Vorbim astăzi, în esenţă, despre diferenţa dintre conceptul de masă şi cel de greutate.

 

Aceşti doi termeni au semnificaţii diferite,  după cum o să vezi imediat. După ce o să înţelegi diferenţa dintre masă şi greutate, o să înţelegi de ce greutatea ta este diferită pe planeta Marte de greutatea ta pe alte corpuri cereşti.

Omul vrea să colonizeze planeta Marte în curând. Sunt câteva proiecte în derulare care promit să ducă omul pe Marte în doar câţiva ani. Cei care vor ajunge acolo vor avea o surpriză: din cauza forţei gravitaţionale diferite de la suprafaţa planetei, se vor simţi mai uşori, pentru că vor avea o greutate diferită cea de pe Pământ. Gravitaţia pe Marte reprezintă circa 38% din gravitaţia de pe Terra.


Pentru a vedea de ce greutatea primilor colonizatori ai planetei Marte este diferită pe Planeta Roşie de cea de pe Pământ, să explicăm două concepte fundamentale, cel de masă şi cel de greutate.

Urmăriţi videoclipul pentru a lămuri diferenţa dintre masă şi greutate şi a vedea în ce fel cele două concepte sunt relaţionate. O întrebare înainte însă: când te urci pe cântarul de baie şi te cântăreşti, ce indică aparatul? Greutatea ori masa? După nu eşti sigur, în videoclip o să găseşti răspunsul şi explicaţia.

 



Dacă ai înţeles conceptele prezentate, scrie-ne într-un comentariu care este greutatea ta (presupunem că pe Terra cântarul arată 60 de kilograme) la suprafaţa Soarelui. Ştim, este o misiune periculoasă să ne cântărim pe Soare, dar imaginaţia ne permite orice...

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.