În fiecare zi, apele mărilor şi ale oceanelor tropicale absorb o cantitate de energie solară echivalentă cu cea produsă de circa 250 miliarde de barili de petrol! O cantitate enormă! Cum am putea folosi acest gen de energie termică pentru a produce energie electrică?
Punerea în practică folosind tehnologii moderne a unei idei vechi, ce are la bază exploatarea diferenţei de temperatură între straturile de suprafaţă şi cele din profunzime din apele oceanelor, ar putea permite construirea unor centrale pentru generarea energiei electrice fără efecte negative asupra mediului înconjurător.
Vă prezentăm în continuare un proiect ambiţios, care are drept scop construirea unei astfel de centrale.
La nivel mondial problema resurselor de energie este din ce în ce mai acută. Pe lângă faptul că petrolul şi gazele naturale, cele mai utilizate ca (re)surse de energie, se vor termina mai devreme sau mai târziu, mai există şi acuta problemă a poluării.
O alternativă ar putea să fie extragerea energiei acumulate în apele oceanelor.
În fiecare zi, apele mărilor şi ale oceanelor tropicale absorb o cantitate de energie solară echivalentă cu cea produsă de circa 250 miliarde de barili de petrol! O cantitate enormă! Cum am putea folosi acest gen de energie termică pentru a produce energie electrică?
O idee ar fi utilizarea diferenţei de temperatură între straturile aflate la diverse adâncimi. Temperatura apei oceanelor poate să varieze între circa 30 de grade Celsius la suprafaţă şi 6 grade în profunzime. Variaţia aceasta poate fi utilizată pentru producerea energie electrice.
Ideea de a utiliza diferenţa de temperatură din apele mărilor şi ale oceanelor pentru a realiza centrale electrice nu este însă nouă. Încă din 1881, francezul Jacques Arsene d’Arsonval propusese utilizarea energiei termice a oceanelor. O primă centrală de acest gen, care genera 22 kW, a fost realizată în 1930 în Cuba. Ulterior, în Japonia, în insula Nauru, Tokyo Electric Power Company a construit o centrală la începutul anilor ’80 capabilă să producă 120 kW.
Tehnicienii de la Lockheed Martin, o companie americană, vor să folosească o nouă tehnologie pentru a „fura” energia termică din oceane. Metoda pe care vor să o utilizeze este conversia energiei termice în energie electrică cu ajutorul unui circuit în care circulă un fluid care schimbă căldură cu apa oceanelor aflată la diverse temperaturi.
Fluidul pe care vor să îl utilizeze este unul cu un punct de fierbere scăzut (cum ar fi amoniacul), care, la contactul cu apa cu temperatura mai ridicată, s-ar transforma în vapori, care, la rândul lor, ar pune în mişcare o turbină legată la un generator de electricitate.
Insulele havaiene sunt locul ideal pentru a realiza o primă centrală de acest tip cu noua tehnologie. Compania Lockheed Martin a primit circa 12 milioane de dolari de la Marina Statelor Unite pentru realizarea proiectului. Noua centrală ar putea să genereze energia electrică necesară atât comunităţilor din insule, cât şi bazei militare din regiune.
Ceea ce tehnicienii de la Lockheed Martin vor face nu este deloc banal. Vor trebui să aducă la suprafaţă, din profunzimea oceanului, apa rece, astfel încât, împreună cu apa caldă de la suprafaţă să se genereze un schimb de căldură cu fluidul folosit. Pentru aceasta va fi nevoie de un tub cu diametrul de 10 metri şi lungimea de 1 km. Acest tub va fi construit chiar la faţa locului – fiind imposibil ca un asemenea „monstru” să fie construit şi transportat din altă parte.
Materialul din care va fi construit tubul trebuie să fie special şi extrem de rezistent. Se plănuieşte folosirea unui amestec de răşini şi fibre de sticlă. Detaliile legate de materialul folosit nu au fost însă publicate – sunt menţinute secrete de firmă, din motive uşor de bănuit.
De remarcat faptul că specialiştii au optimizat inclusiv viteza cu care apa va fi pompată în acest tub – astfel încât riscul de a absorbi peşti sau alte vieţuitoare marine să fie redus la minim.
Tehnologia care va fi folosită este una de vârf; obiectivul final este de a realiza o primă centrală, un prototip, care să genereze circa 10 MW până la sfârşitul acestui an – cu un tub cu diametrul de 4 metri, urmând ca ulterior să fie construită o centrală care să ajungă la 100 MW.