Tipurile de sânge

Membrana celulelor roşii din sângele nostru conţine mai multe antigene dintre care cele mai importante sunt antigenele A, B şi 0. După grupa sanguină specia umană este împărţită în persoane cu grupa 0, cu grupa A, cu grupa B şi cu grupa AB. Fiecare persoană moşteneşte un antigen de la un părinte şi un antigen de la celălalt părinte; aceste antigene îi  determină grupa sanguină.


Antigenele A şi B sunt antigene "dominante". Acest lucru înseamnă că dacă o persoană are un antigen B şi un antigen 0, antigenul dominant B va determina tipul grupei sanguine al persoanei. Mai mult, două persoane cu acelaşi tip de sânge pot avea perechi de antigene diferite, adică o persoană cu grupa sanguină A, poate avea antigene AA ori antigene A0 (iar cum A este dominantă, 0 nu va fi vizibilă în grupa de sânge).

Contrar opiniei unora, este foarte posibil ca un copil să aibă o grupă sanguină complet diferită de a părinţilor, chiar dacă aceştia au amândoi aceeaşi grupă sanguină. De exemplu, dacă cei doi părinţi au grupa sanguină B şi au antigenii B şi O, copiii pot moştenii antigenii B şi B (B de la fiecare părinte) ori B şi O (B de la un părinte, 0 de la celălalt).

Dacă privim lucrurile în profunzime, o să vedem că în afara acestor antigene mai există alte 9 antigene considerate majore şi alte 24 de antigene considerate minore. Aşadar, chiar dacă 2 persoane au aceeaşi grupă sanguină după clasificarea deja clasică pe cele patru grupe de sânge, în fapt pot fi diferenţe majore între acestea, pe baza antigenelor neluate în considerare.

În principiu, dacă am şti ce tipuri de antigene moşteneşte copilul, am putea determina grupa sanguină a acestuia după modelul de mai jos:

A + A = A
A + O = A
A + B = AB
B + B = B
B + O = B
O + O = O.

 


Dar cum este greu să ştim antigenele moştenite fără a face o vizită la medic, tot ce putem şti este numai grupa posibilă, pe care o puteţi afla dând clic pe textul de mai jos (omni calculator) şi aflând probabilitatea unei grupe de sânge ori alta.

 

 

 

Iată mai jos toate combinaţiile posibile, date fiind antigenele moştenite de la părinţi, şi grupele de sânge rezultante:

Antigen de

la părintele A

Antigen de

la părintele B

Antigenele

copilului

Grupa de sânge

a copilului

A A AA A
A B AB* AB
A O AO A
B A AB* AB
B B BB B
B O BO B
O O OO O

 

 

RH-ul sângelui

Descoperirea grupelor de sânge ale omului a fost făcută în anul 1901 de către omul de ştiinţă austriac Karl Landsteiner. Acesta a obţinut premiul Nobel pentru descoperirea făcută. Ulterior biologii au continuat cercetările şi au descoperit la maimuţele Rhesus că acestea au o proteină numită RH. S-a depistat apoi că această proteină este prezentă şi la unii oameni, aceştia fiind categorisiţi ca fiind RH+. Cei care nu au această proteină sunt RH-.

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.