Robotul CheetahCheetah, ghepardul, un nou robot american, ar putea să fie de mare ajutor în dezactivarea minelor sau în explorarea unui teritoriu periculos. Primul prototip al acestui robot dă rezultate foarte promiţătoare: Cheetah aleargă cu 30 km/oră!

 

 

 

În ultimii zece ani soldaţii americani şi cei ai trupelor NATO au participat la acţiuni periculoase atât în Afganistan, cât şi în Irak sau alte părţi ale globului. Mii de soldaţi au murit în atentate, acţiuni de război sau din cauza minelor de teren. Nu se întrevede la ora actuală o soluţie a complicatelor probleme din aceste regiuni.

Ba mai mult, numărul minelor anti-personal şi anti-tanc continuă să crească, făcând victime atât printre soldaţi, cât şi în rândul populaţiei: câţi copii nu am văzut mutilaţi de aceste oribile unelte ale morţii?

În ultimii ani Statele Unite au folosit din ce în ce mai mult roboţi pentru dezactivarea minelor. Această activitate era realizată de persoane specializate, care însă îşi pun viaţa în pericol. De multe ori cea mai mică neatenţie este plătită cu un preţ enorm: mutilare sau chiar pierderea vieţii.

În aceste condiţii roboţii pot da un ajutor extrem de preţios; nu este însă deloc uşor de proiectat şi de construit roboţi care să fie cu adevărat folositori.

Department of Defense (Departamentul Apărării) al Statelor Unite este în căutarea celui mai rafinat şi mai rapid robot, care să fie suficient de elastic încât poată participa la multe acţiuni şi misiuni importante.

Ca de obicei, oamenii de ştiinţă, inginerii şi informaticienii s-au inspirat din natură în realizarea acestui nou robot. Care este animalul care întruchipează viteza, puterea şi echilibrul în mod sublim? Evident, ghepardul! Acest minunat animal ajunge la viteza de 120 km/oră, capturează prada cu mişcări rapide şi eficiente şi are un echilibru de invidiat.

Cercetătorii de la Boston Dynamics din Massachuttes au construit un prim prototip al unui ghepard în laborator – un robot, pe nume Cheetah (ghepardul) care este capabil să ajungă la viteza de 30 km/oră mergând pe propriile-i picioare. Această viteză, chiar dacă la ora actuală nu se compară cu cea a gheparzilor adevăraţi, este totuşi un record pentru categoria roboţilor cu picioare.

 

 

La ce fel de acţiuni ar putea participa Cheetah?

În primul rând la explorări pe teren accidentat. În prezent aceste explorări se fac cu roboţi pe şenile sau roţi, care au probleme dacă terenul este prea accidentat, riscând inclusiv să se ... răstoarne. Un robot care are 4 picioare şi este capabil să se mişte asemănător unui animal are avantaje mari pe un astfel de teren, putând participa la acţiunile cele mai periculoase, fiind de pildă înzestrat cu o cameră video care transmite imagini trupelor. În felul acesta eventualele pericole pot fi demascate.

La ora actuală prototipul robotului este în "antrenament": practic este lăsat să alerge pe un covor rulant, oamenii de ştiinţă fiind capabili să-i înregistreze performanţele şi să vadă dacă şi unde există probleme de echilibru şi să le remedieze.

Cheetah este dotat cu un fel de "coloană vertebrală", fundamentală în mişcare. Marc Raibert, de la Boston Dynamics, explică faptul că grupul care construieşte acest robot a trebuit să regândească de multe ori această coloană vertebrală în încercarea de a imita cât mai bine pe cea a unui ghepard: să fie cât mai flexibilă şi capabilă de flexiuni şi extinderi extreme, astfel încât robotul să ajungă la viteze din ce în ce mai mari păstrându-şi echilibrul. Optimizarea acestei părţi a robotului continuă, cu obiectivul de a înţelege care sunt modificările ce pot duce la îmbunătăţirea mişcărilor.

Speranţa echipei care lucrează la acest proiect este de a reuşi până la sfârşitul acestui an să realizeze un nou prototip capabil să "alerge" pe orice fel de teren.

Realizarea lui Cheetah, pe lângă speranţa de a-l putea folosi în acţiuni ale NATO, de exemplu în Afganistan sau Irak, ar putea duce la pregătirea unui robot capabil să dezactiveze minele în numeroasele teritorii care sunt infestate cu aceste obiecte provocatoare de moarte. Reamintim că în lume, la ora actuală, exista numeroase teritorii în care problema minelor este extrem de gravă.


Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.