Persoanele singure apelează din ce în ce mai mult la Internet pentru a-și găsi perechea, cu peste 300 de milioane de oameni din întreaga lume încercându-și norocul pe aplicațiile de întâlniri. Unii găsesc ceea ce speră. Dar pentru alții, poveștile despre întâlnirile online au finaluri foarte diferite.

De exemplu, s-ar putea să fii complet ignorat(ă) după un început aparent fericit sau să primești doar un pic de atenție. Poate că afli dintr-o dată că persoana cu care te întâlnești nu este cine credeai că este.

Dacă aceste scenarii sună familiare, este posibil să fi întâlnit cu un „narcisist vulnerabil”.


Partea întunecată a întâlnirilor online

În zilele noastre aproximativ 30% din noile relații se formează online, iar experții spun că procentul va crește. Dar întâlnirile online nu sunt lipsite de riscuri.

Comportamentele antisociale sunt obișnuite în mediul online, cum ar fi ignorarea și atenția minimă (când cineva îți acordă doar un pic de atenție, pentru a te menține interesat(ă), fără intenția de a progresa în relație). Aceste experiențe sunt adesea dureroase, ducând la scăderea stimei de sine.

Denaturarea a ceea ce ești este răspândită și pe Internet. Un studiu a constatat că până la 81% dintre cei care au întâlniri online au modificat câte ceva despre ei. Unele forme de denaturare sunt fără îndoială inofensive, cum ar fi o fotografie de profil atent selectată. Dar altele sunt mai înșelătoare și potențial dăunătoare, cum ar fi prezentarea neautentică a personalității, pentru a atrage un potențial partener.


În spatele măștii

Într-o nouă cercetare efectuată de mine și de colegii mei Eliza Oliver și Evita March, am explorat modul în care trăsăturile de personalitate pot fi asociate cu autoprezentarea neautentică în timpul întâlnirilor online.

Ne-a interesat în special un subtip de narcisism numit „narcisism vulnerabil”. Narcisismul în sens larg poate fi conceptualizat ca o trăsătură de personalitate care se încadrează într-un continuum. Cei de la capătul extrem se caracterizează printr-o atitudine de tipul „mie mi se cuvine totul”, superioritate și o nevoie puternică de atenție, admirație și aprobare.

Narcisismul vulnerabil se caracterizează printr-o sensibilitate emoțională ridicată și o grandiozitate defensivă, nesigură, care maschează sentimentele de incompetență și inadecvare (cercetările din domeniul psihologie au dus la identificarea a două tipuri de narcisism, unul denumit „vulnerabil”, celălalt denumit „grandios” n.n.).

Pentru studiul nostru, am recrutat un eșantion de 316 persoane care se întâlnesc online (55% femei) prin intermediul platformei Prolific. Le-am măsurat scorurile pentru narcisism vulnerabil, împreună cu alte trăsături de personalitate asociate „triadei întunecate”, inclusiv narcisismul grandios (aroganță și dominație), psihopatie (empatie scăzută și insensibilitate) și machiavelism (a fi manipulator și calculat).

-- Citește și: Triada întunecată: narcisism, psihopatie și machiavelism

Am cerut participanților să completeze două chestionare care au măsurat șase aspecte ale personalității lor, pentru a măsura cât de autentic s-au prezentat.

În primul rând, ei și-au considerat sinele autentic, cu elemente precum „Pot face față situațiilor dificile fără a avea nevoie de sprijin emoțional din partea altcuiva”. Apoi li s-a cerut să ia în considerare personajul pe care l-au prezentat în timpul întâlnirilor online, cu elemente precum „personajul pe care îl prezint atunci când întâlnirile online ar dori persoane care au opinii neconvenționale”.

Apoi am calculat un scor pentru autoprezentarea neautentică, care a reprezentat distanța dintre eul autentic și eul de întâlnire online.

De asemenea, am întrebat participanții dacă s-au implicat vreodată în comportamente antisociale (ignorare sau atenție sporadică).


