HibernareInducerea stării de hibernare la oameni şi o readucere ulterioară "la viaţă" sună deocamdată a scenariu de film sci-fi. Dar o echipă de fiziologi italieni a reuşit hibernarea şoarecilor de laborator. Să fie acesta primul pas spre elaborarea unei tehnici de hibernare a omului?

 

 

 

Există multe situaţii în care hibernarea ar putea rezolva diverse probleme, cum ar fi cazul bolilor care astăzi nu pot fi vindecate. Poate o hibernare de câţiva ani, timp în care se găseşte o soluţie, ar putea să îi ajute pe cei care suferă de astfel de boli să fie vindecaţi. Bineînţeles, există şi posibilitatea ca atunci când soluţia va fi găsită, dacă perioada de timp este mult prea lungă, de exemplu de zeci de ani (imaginându-ne că cineva poate fi menţinut în stare de hibernare o perioadă aşa de îndelungată), la trezirea celui care a fost în „afara timpului” el să nu mai recunoască pe nimeni, să nu mai aibă familie  şi să nu se mai poată adapta noii lumi.

Hibernarea ar fi extrem de utilă în situaţii care la ora actuală ţin de domeniul ştiinţifico-fantastic: călătoriile în spaţiu. În cazul acesta cei „adormiţi” ar putea călători mii de ani fără să moară şi să fie readuşi la starea de veghe doar în situaţii care necesită acest lucru, aşa cum am văzut în multe filme de anticipaţie.

Care este însă situaţia reală? Multe încercări au fost făcute, mai ales folosind metoda răcirii organismului. Această metodă este însă periculoasă, întrucât poate duce la distrugerea celulelor şi imposibilitatea readucerii organismului la viaţă.

Iată însă că recent, la Bologna (Italia), la Alma Mater un grup de cercetători a realizat un studiu în urma căruia a reuşit să aducă în stare de hibernare un şoarece de laborator, cu o metodă originală. Rezultatele au fost publicate în „Journal of Neurosciences” şi stârnesc mult interes.

Şoarecele de laborator este din multe puncte de vedere asemănător omului; de pildă, nu hibernează în mod spontan, precum urşii sau anumite specii de lilieci.


Ce au făcut cercetătorii italieni?

Au injectat în regiunea profundă a creierului şoarecelui substanţe chimice care blochează metabolismul. În felul acesta a fost redusă frecventa cardiacă, procesul fiind de fapt o adevărată formă de hibernare.

După câteva ore şoarecele a fost trezit şi şi-a reluat fără probleme activitatea, neavând nici un fel de daune. Procesul precis prin care creierul reuşeşte să stingă sau să aprindă metabolismul nu este încă pe deplin cunoscut, fiind în continuare studiat intens în diverse laboratoare din lumea întreagă. Înţelegerea acestui fenomen este extrem de importantă, deoarece ar putea fi inclusiv folosit în cazul unor intervenţii de chirurgie mai complicate sau în cazul infarctului – ajutând pe cei care au suferit un infarct să treacă peste perioada critică prin inducerea stării de hibernare (cercetătorii au numit procesul pseudo-hibernare).

Roberto Amici, unul dintre cercetătorii care au luat parte la acest studiu, susţine că în viitor această metodă ar putea aduce avantaje şi pentru pacienţii care sunt în aşteptarea unui transplant de organe. În acest caz, dacă organul respectiv nu este găsit în timp util pacientul riscă enorm, iar o hibernare pe perioada necesară găsirii organului ar putea să reprezinte o soluţie.

La ora actuală grupul de cercetători încearcă folosirea metodei lor de inducere a stării de hibernare pe porci, deci pe nişte animale mai mari decât şoarecii de laborator.

Testarea pe subiecţi umani mai are de aşteptat, desigur. Dacă totul merge bine vor trece ani de zile până se va avea certitudinea că nu există pericole.

Evident, această cercetare are obiectivul de a înţelege limitele organismului, în acest caz ale metabolismului şi controlului acestuia. Aplicaţii ale studiului atât în medicină, cât şi în alte situaţii vor fi posibile de îndată ce procesul va fi fost pe deplin desluşit.

Vor putea oare urmaşii noştri să ajungă să efectueze călătorii de mii de ani în spaţiu? Chiar şi cei care vor fi aduşi la starea de hibernare aici, pe Terra, din motive medicale sau din exces de extravaganţă – mulţi vor plăti să fie aduşi în această stare – oare cum se vor readapta după ani de zile de somn?

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.