Designul medaliilor acordate pe timpul jocurilor olimpice „Tokio 2020”

Olimpiada din Japonia s-a încheiat de curând. Primele jocuri oimpice, din anul 776 î.e.n, arătau însă un pic diferit de ce vedem astăzi la televizor.



1. La început Olimpiada consta într-o singură probă

Jocurile Olimpice din 2021 de la Tokio (amânate din 2020) au conținut 45 de sporturi.

Iată lista completă a sporturilor olimpice de la Tokyo: atletism, badminton, baschet, baschet 3x3, baseball, BMX, box, caiac, caiac canoe slalom, caiac canoe sprint, ciclism pe pistă, ciclism pe șosea, escaladă sportivă (cățărare), fotbal, gimnastică artistică, gimnastică ritmică, gimnastica pe trambulină, golf, haltere, handbal, hipism, hochei pe iarbă, înot, înot maraton, judo, karate, lupte, mountain bike, navigare, pentatlon modern, polo, rugby în 7, sărituri în apă, scrimă, skateboarding, surfing, înot sincron, taekwondo, tenis de câmp, tenis de masă, tir, tir cu arcul, triatlon, volei și volei pe plajă.

Probabil că unele denumiri nu-ți spun mare lucru :)

Primele jocuri olimpice au avut doar o probă: proba de sprint de 192 m, denumită „stadion”. De ce 192 m? Pentru că se credea că Heracle, erou mitic, putea alerga această distanță respirând o singură dată.

Cel mai probabil primele olimpiade erau foarte departe de fastul de astăzi, fiind urmărite de câteva zeci de localnici, pe lângă sportivii implicați. Dar acest lucru s-a schimbat pe măsură ce jocurile au devenit faimoase: în sec. II se apreciază că erau urmărite direct de circa 40 de mii de oameni.

Desigur, femeile, sclavii și străinii nu puteau participa la jocuri...


2. Greu de spus cu certitudine când a fost prima olimpiadă

Ok, am spus că prima olimpiadă a fost în anul 776 î.e.n., dar grecii nu au ținut evidența acestora... Abia la circa 400 de ani s-a găsit un grec, Hippias din Elis, care să scrie un fel de scurtă istorie a olimpiadei, identificând toți câștigătorii și înmulțind cu 4 (căci jocurile se țineau o dată la 4 ani).  Ce date a accesat Hippias la 400 de ani după primele jocuri? Greu de spus. Unii istorici cred că, în fapt, istoria lui Hippias s-a bazat pe date inventate de acesta.


3. Jocurile olimpice deveniseră un fel de calendar în sine

Perioada de 4 ani dintre jocurile olimpice, denumită „olimpiadă” de greci, lua numele unui câștigător. Iar această modalitate de a identifica perioadele istorice a dus la utilizarea olimpiadei în datarea evenimentelor istorice.

De exemplu, vorbind despre fondarea Romei, un istoric grec a menționat „primul an din a șaptea olimpiadă”. Un altul datează invazia persană a Greciei menționând „a 75-a olimpiadă, cea câștigată de Astylus din Siracuza”.


4. Nu existau medalii, dar existau avantaje

Cel mai probabil primii câștigători primeau o coroană din frunze de măslini. E posibil să fi primit, de asemenea, și o bentiță de lână pe care să o pună pe cap, precum și o ramură de palmier, pentru a semnala victoria, agitând-o.

Dar era mai mult decât atât. Câștigătorii deveneau nume cunoscute la nivelul comunității lor. Intrau în politică. Își puteau comanda o statuie la sanctuarul din Olimpia, dacă aveau cu ce plăti ori puteau cere unui poet să scrie povestea lor.

 


Cum arătau primele medalii olimpice, din 1896



Medaliile cu care suntem obișnuiți azi, de aur, argint și bronz, au apărut mult mai târziu, adică odată cu jocurile olimpice moderne, care au început în 1896 (dar atunci s-au acordat doar medalii de argint și bronz); cei de pe locul trei nu au primit nimic. Obiceiul de a da cele trei tipuri de medalii a apărut în 1904.

Iar medaliile de aur nu sunt chiar din aur... În fapt conțin 92,5 % argint și minimum 6 grame de aur. Doar în 1912 medaliile de aur au fost chiar din aur.

Prelucrare după: DiscoverMagazine

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.