai au scăpare, întrucât forţa gravitaţională extremă a găurii negre le atrage inexorabil spre acestea şi obiectele sfârşesc prin a fi înglobate în interiorul găurii negre. De îndată ce trec de aşa-numitul orizont al evenimentelor, nu mai au scăpare, întrucât pentru a ieşi din gaura neagră ar fi necesară o viteză mai mare ca cea a luminii, care este o limită pentru orice viteză în univers, cel puţin în cadrul fizicii actuale.

Stele sau praf interstelar, planete sau asteroizi, toate au aceeaşi soartă dacă traiectoria lor îi duce prea aproape de misterioasele găuri negre, precum cea din centrul galaxiei noastre sau din centrul multor alte galaxii, în care se găsesc găuri negre cu masa de milioane sau chiar miliarde de ori mai mare ca cea a Soarelui.

Se credea până recent însă că înainte de a cădea în gaura neagră obiectele capturate au la început o mişcare în spirală, se formează un fel de inel de materie în jurul găurii negre, care se roteşte în jurul acesteia, apropiindu-se din ce în ce mai mult, pe o traiectorie în spirală, până când se produce adevărata captură, trecerea dincolo de orizontul evenimentelor.

Iată însă că o observaţie recentă a pus în discuţie aceste scenariu. Un grup de astronomi condus de către Ken Pounds de la Universitatea din Leicester, Marea Britanie, a observat cum că obiectele pot cădea direct într-o gaură neagră, fără să efectueze mai întâi o mişcare în spirală.

Rezultatele acestui studiu au fost publicate recent într-un articol în revista Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Datele analizate de grupul de astronomi au fost obţinute cu ajutorul telescopului spaţial de raze X "XMM - Newton" al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA). Acest telescop a măsurat ceea ce se întâmplă în jurul nucleului activ al galaxiei PG 1211+143, situată la un miliard de ani-lumină de noi.

În interiorul acestui nucleu galactic activ se situează o gaură neagră enormă. Masa acesteia este de aproximativ 40 de milioane de ori masa Soarelui, deci de circa 10 ori mai mult decât gaura neagră din centrul galaxiei noastre. Această gaură neagră consumă materie într-un ritm extrem de mare, ceea ce i-a făcut pe astronomi să o studieze îndeaproape. În cadrul studiului, Pounds şi colegii lui au observat obiecte care aveau o deplasare spre roşu a frecvenţelor, un efect care are loc atunci când obiectul se deplasează cu viteze importante, îndepărtându-se de noi, şi care poate fi asemănat cu schimbarea în tonul sunetului unei sirene care se îndepărtează de noi. Deplasarea spre roşu observată corespunde unei viteze de circa 100.000 km/secundă, circa o treime din viteza luminii în vid, un adevărat record.

Această viteză, susţine grupul condus de Pounds, se explică doar dacă obiectele respective sunt în cădere directă spre gaura neagră, fără să efectueze o spirală în jurul acesteia.

Această descoperire are un rol important, întrucât confirmă o teorie conform căreia creşterea rapidă a găurilor negre este explicată prin faptul că nu toată materia se situează într-un disc în jurul acestora, ci ar exista mai multe inele de materie, care se găsesc la distanţe diverse faţă de gaura neagră, fiind nealiniate cu axa de rotaţie a acesteia. Interacţiunea dintre aceste inele ar avea ca rezultat o situaţie de instabilitate care ar duce la căderea directă a materiei, cel puţin în parte, în gaura neagră care, în felul acesta, ar creşte în mod accelerat, explicând observaţia astronomilor a ceea ce se întâmplă cu gaura neagră PG 1211+143.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.