Boabe de cafeaCafeina. O puteţi numi şi 3,7-dihidro-1,3,7-trimetil-1H-purină-2,6-dionă ori 1,3,7-trimetilxantină. Cafeina, poate cel mai popular drog din lume. Consumăm cafeină în cafea, ceai, cacao, ciocolată, unele băuturi răcoritoare, dar şi în unele medicamente.

 

 

 

 

Sursele naturale ale cafeinei sunt boabele de cafea, frunzele de ceai, nucile kola şi păstăile de cacao. Cafeina pură este inodoră şi are un gust amar.


Efectele cafeinei asupra sistemului nervos

Cafeina este un stimulant al sistemului nervos central. În doze moderate, cafeina poate:
•    Creşte vigilenţa
•    Reduce coordonarea motorie fină
•    Provoca insomnie
•    Cauza dureri de cap, nervozitate şi ameţeli

În doze masive, cafeina este letală. O doză fatală de cafeină s-a calculat a fi de mai mult de 10 grame (aproximativ 170 mg/fiecare kg al greutăţii corporale) - acest lucru este echivalentul a 80-100 ceşti de cafea băute succesiv, în ritm rapid - un lucru nu foarte uşor de făcut.

Cafeina intră în fluxul de sânge prin stomac şi intestinul subţire şi îi poţi simţi efectele la aproximativ 15 minute după ce este consumată. Odată ajunsă în organism, cafeina va rămâne aici timp de mai multe ore: este nevoie de aproximativ 6 ore pentru ca o jumătate din cantitatea de cafeină să fie eliminată.

Cafeina aparţine grupului chimic xantină. Adenozina este o xantină întâlnită în mod normal în creier, care este folosită ca neurotransmiţător la unele sinapse. Un efect al cafeinei este de a interfera cu adenozina în mai multe locuri din creier, inclusiv la nivelul formaţiunii reticulate. De asemenea, cafeina acţionează în mai multe locuri din organism, având ca efecte: creşterea ritmului cardiac, contractarea vaselor de sânge, relaxarea căilor aeriene pentru îmbunătăţirea respiraţiei şi facilitarea contracţiei unor muşchi.

Conform unor studii, cafeina provoacă dependenţă fizică. Un mod de a spune dacă cineva „are nevoie” de o ceaşcă de cafea sau de o sticlă de Cola este să nu-i dai aceste lucruri şi apoi să vezi dacă are simptome de sevraj. Simptomele tipice de sevraj asociate cu cafeina sunt durerile de cap, oboseala şi durerile musculare. Aceste simptome pot să apară în termen de 24 de ore după ultima doză de cafeină. Un studiu a arătat faptul că 4 ceşti de cafea pe zi sunt doza minimă pentru crearea dependenţei fizice. Alte studii spun că sunt necesare câteva ceşti de cafea în plus pentru a dezvolta dependenţă.


Ştiaţi că...?

„Descoperirea” cafelei
Conform legendei, cafeaua a fost „descoperită” în jurul anului 850 d.Hr. în Egiptul de Sus, de o capră din turma lui Khaldi. Într-o noapte, caprele lui Khaldi nu s-au mai întors acasă. