Apă planeta MartePe Marte, spun cercetătorii, ar putea exista, în mici cantităţi, apa sărată  în timpul verii marţiene. Această informaţie a fost obţinută în urma analizei imaginilor planetei Roşii capturate de telescopul HiRISE şi reprezintă cel mai important indiciu în acest sens.

 

 

 

 

Anunţul descoperirii  „râurilor” de apă în stare lichidă de pe planeta Marte nu este o noutate; diverse ştiri de acest gen au mai apărut în trecut – s-au dovedit a fi neîntemeiate. Recent, un grup de cercetători condus de Alfred McEwen de la Universitatea din Arizona, SUA, a prezentat noi rezultate care ar dovedi că, într-adevăr, pe planeta Roşie ar exista apă sărată care ar putea curge în mici râuleţe, însă doar în timpul verii. Rezultatul acestei cercetări a fost publicat în revista Science.

 

Canale apă planeta Marte

Canale aparent de apă pe planeta Marte


La concluzia existenţei apei pe Marte s-a ajuns în urma studiului imaginilor planetei realizate de către telescopul HiRISE, care se află la bordul sondei NASA „Mars Reconnaissance Orbiter” (MRO). În aceste imagini se observă urmele mai întunecate ale unor „râuri” cu lungimea de câteva sute de metri şi lărgimea până la 5 metri care apar la sfârşitul primăverii marţiene şi dispar toamna.


Cercetătorii au ajuns la concluzia că aceste urme întunecate ar putea fi generate de existenţa unor râuri de apă sărată. În trecut a fost confirmată existenţa apei sub formă de gheaţă la poli şi s-a presupus existenţa apei sub formă lichidă pe suprafaţa planetei în trecutul îndepărtat. Dacă va fi confirmat rezultatul acestui studiu, ar fi pentru prima dată când apa sub formă lichidă, în cazul acesta apa sărată, ar fi vizibilă pe Marte.

 

Apă pe planeta Marte

Mici canale aparent de apă pe planeta Marte
Imaginea de mai sus, care arată mici şuvoaie de apă pe Marte este, în fapt, un produs prelucrat de NASA, pe baza a multiple fotografii şi a prelucrării 3D


Care ar putea însă să fie originea acestor misterioase râuri de apă sărată?  Cercetătorii presupun că aceasta ar putea infiltra din subsolul planetei, unde apa s-ar conserva sub formă de gheaţă, în timpul verii, când temperatură mai ridicată ar dezgheţa parte din apă îngheţată din subsol.


Legat de această descoperire, cercetătorul Oded Aahranson, de la California Institute of Technology, Pasadena, SUA, care se ocupă cu studiul planetelor, a declarat că acest studiu reprezintă la ora actuală cea mai bună dovadă a existenţei apei lichide per Marte. A adăugat că ar paria pe acest rezultat cu propria bicicleta sau chiar şi cu maşina. Nu ar paria însă cu casa.


Planeta Roşie este încă plină de mistere; existenţa apei ar reprezenta un ulterior pas  spre elucidarea acestora.

 

 

 



Informaţii suplimentare (în engleză):

ScienceMag
NASA

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.