Fiecare dintre noi mai minte câteodată. Minciuni mai mult sau mai puţin „periculoase”. De la complimente nemeritate pentru o cină sau pentru aspectul fizic al unei persoane, la minciuni mai serioase. Există multe mituri legate de minciuni şi de cum ar putea acestea să fie descoperite. Să vedem în continuare câteva dintre acestea.



Să fim sinceri, câţi dintre noi nu am pus vreodată un „Like” unei fotografii pe Facebook care de fapt nu ne place? Şi câţi nu am făcut complimente pentru o cină mediocră, spunând că a fost excelentă? Sunt acestea minciuni? Desigur – nu sunt însă minciuni „periculoase”, ci acel gen de „savoir faire” care ne permite să trăim într-o societate.

Alte minciuni pot avea consecinţe mai grave: de la cele legate de trădarea unei persoane, a unei comunităţi şi chiar a unei ţări, la cele care au legătură cu activităţi criminale sau teroriste.

Au fost create multe metode pentru a detecta minciunile. Nici una dintre acestea – nici măcar aşa-numitul detector de minciuni – nu este însă infailibilă. Studiul expresiilor faciale sau ale mişcărilor corpului ne pot fi de ajutor, însă nu ne dau certitudinea descoperirii unei minciuni.

Psihologul american Paul Ekman s-a specializat în studiul expresiilor faciale şi corporale şi a dezvoltat o serie de tehnici pentru a-i descoperi pe mincinoşi. Ekman a scris multe cărţi legat de studiile pe care le-a efectuat de-a lungul anilor (Telling Lies: Clues to Deceit în the Marketplace, Politics and Marriage – fiind una dintre cele mai faimoase) şi a fost numit de către American Psychological Association unul dintre cei mai importanţi psihologi din secolul al XX-lea.

Să vedem în continuare câteva dintre secretele descoperite de Ekman legate de minciuni.


Sunt femeile mai capabile să îi descopere pe mincinoşi decât bărbaţii?

Nu – spune Ekman, nicidecum! Atât femeile, cât şi bărbaţii sunt destul de uşor de păcălit, mai ales atunci când vor să îi creadă pe mincinoşi. Această se întâmplă mai ales cu persoanele dragi, persoane pe care vrem cu orice preţ să le credem, întrucât de multe ori descoperirea adevărului ar fi o tragedie.


O privire aruncată în partea stânga în sus este un semn că ni se spune o minciună, aşa cum susţin anumite studii?

Nu, mincinoşii nu au o direcţie preferenţială în care să privească atunci când ne ameţesc cu minciunile lor.


Există o metodă clară, care funcţionează pentru oricine şi care detectează minciunile?

Nu, nu există o metodă universală (asemănătoare nasului lui Pinocchio). Inclusiv detectorul de minciuni folosit de poliţie poate fi păcălit, iar cei foarte emotivi pot fi detectaţi ca mincinoşi chiar şi când spun adevărul.


Psihopaţii mint mai bine decât persoanele normale?

Se pare că nu – însă comportamentul acestora ne induce în eroare şi ne face să îi credem mincinoşi mai buni decât sunt.


Nu există nici o modalitate de a ne da seama că cineva ne minte?

Ekman  susţine că există anumite puncte fierbinţi (hot spots) ale organismului care ne dau indicaţii despre adevărul spus de cel care ne vorbeşte. El însuşi ar fi identificat circa 30 de astfel de zone şi de gesturi.

Deci te-ai uitat la fiecare episod din ”Lie to me”, ai citit toate articolele din univers despre modul în care se poate depista un zâmbet fals şi ai devenit al naibii de bun la detectarea acestor mişcări faciale trecătoare şi involuntare numite microexpresii. Eşti gata să faci pariu pe orice că ai putea depista un mincinos doar ”citind” indiciile ”scrise” pe feţişoara lui de mincinos prost. Doar că nu-i aşa. Nu poţi.

Încheiem cu câteva exemple de posibile gesturi specifice mincinoşilor:
:: dacă vorbitorul spune clar un „da”, dar are o uşoare mişcare a capului în semn de „nu”, atunci este probabil ca ceea ce ne spune să fie o minciună.
:: dacă vorbitorul dă din umăr (un gest rapid care ar putea trece neobservat) în timp ce ne spune ceva important, acest gest trădează că ceva nu este în regulă şi că poate – dacă vrem să aflăm adevărul – ar fi bine să insistăm asupra discuţiei.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.