Virusul hpvHPV, virusul care produce cancerul cervical este, de asemenea, asociat cu cancerul de gât, iar sexul oral este un factor de risc major atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei. Cei care practică sexul oral prezintă un risc crescut de a dezvolta cancerul orofaringian potrivit unui nou studiu.

 

 

 

 

Consumul de alcool şi fumatul reprezintă riscuri crescute sub aspectul dezvoltării cancerului de gât. Dar cancerul de gât poate apărea şi la persoane care nu prezintă o istorie caracterizată de consum exagerat de alcool sau de fumat, dar care au întreţinut relaţii sexuale orale.



Studiul a fost publicat în The New England Journal of Medicine. Participanţii la studiu care au relatat că au avut o istorie sexuală care conţine sexul oral sau mai mulţi parteneri pentru sexul oral prezentau un risc de trei ori mai mare de a dezvolta cancerul decât cei care au raportat că nu au întreţinut niciodată raporturi sexuale orale.

 

 



Analizând pacienţii cu tumori care erau pozitivi pentru o anumită tulpină de HPV deja corelată cu cancerul cervical, şase sau mai mulţi parteneri sexuali pentru sexul oral creştea riscul pentru cancerul de gât de opt ori. Iar cei care prezentau dovezi pentru o infecţie anterioară cu Virusul Papilloma Uman (HPV) aveau un risc de 32 de ori mai mare de a dezvolta cancerul.

Sexul oral pare a fi principalul mod de transmitere pentru HPV, deşi cercetările subliniază că transmiterea prin contact normal nu poate fi exclusă. Alte studii demonstrează că infecţia HPV este legată de cancerele de gât şi cap, neţinând cont de alţi doi factori de risc cunoscuţi: consumul de alcool şi fumatul.

Însă cercetătoarea specializată în HPV, Maura L. Gilison, prof. univ. dr. la Johns Hopkins University din Baltimore spune că rezultatele nu ar trebui să fie privite drept o cauză excesiv de alarmantă. „Acesta este un cancer relativ rar, astfel încât riscul individual al unei persoane este destul de mic”, subliniază această.


Sex, alcool şi fumat


Consumul îndelungât şi în cantitate mare de tutun şi alcool reprezintă cele mai certe riscuri cunoscute pentru cancerele de gât şi cap.

Noile cercetări sugerează că virusul HPV este un factor de risc crescut pentru cancerul orofaringian (partea intermediară a faringelui, aflată la nivelul cavitaţii bucale) care numără unul din patru cancere de gât şi cap. Cancerele orofaringiene apar în zona cuprinsă de la baza gâtului şi până în porţiunea posterioară a gâtului.

„Numărul de cancere orofaringiene produs de HPV este probabil mai mare decât numărul de cancere de la acelaşi nivel produse de fumat şi alcool, cel puţin în Statele Unite”, afirmă Gillison.

HPV 16, una dintre cele două tulpini care sunt responsabile de 70% din cancerele cervicale şi 90% din cancerele de cap şi gât care sunt HPV pozitive, a fost găsit în 72% din tumorile orofaringiene. Dovezi ale unei expuneri anterioare la HPV, traduse prin prezenţa anticorpilor la virusul respectiv, au fost, de asemenea, corelate cu un risc crescut de cancer orofaringian.

Cercetătorii au fost surprinşi să observe că fumatul şi consumul de alcool în cantităţi mari nu par a se adăuga riscului la persoanele cu dovezi ale infecţiei cu HPV oral.

Rolul vaccinului rămâne neclar

Nu este clar încă dacă vaccinul împotriva HPV care a fost aprobat pentru a preveni cancerul cervical poate, de asemenea, preveni cancerul de gât produs de HPV sau alte malignităţi care au fost corelate cu infecţia HPV, inclusiv acelea de anus, vagin sau penis.

„Există motive să credem că da, dar încă nu ştim cu certitudine”, afirmă Gillison.

Debbie Saslow, doctor la American Cancer Society afirmă că în cazul în care vaccinul se va dovedi sigur la băieţi şi barbaţii tineri, indicaţiile pentru folosirea sa vor creşte. „Sperăm cu toţii că vaccinul va scădea eventual şi incidenţa la multe alte tipuri de cancer”, afirmă ea.

În concluzie, cancerul de gât poate apărea şi la persoane care nu prezintă o istorie caracterizată de consum de alcool sau fumat, dar care au întreţinut relaţii sexuale orale.

 

 



Bibliografie:
:: D’Souza, G. New England Journal of Medicine, May 10, 2007; vol 356: pp 1944-1956. Maura L. Gillison, MD, PhD, assistant professor of oncology and epidemiology, Johns Hopkins University, Baltimore. Debbie Saslow, PhD, spokeswoman, American Cancer Society.
:: National Cancer Institute Fact Sheet: Human Papillomaviruses and Cancer: Questions and Answers
:: Scully C. Oral squamous cell carcinoma: from an hypothesis about a virus to concern about possible sexual transmission
:: Oral Oncology 2002 April; 38(3):227-34. Review.


Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.