Influenţa oamenilor de ştiinţă asupra vieţii noastre de zi cu zi este de netăgăduit. Ei sunt responsabili pentru descoperirile făcute în medicină sau tehnologie, dar şi pentru mai buna înţelegere a lumii în care trăim şi a modului în care funcţionează aceasta. Aflaţi în continuare care sunt, conform site-ului Superscholar, oamenii de ştiinţă încă în viaţă care au influenţat cel mai mult lumea noastră.
James Watson a descoperit înpreună cu partenerul său Francis Crick structura acidului dezoxiribonucleic (ADN), revoluţionând complet biologia secolului al XX-lea. Aceştia au primit contribuţia decisivă a lui Rosalind Franklin şi Maurice Wilkins.

 

 

Timothy Berners-Lee, inventatorul World Wide Web-ului, este prima persoană care a implementat cu succes protocoalele de transfer de care depinde web-ul. Este actualmente director al World Wide Web Consortium (W3C), organizaţia ce tutelează standardele web-ului.
Noam Chomsky care, deşi este un reputat lingvist şi filosof, a transformat fundamental domeniul psihologiei, prin ideile sale despre originea limbajului. În lumea academică, Chomsky este cunoscut pentru "teoria gramaticii generative" şi pentru revoluţionarea întregului sistemul lingvistic modern prin celebrele sale modele generative. În prezent este profesor emerit de lingvistică la Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Richard Dawkins, a cărui cercetări în domeniul biologiei evoluţioniste au permis  înţelegerea lumii vii la nivelurile ei cele mai fundamentale. În prezent se află în fruntea Catedrei pentru Popularizarea Ştiinţei Charles Simonyi din cadrul Universităţii Oxford. Patru din cărţile acestuia sunt traduse şi în limba română: Gena egoistă, Un râu pornit din Eden, Himera credinţei în Dumnezeu şi Ceasornicarul orb.

Află mai mult: Crescând în UniversPersi Diaconis a unit teoria matematică a grupurilor cu statistica, schimbând radical înţelegerea probabilităţilor. În prezent acesta este profesor de matematică şi statistică la Universitatea Stanford şi este renumit pentru trucurile sale magice create matematic.
 

Jane Goodall a petrecut 35 de ani studiind cimpanzeii în sălbăticie, devenind unul dintre cei mai respectaţi şi mai influenţi zoologi din lume. Şi-a început cercetările singură, în mijlocul pădurii tropicale din Tanzania, Africa de Est şi treptat a construit unul dintre cele mai importante centre de cercetare în natură a primatelor. Observaţiile sale şi ale colegilor săi au revoluţionat cunoştinţele oamenilor despre comportamentul cimpanzeilor şi au adus noi lămuriri asupra problemei originii umanităţii.

Alan Guth a propus modelul cosmologiei inflaţioniste - care sustine că imediat după naşterea Universului, când vârsta acestuia era de doar 10-35 secunde, acesta a trecut printr-o fază de expansiune extraordinar de rapidă, care l-a făcut omogen şi plat - revoluţionând astfel înţelegerea  Big Bang-ului şi a structurii de ansamblu a universului. În prezent este profesor de fizică la Massachusetts Institute of Technology.
Stephen Hawking, ale cărui lucrări despre natura spaţiului şi timpului rămân inovatoare şi a cărui poveste de succes personal, în ciuda distrofiei neuro-musculare de care suferă, a inspirat milioane de oameni. În prezent este profesor la catedra de Matematică a Universităţii Cambridge, deţinută cândva de Isaac Newton. Cărţi de ştiinţă traduse în limba română: Scurta istorie a timpului, Visul lui Einstein şi alte eseuri, Universul într-o coajă de nucă, O mai scurtă istorie a timpului.Donald Knuth, a cărui muncă în teoria algoritmilor a transformat domeniul informaticii. El a contribuit la dezvoltarea şi organizarea tehnicilor matematice pentru analiza riguroasă a complexităţii algoritmilor şi la popularizarea notaţiilor asimptotice. În prezent este profesor emerit la  Universitatea Stanford, în domeniul programării calculatoarelor.
Lynn Margulis, unul dintre cei mai mari microbiologi din lume, a fundamentat teoria simbiotică a originii celulei, care  a adus o contribuţie majoră în  înţelegerea evoluţiei biologice. Aceasta spune că bacteriile care trăiesc pe Pământ de trei miliarde de ani au fost parteneri în evoluţia unei structuri stabile, autoreplicante, precum este celula eucariotă. Rămăşiţele acestei evoluţii se pot găsi în celulele plantelor şi animalelor obişnuite şi în ADN-ul însuşi. În prezent aceasta este profesor universitar în departamentul de geoştiinţe din cadrul Universităţii statului Massachusetts din Amherst.
Gordon Moore, care ca şi co-fondator al corporaţiei Intel, a combinat ştiinţa cu afacerile în aducerea revoluţiei informatice.  De asemenea este şi autor al legii lui Moore (1965), care spune că numărul de tranzistori pe un cip se va dubla la fiecare doi ani. Intel a mentinut acest ritm timp de aproape 40 de ani. În prezent Moore este Chairman Emeritus al Intel Corporation.
Roger Penrose este renumit pentru contribuţiile sale în domeniul fizicii matematice, relativităţii generale şi cosmologiei. Pe lângă acestea, îşi dedică timpul şi matematicii recreative şi filozofiei. În prezent este profesor emerit de matematică la Universitatea Oxford. A fost distins cu Ordinul de Merit al Regatului Unit şi este membru al Societăţii Regale.


