ParfumuriMii de parfumuri cu nume îmbietoare şi arome atrăgătoare! Pe care îl alegem? De ce anumite parfumuri ne plac, iar pe altele nu le putem suporta? Cercetătorii de la Max Planck Institut din Ploen au făcut o descoperire interesantă: alege sistemul nostru imunitar.

 

 

 

Atracţia pentru un anumit parfum şi iubirea pentru partener au aceeaşi sursă. Cercetătorii germani au făcut o descoperire senzaţională

Sistemul imunitar este important nu doar în alegerea parfumului, ci şi a partenerului de viaţă.

De câte ori nu am decis să facem cadou cuiva un parfum bun? Şi cât am încercat să îl alegem pe cel mai potrivit! Mai ales în situaţia „dramatică” în care ştim sigur că persoană pentru care-l cumpărăm nu ne împărtăşeşte gusturile. De alte ori am fost noi cele care am primit un cadou: o sticluţă frumoasă, cu un parfum de calitate care însă...nu ne place, nu e „stilul nostru”. De ce se întâmplă aşa ceva? Cum de un parfum minunat ne place iar altul, cel puţin teoretic la fel de minunat, ne stârneşte o senzaţie de repulsie? Spunem de multe ori atunci când nu ne place că un parfum este prea dulce, prea aspru sau prea oriental şi câte şi mai câte (fiecare cititoare are o gamă proprie de justificări atunci când nu îi place un parfum).

Iată că un grup de cercetători din Germania a luat acest subiect în serios şi s-a pus pe... mirosit în căutarea motivelor obiective care ne ajută să stabilim când un parfum este „the one”.



Ce au făcut cercetătorii de la Max Planck Institut din Ploen? Au cerut unui număr de 22 de femei să miroasă diverse parfumuri şi să-l aleagă pe cel care le place cel mai mult. Nu orişice parfumuri însă. Acestea conţineau substanţe care imitau mirosul generat de un complex de proteine ale sistemului imunitar (MHC, Major Histocompatibility Complex). Cele 22 de voluntare au ales, cu o singură excepţie, parfumul compatibil cu propriul sistem imunitar. Cel care avea un miros cât mai asemănător cu cel emanat de ele înşele (cel puţin în ceea ce priveşte partea legată de MHC).

Cercetătorii au ajuns la această concluzie nu doar prin declaraţia verbală a participantelor, ci şi prin folosirea unei metode ştiinţifice: RMN la nivelul creierului în timpul mirosirii. Au constatat că în creier se activa o anumită regiune când erau mirosite parfumurile compatibile cu propriul organism, în speţă cu propriul sistem imunitar.

Rezultatele acestui studiu au fost publicate în Proceedings of the Royal Society B şi stârnesc mare interes, inclusiv pentru producătorii de parfumuri. De ce oare preferăm parfumul care ne seamănă? O ipoteză este cum că acesta ar avea ca efect stimularea şi întărirea sistemului nostru imunitar.

De altfel, această problemă a compatibilităţii mirosurilor este extrem de importantă nu doar când alegem un parfum, ci şi când alegem un partener. S-a demonstrat că femeile şi, la fel, bărbaţii au tendinţa să aleagă un partener care are un miros asemănător cu al ei, adică cu un MHC compatibil cu propriul MHC. Deci nu ajunge ca un bărbat să ne placă din toate punctele de vedere de la distanţă, trebuie să îl şi mirosim. Iată de ce este greu ca o relaţie iniţiată prin Internet să funcţioneze perfect până nu verificăm şi cu... nasul că persoană din faţa noastră este cea care ne face nu doar să ne bată mai tare inima, ci şi să ne „încânte sistemul imunitar”.

CITIŢI ŞI ARTICOLUL NOSTRU DESPRE PARFUM:
Aproape totul despre... parfum


La fel în parfumerie: bazaţi-vă deci pe instinct: dacă un parfum ne place şi altul nu, orice sfat ne dau prietenele sau vânzătoarele, urmaţi propria preferinţă: nu toţi avem aceleaşi gusturi şi nici acelaşi sistem imunitar.



Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.