Durerea de cap, migrenă, este răspândită mai ales în rândul femeilor. Totuşi, şi bărbaţii suferă de multe ori. Un studiu recent efectuat de către un grup de cercetători olandezi demonstrează că una dintre cauze este un exces de estrogen, chiar şi în cazul bărbaţilor.


Cui nu i s-a întâmplat să aibă vreodată o durere de cap? Un episod izolat nu are repercusiuni asupra noastră, atunci însă când durerea de cap devine relativ constantă, cu episoade intense, ne poate afecta viaţa chiar în mod dramatic.

Migrena este cea mai frecventă cauză pentru durerile severe de cap. Circa 20% dintre femei şi 6% dintre bărbaţi sunt afectaţi de acest gen de durere. Migrena debutează în adolescenţă sau în copilărie, frecvenţa maximă manifestându-se între 25 şi 55 de ani. După 55 de ani frecvenţa atacurilor scade, în special la femei.

Ce generează însă migrenă? De ce femeile suferă mai mult?

Numeroase studii au demonstrat că migrenă este asociată unui nivel ridicat de estrogen – hormonul feminin. Recent însă un grup de cercetători de la Universitatea din Leiden din Olanda a demonstrat că şi în cazul bărbaţilor de vina ar fi tot acest hormon. Rezultatele acestui studiu au fost publicate în revista Neurology a Academiei Americane de Neurologie.

Ce sunt este estrogenul şi cum este generat în organism?

Estrogenul la femei este sintetizat mai ales la nivelul ovarelor şi al placentei în timpul sarcinii şi este responsabil pentru dezvoltarea caracterelor sexuale şi a funcţiei sexuale feminine – dezvoltarea sânilor şi apariţia ciclului menstrual. La bărbaţi cantităţi mici de estrogen sunt sintetizate mai ales de către glandele suprarenale şi de testicule.

Se pare că bărbaţii care au un nivel de estrogen mai ridicat suferă mai mult de dureri de cap, precum femeile. Acesta este rezultatul la care au ajuns cercetătorii olandezi, care au studiat un grup de 39 de bărbaţi cu vârsta de 47 de ani. Dintre aceştia 17 sufereau de migrenă, în timp ce 22, care au fost folosiţi ca grup de control, nu aveau acest gen de probleme. Cercetătorii au studiat nivelul de hormoni de tipul: estrogen, estradiol şi testosteron în sânge. Practic, au luat probe de sânge de la cei 39 de participanţi în care au măsurat nivelul hormonilor. În cazul bărbaţilor care sufereau de migrenă probele de sânge au fost luate atât în zilele în care nu aveau durere de cap cât şi în cele în care aveau episoade de migrenă intense.

În urma analizelor efectuate s-a ajuns la concluzia că bărbaţii afectaţi de migrenă aveau cantităţi de estrogen mai ridicate decât în cazul bărbaţilor ce nu aveau acest gen de probleme. Practic, nivelul de estrogen ajungea la circa 97 picomoli pe litru la bărbaţii cu migrene faţă de 69 plom/l la bărbaţii sănătoşi. Nivelul de testosteron nu suferea modificări, fiind, în medie, similar pentru toţi bărbaţii.

Se pare deci că un raport între testosteron şi estrogen mai scăzut poate duce la apariţia migrenei.

Acest rezultat a fost confirmat în mod indirect în urma interviurilor realizate cu bărbaţii care suferă de migrene în cadrul cărora circa 61% dintre participanţi povesteau cum că au avut simptome asociate cu carenţe de testosteron – adică energie redusă, dereglări de natură sexuală sau lipsă de bună dispoziţie.

Femeile au cantităţi de estrogen mult mai ridicate în perioada fertilă, fiind acesta motivul pentru care multe suferă de migrenă până la apariţia menopauzei, când, în urma scăderii nivelului de estrogen, aceste migrene dispar, de obicei după vârsta de 55 de ani.

Cercetătorii olandezi susţin că studiile relaţiei dintre estrogen şi migrene, mai ales în cazul bărbaţilor, trebuie continuate, pentru descifrarea mecanismului biologic care stă la baza declanşării acestor intense dureri de cap.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.