Un studiu de mari dimensiuni arată că, în medie, mai puțin de o persoană din 10 îmbătrânește armonios, fără boli, menținând în același timp o bună sănătate fizică, cognitivă și mentală până la vârsta de 70 de ani.

Studiul subliniază importanța unei diete sănătoase în perioada mijlocie a vieții, începând cu 40 de ani, sugerând că respectarea unor modele alimentare nutritive poate crește considerabil șansele de îmbătrânire sănătoasă.

Cercetarea, desfășurată pe parcursul a trei decenii, cu date de la peste 100.000 de persoane, indică faptul că oamenii care au adoptat o dietă sănătoasă începând cu vârsta de 40 de ani au fost cu 43-84% mai probabil să fie funcționali fizic și mental la vârsta de 70 de ani, comparativ cu cei mai puțin conștiincioși cu privire la starea de sănătate și stilul de viață.

Anne-Julie Tessier, doctorand la Harvard T.H. Chan School of Public Health, a explicat că persoanele care au urmat modele alimentare sănătoase în perioada mijlocie a vieții, în special cele bogate în fructe, legume, cereale integrale și grăsimi sănătoase, au fost semnificativ mai probabil să aibă o îmbătrânire sănătoasă.

Studiul a fost prezentat la NUTRITION 2024, întâlnirea anuală a Societății Americane de Nutriție, de la Chicago.

Au fost identificate alimentele asociate cu șanse mai mari de îmbătrânire sănătoasă – aportul mai mare de fructe, legume, cereale integrale, grăsimi nesaturate, nuci, leguminoase și lactate cu conținut scăzut de grăsimi au fost corelate pozitiv cu îmbătrânirea sănătoasă.

Rezultatele se aliniază cu alte studii recente care arătau că aportul adecvat de proteine la vârste mijlocii a fost asociat cu îmbătrânirea sănătoasă din punct de vedere fizic și mental.

În schimb, consumul ridicat de grăsimi trans, sodiu și diverse tipuri de carne, inclusiv carne roșie și procesată, s-a corelat cu șanse mai mici de a îmbătrâni sănătos.

Cercetările și ghidurile dietetice se concentrează în general pe prevenirea bolilor cronice precum bolile cardiovasculare, dar acest studiu susține recomandările dietetice holistice, care să ia în considerare nu doar prevenirea bolilor, ci și promovarea îmbătrânirii sănătoase ca obiectiv pe termen lung.

Datele colectate încep cu anul 1986, implicând participanți care aveau cel puțin 39 de ani și nu aveau boli cronice inițial. Ei au furnizat informații despre dietă prin chestionare, la fiecare patru ani.

Până în 2016, aproape jumătate dintre participanți au decedat, doar 9,2% au ajuns la vârsta de 70 de ani sau mai mult, fără boli cronice și cu o bună sănătate fizică, cognitivă și mentală.

Cercetătorii au comparat ratele de îmbătrânire sănătoasă în rândul persoanelor care respectau opt modele dietetice sănătoase diferite, așa cum au fost definite de studiile științifice anterioare. Cea mai puternică corelație a fost observată cu Indexul Alternativ de Alimentație Sănătoasă (AHEI), reflectând respectarea atentă a Ghidurilor Dietetice pentru Americani. Participanții cu acest model alimentar aveau cu 84% mai multe șanse de a atinge îmbătrânirea sănătoasă.

Corelații semnificative au fost găsite și pentru Indexul Dietetic Empiric pentru Hiperinsulinemie (78% șanse mai mari de îmbătrânire sănătoasă), Dieta Sănătății Planetare (68%), dieta mediteraneană alternativă (67%), abordările dietetice pentru a opri hipertensiunea (dieta DASH) (66%), intervenția mediteraneană-DASH pentru întârzierea neurodegenerării (dieta MIND) (59%) și modelul dietetic empiric inflamator (58%). O asociere mai modestă a fost observată pentru dieta pe bază de plante (43%).

Corelările dintre dietă și îmbătrânirea sănătoasă au rămas puternice chiar și după ce au fost neutralizați factorii precum activitatea fizică.

Acest studiu subliniază impactul profund pe care alegerile alimentare din perioada mijlocie a vieții îl pot avea asupra îmbătrânirii și menținerii unei calități ridicate a vieții la vârste înaintate.

 →  Citiți șiGhidul alimentației sănătoase

Articol preluat de pe RaportulDeGardă, publicat sub licența Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.