Geamăn TerraMisiunea Kepler a NASA a descoperit o planetă foarte asemănătoare Pământului, care ar putea fi propice vieţii. Orbitând o stea aflată la 600 a.l. de Terra, planeta numită prozaic Kepler-22b este de 2,4 ori mai mare decât Pământul şi se află în centrul zonei habitabile a stelei gazdă.

 

 

 

 

Mărimea sa arată că e probabil o planetă telurică, însă compoziţia va fi confirmată doar când se va determina şi masa.

Kepler-22b este singura planetă extrasolară cu un diametru mai mic decât cel al lui Neptun ce se află în centrul zonei habitabile. Zona habitabilă a unei stele este regiunea în care o planetă telurică, în condiţii de presiune normală, poate avea la suprafaţă apă lichidă; această regiune variază ca întindere şi ca apropiere de astru în funcţie de tipul stelei.

Au mai avut loc descoperiri de planete asemănătoare cu Terra, dar acestea se află foarte aproape de steaua centrală; cunoaştem şi planete care orbitează în interiorul zonei habitabile, însă au dimensiuni comparabile cu cele ale lui Neptun sau Jupiter. Doar Gliese 581d şi HD 85512 ar fi excepţii, însă acestea se află la marginea zonei propice existenţei apei lichide, ceea ce le face să semene probabil mai degrabă cu Marte şi Venus. În mod sigur există nenumărate planete extrasolare asemănătoare Pământului, însă cu cât sunt mai mici şi mai depărtate de steaua centrală, cu atât este mai dificilă detectarea lor.

Nu numai că noua planetă seamănă din multe puncte de vedere cu Terra, dar şi steaua în jurul căreia orbitează este una similară Soarelui.

Următorul pas este calcului masei planetei Kepler-22b, pentru a avea mai multe informaţii despre posibilitatea de a găzdui viaţă. Un nou telescop, HARPS North, localizat în Insulele Canare, ar putea face acest lucru, având o precizie foarte mare în măsurarea diferenţelor de viteză reflectate în efectul Doppler. Vom şti astfel dacă este o planetă formată din rocă sau o lume a apelor.

 



Sursa:
http://news.nationalgeographic.com/news/2011/12/111205-earthlike-planet-confirmed-life-nasa-kepler-habitable-space-science/?source=link_fb20111205news-earthlikeplanet

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.