Prima imagine focalizată a Sagittarius A*, gaura neagră din centrul galaxiei noastre, Calea Lactee, realizată de către telescopul spaţial în raze X NuSTAR (Nuclear Spectroscopic Telescope Array)
Imagine: wikipedia.org

Găurile negre reprezintă un adevărat pericol pentru dezvoltarea şi evoluţia vieţii în Univers. Radiaţia emisă în perioada în care acestea “înghit” materia din apropiere distruge atmosfera şi viaţa de pe planetele situate prea aproape. Ca rezultat,  eventualele forme de viaţă dintr-o rază de circa 1000 de ani-lumină faţă de gaura neagră din centrul galaxiei noastre, de exemplu, nu ar fi avut şanse de supravieţuire.


Numărul găurilor negre din Univers nu este cunoscut.
Cu mase care variază de la câteva ori masa Soarelui la miliarde de ori mai grele, aceste obiecte misterioase pot reprezenta un adevărat pericol pentru viaţa în Univers.

Pe de o parte dacă o planetă, împreună cu sistemul solar din care face parte, s-ar afla la o distanţă prea mică faţă de gaura neagră ar fi înghiţite de acest “monstru”, ajungând într-o lume pe care nu o cunoaştem, întrucât nimeni nu ştie ce se află în interiorul unei găuri negre.

Recenta descoperire a unor sisteme binare de găuri negre, prin observarea undelor gravitaţionale emise în urma ciocnirii acestora şi a formării unei unici găuri negre din contopirea celor două, dă unele speranţe cercetătorilor că vor reuşi să înţeleagă mai bine ce se petrece în această lume misterioasă.

Găurile negre sunt însă periculoase chiar şi atunci când nu sunt atât de apropiate încât să ne înghită. Radiaţia emisă de obiectele capturate de către găurile negre poate reprezenta, la rândul ei, un mare pericol pentru viaţă.

Într-un articol publicat recent în revista Scientific Reports de către doi cercetători italieni de la universitatea Tor Vergata din Roma, Amedeo Balbi şi Francesco Tombesi, intitulat "The habitability of the Milky Way  during the active phase of its  central supermassive black hole" se arată că gaura neagră din centrul galaxiei noastre, Sagittarius A*, care are o masă de circa 4 milioane de ori mai mare ca cea a Soarelui, ar fi putut distruge viaţa pe planete situate într-o rază de 1.000 de ani-lumină.

Acum circa 8-9 miliarde de ani, când Sagittarius A* s-a format, “înghiţind” materia din apropiere, obiectele care cădeau în această gaură neagră emiteau radiaţii, raze X şi ultraviolete, generând practic un vânt intens de radiaţie electromagnetică. În acea perioadă sistemul solar nu se formaseră încă; este însă posibil ca multe sisteme solare să fi fost afectate de către această radiaţie nimicitoare.

Perioada de activitate intensă a durat circa 50 de milioane de ani, după care Sagittarius A* s-a “liniştit”, întrucât a înghiţit practic toată materia care se afla în raza ei de acţiune.

Vântul de radiaţie electromagnetică ar fi avut ca efect  distrugerea eventualei atmosfere, precum şi a formelor de viaţă, de la cele unicelulare la cele mai evoluate, pe planetele apropiate. Acestea ar fi fost practic sterilizate.

Sistemul nostru solar se situează la o distanţă de 27.000 de ani-lumină de centrul galaxiei şi, deci, de gaura neagră Sagittarius A*. Un sistem solar asemănător cu al nostru care s-ar fi format acum 8-9 miliarde de ani în apropierea centrului galaxiei nu ar fi avut nici o şansă să fie populat cu vieţuitoare.

De aici şi concluzia că viaţa ar trebui căutată într-o regiune mai îndepărtată de centrul galaxiilor, ţinând cont de faptul că mare parte, dacă nu toate galaxiile, au în centru o enormă gaura neagră.

Totuşi, dacă un sistem solar este prea departe de centru, nu există o cantitate suficientă de elemente mai grele, precum cele metalice, care sunt extrem de importante pentru anumite procese biologice, precum şi pentru formarea rocilor. În zone “de mijloc”, precum cea în care ne găsim noi, suntem destul de departe de vântul de radiaţii generate de gaura neagră, însă destul de aproape astfel încât să existe elementele atomice necesare vieţii, cel puţin a formelor de viaţă aşa cum le cunoaştem noi.

În studiul efectuat de către cei doi cercetători aceştia au ajuns la concluzia că o zonă sigură pentru viaţă ar începe de la 10.000 de ani-lumină distanţă faţă de centru. Pentru noi Sagittarius A* nu reprezintă niciun pericol, însă pentru planetele apropiate de această enormă gaura neagră activitatea acesteia ar fi putut fi devastatoare.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.