Narcisiștii vulnerabili tind să se prezinte neautentic


Am găsit o legătură semnificativă între narcisismul vulnerabil și autoprezentarea neautentică. Adică cei cu scoruri mai mari pentru narcisismul vulnerabil s-au prezentat mai neautentic.

Participanții care fuseseră implicați în ignorarea partenerilor sau în atenție sporadică, au avut, de asemenea, scoruri mai mari pentru narcisism vulnerabil. Cu toate acestea, trebuie remarcat că aceste efecte au fost mici și nu toți cei care ignoră sunt susceptibili de a fi narcisiști vulnerabili. Oamenii pot ignora partenerii dintr-o serie de motive, dintre care unele sunt adecvate situației lor (cum ar fi pentru propria lor siguranță).

Dacă o persoană cunoscută online reapare („se întoarce din morți”) fără o explicație rezonabilă pentru absență, intră în tiparul „zombi”. Acesta este situația în care cineva te ignoră complet, pentru a reapărea după câteva luni sau chiar ani. Dacă se întâmplă acest lucru, ar fi înțelept să apăsați butonul de blocare.


Aș putea să mă întâlnesc cu un narcisist vulnerabil?

Narcisiștii vulnerabili pot fi greu de identificat în stadiile incipiente ale întâlnirilor, deoarece persoana pe care o prezintă nu este sinele lor autentic. Cu timpul, însă, masca se desprinde de obicei.

Dacă te întrebi dacă te întâlnești cu un narcisist vulnerabil, ai grijă la următorii indicatori de pericol:

Narcisiștii vulnerabili sunt de obicei introvertiți și cu un nevrotism accentuat. Izolate, aceste trăsături nu trebuie să fie de îngrijorare, dar la narcisiștii vulnerabili, acestea se prezintă de obicei în combinație cu necinstea și o lipsă a agreabilității și bunului-simț.

„Iubirea excesivă” (love-bombing) este o tactică de întâlnire manipulatoare folosită în mod obișnuit de narcisiștii vulnerabili. Se caracterizează prin atenție și afecțiune excesivă. Deși acest lucru poate fi măgulitor în primele etape ale unei relații, intenția este de a te manipula pentru a te simți dependent(ă) și obligat(ă) față de ei.

Faza de devalorizare urmează „bombardamentelor” amoroase. Se va manifesta adesea prin comportamente abuzive din punct de vedere emoțional, cum ar fi critici aspre și necruțătoare, izbucniri de furie neprovocate, acuzații/insinuări privind starea psihică în care te afli și manipularea discuțiilor prin controlul agresiv al acestora.

În plus, narcisiștii vulnerabili sunt hipersensibili la critici. Critica constructivă este o componentă importantă a comunicării în relațiile sănătoase. Dar un narcisist vulnerabil este probabil să perceapă cea mai mică critică drept pe un atac personal. Pot răspunde la critici cu izbucniri emoționale, făcându-vă să vă simțiți de parcă mergeți pe coji de ouă.


Cred că mă întâlnesc cu un narcisist vulnerabil!

Narcisiștii vulnerabili sunt predispuși să se implice în comportamente abuzive din punct de vedere emoțional. Dacă bănuiești că te întâlnești cu unul, atunci s-ar putea să te confrunți cu violență domestică sau să fii expus(ă) unui risc semnificativ dacă relația continuă.

Debutul abuzului narcisist este adesea lent și insidios, dar efectele adverse (cum ar fi simptomele tulburării de stres post-traumatic) pot persista mult timp după ce relația s-a încheiat.

Dacă aveți îngrijorări, este important să căutați sprijin de la medicul de familie, un psiholog sau un serviciu de asistență pentru violența domestică, pentru că vă pot ajuta să vă descurcați în relație sau să ieși din ea în siguranță.



Traducere și adaptare după Think you might be dating a vulnerable narcissist?
Autoarea articolului, Megan Willis, este lector la School of Behavioural and Health Sciences, Australian Catholic University

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.