 

Frederick Sanger este responsabil pentru descoperiri importante din domeniul biologiei moleculare şi pentru revelarea pentru prima dată a structurii proteinelor. E dublu laureat al Premiului Nobel pentru chimie (1958, 1980). În prezent s-a retras din activitatea ştiinţifică.

 

 

Charles Townes a inventat laserul, care astăzi este omniprezent în tehnologie şi în viaţa de zi cu zi. A primit Premiul Nobel pentru fizică în anul 1964.
Craig Venter a finalizat Proiectul Genomului Uman şi a continuat cercetările privind genomul sintetic şi celulele construite artificial, contribuind major la înţelegerea vieţii.
Află mai mult: Craig Venter despre crearea primei forme de viaţă sintetice

Steven Weinberg, ale cărui lucrări despre unificarea forţelor în fizică şi cărţi de popularizare a ştiinţei l-au transformat într-o persoană cheie pentru publicul intelectual avid de cunoaştere. A fost laureat al Premiului Nobel pentru Fizică, în 1979, împreună cu Sheldon Lee Glashow şi Abdus Salam, pentru contribuţiile aduse de aceştia în domeniul teoriei unificate a interacţiunilor slabă şi electromagnetică între particule elementare. Cărţi traduse în limba română: Descoperirea particulelor subatomice, Visul unei teorii finale, Primele trei minute ale universului.
Andrew Wiles a revoluţionat matematica  prin rezolvarea uneia dintre cele mai râvnite probleme din toate timpurile şi anume Marea Teoremă a lui Fermat. Acesta fusese fascinat de la vârsta de 10 ani de această teoremă. După şapte ani în care a lucrat închis în casă şi după o primă demonstraţie imperfectă, în 1995 închidea ultimul capitol, după mai bine de 300 de ani de la enunţarea teoremei.

Aflaţi mai mult: Marea Teoremă a lui FermatEdward O. Wilson, a cărui muncă în sociobiologie a propulsat gândirea evoluţionistă în etică şi psihologie. În prezent acesta  activează ca profesor cercetător în departamenul de biologie evoluţionistă din cadrul Universităţii Harvard. Carte tradusă în limba română: Sociobiologia.


Cu adevărat un geniu, numit pe bună dreptate, Einstein-ul zilelor noastre, în prezent Michio Kaku este specializat în Teoria Stringurilor. Este de asemenea un reputat futurolog. El a făcut milioane de oameni să iubească ştiinţa, în general şi fizica, în particular, datorită limbajului simplu pe care îl foloseşte în cărţile publicate sau în documentarele de televiziune în care apare. Carte tradusă în limba română: Fizica imposibilului.
Află mai mult: Michio Kaku - ştiinţă la superlativ


 

Edward Witten, ale cărui lucrări despre bazele matematice ale Teoriei Stringurilor l-au transformat într-unul din cercetătorii de vârf  în fizica cuantică şi unul din cei mai mari fizicieni în viaţă. În prezent acesta este profesor de fizică şi matematică la Institutul de Studii Avansate din Princeton.

Astronomul Allan Sandage care a continuat munca lui Edwin Hubble a decedat pe 13 noiembrie 2010, motiv pentru care l-am înlocuit în acest articol cu Michio Kaku. Desigur există multe alte nume celebre cu rezultate remarcabile care nu au apărut din păcate în lista de mai sus.


Sursa: Superscholar.

 


Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune-ne care-i părerea ta...
caractere rămase.
Ești „vizitator” ( Fă-ți un cont! )
ori scrie un comentariu ca „vizitator”

 Dacă găsești util site-ul, ne poți ajuta cu o donație!
Donează
prin PayPal ori
Patron


Contact
| T&C | © 2021 Scientia.ro