Bosonul HiggsDe la teoria care l-a prezis acum aproape 50 de ani, bosonul Higgs, asa-numita „particulă a lui Dumnezeu”, a reprezentat prada cea mai dorită de către cercetătorii care lucrează în domeniul fizicii particulelor elementare. Iată câteva noutăţi în acest sens de la LHC, Geneva.

 

 

Două dintre experimentele de la acceleratorul LHC de la Geneva, CMS si ATLAS, au raportat semnale ale existenţei acestei particule.

Existenta bosonului Higgs a fost prezisă în 1964 de către fizicianul scoţian Peter Higgs. Confirmarea existenţei acestei particule, denumită de multe ori şi „particula lui Dumnezeu”, ar fi un semnal clar al faptului că oamenii de ştiinţă au înţeles procesul care generează masa particulelor elementare. Din acest punct de vedere ar fi mai corect să denumim bosonul Higgs „particula Dumnezeu” (şi nu „particula LUI Dumnezeu”), deoarece ea reprezintă expresia unui mecanism universal care generează masa tuturor particulelor elementare în cadrul Modelului Standard (al fizicii particulelor elementare).

Vânătoarea bosonului Higgs are loc în prezent la Geneva, la acceleratorul Large Hadron Collider (LHC). Pe scurt, în urma ciocnirii fasciculelor de protoni care au viteze apropiate de cea a luminii, deci energii foarte mari, la acceleratorul LHC, care are o circumferinţă de circa 27 km, se pot forma bosoni Higgs, care se dezintegrează în alte particule care sunt ulterior detectate în cadrul experimentelor ATLAS si CMS.

Pe 13 decembrie 2011, cele două experimente au raportat posibile semnale ale existenţei bosonului Higgs în datele acumulate în 2011, în cadrul unui seminar la care a participat foarte multă lume şi care a fost transmis în direct pe web. Un semnal corespunzător la circa 3 sigma a fost găsit; pentru a avea certitudinea descoperirii trebuie să ajungem la cel puţin 5 sigma. Numărul de sigma-uri descrie cât de siguri suntem de existenţa unui semnal. Cu cât mai mare este acest număr, cu atât mai improbabilă este o fluctuaţie, adică „măsurarea unui semnal” care de fapt nu există.

Masa bosonului Higgs corespunzătoare semnalului descoperit la Geneva este de circa 125 GeV (adică de circa 130 de ori masa unui proton).

În 2012 cele două experimente vor continua să funcţioneze şi, dacă într-adevăr semnalul descoperit acolo este cel al „particulei lui Dumnezeu”, în 6 luni de funcţionare a acceleratorului ar trebui să avem o confirmare (la nivel de 5 sigma) şi o măsurătoare mai bună a masei acestuia.

Pe lângă căutarea bosonului Higgs, experimentele de la LHC vânează şi alte tipuri de particule – cum ar fi particulele supersimetrice, ce ar putea constitui materia întunecată – unul din misterele fizicii moderne.


Mai multe despre eveniment şi veşti despre această descoperire puteţi citi pe siteul CERN:
http://public.web.cern.ch/public/

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.