CafeaCancerul de pancreas este una dintre cele mai agresive și refractare la tratament malignități la om. Nu există un test screening pentru detectarea timpurie a acestui tip de cancer și niciun tratament eficient care să prelungească speranța de viață.

 

 

 


Având în vedere acest aspect, prevenția primară (evitarea apariției bolii prin măsuri de promovare a santatii și combatere a factorilor de risc) pare să fie cea mai importantă metodă prin care poate fi redusă mortalitatea cancerului de pancreas.

Incidența în SUA a rămas relativ stabilă în ultimii 25 de ani cu aproximativ 25.000 de cazuri în fiecare an. Aproape toate cazurile de cancer de pancreas sunt letale. Incidența în țările dezvoltate este asemănătoare SUA, rămânând scăzută în țările nedezvoltate, dar acest din urmă fapt poate fi explicat prin neraportarea cazurilor de cancer de pancreas sau un screening nesemnificativ. Incidența la nivel mondial este de aproximativ 185.000 de cazuri pe an. Nu există niciun factor de risc legat de mediu cu impact major, iar variațiile geografice sunt mai mici decât în rândul altor cancere gastrointestinale. Cel mai mare risc pare a fi cauzat de fumat. Consumul de cafea și de alcool a fost incriminat ca un posibil factor de risc în anumite cazuri, dar nu în majoritatea lor. Dieta este probabil un alt factor de risc major, dar este dificil de evaluat cantitativ. Au fost identificate şi asocieri cauzale, incluzând diabetul, dar datele nu sunt considerate deocamdată sugestive.


În ultimele 4 decenii, un număr mare de studii epidemiologice au estimat asocierea dintre consumul de cafea și apariția cancerului de pancreas, având rezultate neconsistente.

 

 

Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi la nivel mondial, cu o medie mondială anuală de aproximativ 1,1 kg pe cap de locuitor, atingând 4,5 kg în țările industrializate1.

Studiile recente asociază consumul de cafea cu o scădere a riscului de apariție a mai multor boli cronice severe, incluzând diabetul zaharat de tip doi2, boala Parkinson3 și boli hepatice4 (de ficat). O asociere de interes general o reprezintă relația dintre consumul de cafea și riscul de apariție al cancerului.

Consumul de cafea ar putea exercita un efect anticarcinogenic la nivelul anumitor organe.
De exemplu, o reducere a concentrației de colesterol, a acidului biliar și o secreție sterolică neutră la nivelul colonului reprezintă un efect direct al consumului de cafea, precum este și intensificarea motilității colonului care poate reduce expunerea epiteliului la substanțele carcinogenice5. Dintre substanțele pe care le găsim în cafea, o atenție deosebite au primit cafeina (un alcaloid purinic), cafestolul (un diterpen), kahweolul (un alt diterpen) și acidul clorogenic (un fenol). Cafestolul și kahweolul, ingrediente active în uleiul de cafea, scad mutageneza și tumorogeneza la animalele de laborator. Diterpenii, întâlniți în cafea, scad genotoxicitatea carcinogenilor, cât și formarea de ADN adițional. Acidul cafeic și acidul clorogenic sunt antioxidanți (o succintă definiție a antioxidanților încearcă să ofere acest articol) și este cunoscut că scad metilarea ADN-ului6. Mai mult, se pare că însăși cafeina ar avea un efect protector intervenind în ciclul celular, proliferare și apoptoză (proces de moarte celulară progamată care are loc în rândul celulelor normale ale organismului)7.

Cafeaua poate avea un impact impact potențial asupra etiologiei cancerului la nivelul diferitelor zone ale organismului printr-o mulțime de căi, mergând de la carcinogeneză și până la apoptoză. O serie de studii in vitro sugerează cafeina ca influențând carcinogeneza prin inhibarea refacerii ADN-ului și inducerea evenimentelor mitotice înainte ca replicarea ADN să fie completă8. Pentru majoritatea siturilor cancerigene există suficiente dovezi pentru a demonstra că nu există niciun efect defavorabil  în urma consumului a până la 6 cești de cafea pe zi în raport cu incidența cancerului.

În ultimele două decenii, au fost întreprinse mai multe studii cu privire la relația dintre consumul de cafea și cancerul de pancreas după ce la începutul anilor '80 un studiu realizat la Harvard9 concluziona că există o legătură între consumul de cafea și incidența crescută a cancerului de pancreas. Câteva studii ecologice, caz-control și de cohortă, întreprinse în SUA, Canada, Europa și Asia au analizat corelația dintre consumul de cafea și riscul de cancer de pancreas. În principiu, aceste studii au furnizat rezultate neconsecvente. Într-un amplu studiu din Japonia care a analizat relația dintre consumul de cafea și riscul de cancer de pancreas, printre cei 102.137 de participanți care au fost urmăriți în medie timp de 11 ani au fost înregistrate 233 de cazuri de cancer de pancreas, concluzia fiind că nu există un risc crescut de a dezvolta cancer de pancreas în cazul consumului de cafea. Din contră, un risc scăzut a fost aparent în rândul bărbaților care au consumat cel puțin 3 cești de cafea pe zi, în comparație cu cei care nu consumau deloc sau consumau cafea destul de rar.

Unul dintre cele mai recente studii10 având drept scop evaluarea relației dintre consumul de cafea și cancerul de pancreas în rândul finlandezilor care sunt cei mai mari consumatori de cafea la nivel mondial (aprox. 12kg/persoană/an)11 a inclus 60.041 de finlandezi (femei și bărbați) cu vârsta între 26 şi 74 de ani fără o istorie de cancer la bază. Consumul de cafea și alți parametrii de studiu au fost determinați la începutul studiului folosind măsurători standardizate. Participanții au fost urmăriți până la apariția cancerului gastric și/sau de pancreas, emigrare, deces sau până la 30 iunie 2006. Într-o perioadă medie de 18 ani, au fost înregistrate 299 de cazuri de cancer gastric și 235 de cazuri de cancer de pancreas. În final a fost găsită o asociere inversă nesemnificativă între consumul de cafea și riscul de apariție al cancerului gastric în rândul bărbaților, dar nu și al femeilor.

Având în vedere toate aceste studii, putem concluziona că nu există o relație directă între consumul de cafea și riscul de apariție al cancerului de pancreas.

 




Bibliografie:
1, 11 www.fao.org/waicent/portal/statistics_en.asp
2 www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20008687
3 www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17522612
4 www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2801884/
5 www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10845871
6 www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16081510
7 www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2824565/
8 www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC53933/
9 www.nytimes.com/1981/03/12/us/study-links-coffee-use-to-pancreas-cancer.html
10 www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22886387

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.