Văzul, gustul şi mirosul sunt puternic influenţate de stilul nostru de viaţă. Schimbările introduse în societatea modernă au efecte negative asupra acestor simţuri. Efectuând însă mici schimbări în stilul de viaţă este posibil să  limităm aceste efecte negative.


Din ce în ce mai multe persoane, mai ales tinerii, poartă ochelari, fiind afectaţi de miopie. Există țări în care mai bine de jumătate din populaţie poartă ochelari care să corecteze acest defect de vedere. Dacă ne gândim la bunicii şi străbunicii noştri, pe vremea lor nu existau aşa de mulţi „ochelarişti”; pe de o parte din cauză că mulţi nu simţeau nevoia să poarte ochelari (chiar dacă aveau o miopie lejeră), pe de alta din cauza faptului că, se pare, existau cu adevărat mult mai puţine persoane afectate de miopie. Cum de s-a ajuns la ora actuală la un procent aşa de mare de miopi? Procent în creştere, mai ales printre copii şi tineri. Acest subiect, împreună cu alterarea altor simţuri, a fost discutat la reuniunea asociaţiei American Association for the Advancement of Science, la Boston.

Dacă citiţi acest articol pe ecranul unui computer, acest lucru înseamnă că îl citiţi folosind o sursă de lumină artificială, fixând privirea la o distanţă relativ mică faţă de ochi. Mare parte din viaţa noastră la ora actuală se desfăşoară sub o lumină artificială, ceea ce a dus, susţine cercetătoarea Amanda Melin, la faptul că există ţări în care 90% din populaţie suferă de miopie. Se poate face ceva pentru a împiedica această epidemie de miopie?

Se pare că o plimbare în mijlocul naturii sau, oricum, petrecerea timpului liber afară din casă, în lumină naturală, poate fi de mare ajutor. Studiile efectuate au demonstrat că petrecerea în mijlocul naturii a circa 40 de minute pe zi poate reduce procentul de miopi în rândul copiilor şi a adolescenţilor între 25% şi 50%. Chiar şi adulţii miopi pot beneficia de petrecerea timpului liber în aer curat, privind pomii şi minunăţiile naturii în locul ecranului al computerului său al televizorului.

Nu doar văzul este afectat de „viaţă modernă”, ci şi gustul şi mirosul.

În ceea ce priveşte gustul, am devenit, majoritatea dintre noi, mari consumatori de dulciuri, mai ales cele care conţin zahăr. Acest lucru are de-a face cu faptul ca rudele noastre îndepărtate pe scară evolutivă consumau fructe care conţin zahăr, care este o sursă de energie importantă. Preferinţa maimuţelor pentru zahăr s-a transmis în lanţul evolutiv şi ne-a făcut s-o cultivăm sub forma consumului de produse care au la baza zahărul rafinat. Maimuţele însă consumau zahărul din fructe doar în sezonul în care acestea erau disponibile, în timp ce noi avem la dispoziţie dulciuri la orice oră din zi şi din noapte. Acest fapt a avut şi continuă să aibă consecinţe dramatice: de la  alterarea gustului, la obezitatea de care sunt afectate multe ţări din lume. În anumite ţări obezitatea a ajuns să fie o problemă naţională, sistemul sanitar investind mare parte din fonduri pentru bolile care au la baza probleme legate de obezitate.

Cei care trăim în oraşe, mai ales în marile metropole, avem ulterioare probleme, legate de miros. Poluarea din oraşe generează alterarea simţului mirosului şi are efecte inclusiv asupra psihicului. A fost demonstrat cum poluarea poate genera stări de depresie şi anxietate. Kara Hoover, profesor la Alaska University, a demonstrat că mulţi mineri pierd simţul mirosului din cauza condiţiilor de poluare în care lucrează.

Ce este deci de făcut? Mare parte din probleme ar trebui rezolvate la nivelul întregii societăţi, precum reducerea nivelului de poluare din aer. La nivel individual însă putem acţiona şi noi, petrecând mai mult timp în aer liber. Mai ales pentru copii este extrem de important ca aceştia să efectueze, pe cât posibil, zilnic activităţi în aer liber. Mai putem reduce consumul produselor ce conţin zahăr rafinat şi să le înlocuim cu fructe de sezon. Simţurile noastre merită să fie îngrijite, precum ne îngrijim de alte aspecte ale fizicului nostru.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.