Una dintre cele mai răspândite forme de cancer la femei este cancerul la sân. Chiar dacă în ultimii ani au fost făcuţi importanţi paşi înainte în depistarea acestei forme de cancer într-un stadiu iniţial cu posibilitatea unui tratament care să ducă la o vindecare completă, ar fi mult mai bine dacă am reuşi să reducem de la bun început posibilitatea apariţiei acestei forme de cancer. Ce anume putem însă face noi?



Printre formele de cancer care afectează femeile, una dintre cele mai răspândite este cancerul la sân. Depistat în faza iniţială, probabilitatea unei vindecări complete este mare. Într-o fază avansată însă situaţia se complică.

Cauzele care duc la apariţia acestei forme de cancer nu sunt încă pe deplin cunoscute. Un rol important îl joacă „moştenirea genetică”, însă şi stilul de viaţă contează mult. Femeile care au avut în familie persoane cu cancer la sân au o probabilitate mai mare de a avea această formă de cancer la rândul lor. Asta nu înseamnă însă că vor avea sigur cancer!

Cine fumează şi are o viaţă sedentară, cu o alimentaţie nesănătoasă are şanse mai mari să fie victima unei forme de cancer de-a lungul vieţii. În cazul femeilor riscul unui cancer la sân este mai mare în perioada menopauzei.

Se poate totuşi face ceva pentru a micşora riscul apariţiei înfricoşătorului cancer?

Cercetătorii americani din cadrul American Cancer Society au efectuat un studiu foarte serios al acestui aspect, rezultatele fiind publicate recent. Ce anume au făcut cercetătorii americani? Practic au studiat comportamentul a circa 73.000 de femei pe o perioadă de 17 ani, înregistrând stilul de viaţă ar acestora – ce anume mâncau şi dacă făceau sport şi cât anume. Au ajuns astfel la concluzia că mersul pe jos reduce simţitor riscul apariţiei cancerului la sân, mai ales la femeile în menopauză.

Femei la care aveau obiceiul să facă o plimbare (sau să meargă pe jos, chiar dacă nu neapărat la plimbare) de circa o oră pe zi aveau o probabilitate cu 14% mai mică de a avea un cancer la sân faţă de semenele lor care efectuau plimbări mai puţin de 3 ore pe săptămână. 14% ar putea să nu pară un număr foarte mare; totuşi, înseamnă că dacă toate femeile ar face mişcare, dintr-o sută de femei care ar ajunge să aibă cancer la sân 14 dintre acestea s-ar putea salva – nu ar fi afectate de cancer. Nu este deci obligatoriu să se efectueze mişcare la sala de sport, cu programe dificile sau care solicită fizicul mult; o plimbare pe zi de circa o oră ar fi, susţin cercetătorii americani, suficientă.

Pe lângă plimbare însă este nevoie şi de o alimentaţie pe cât posibil sănătoasă: fără zahăr rafinat sau grăsimi, mai ales cele de natură animală. Femeile sedentare riscă cel mai mult, chiar dacă nu au greutatea peste cea ideală.

Rezultatele studiului cercetătorilor americani au fost recent confirmate de cercetătorii italieni de la spitalul Sant’Anna din Torino. Aceştia au ajuns la concluzia că o plimbare de minim 30 de minute pe zi, împreună cu o alimentaţie sănătoasă, reduce riscul apariţiei cancerului la sân cu circa 20-30%. Spre deosebire de cercetătorii americani cercetătorii italieni au studiat efectul combinat al mişcării şi al alimentaţiei.

Putem deci face şi noi ceva pentru a reduce riscul apariţiei cancerului; să urcăm pe cât posibil scările pe jos, să mergem atunci când nu avem de parcurs distanţe lungi pe jos în loc să luăm maşină şi să ieşim la o plimbare, în loc să ne uităm la televizor. Mai ales acum, primăvara, aceste activităţi sunt, pe lângă utile, şi foarte plăcute!

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.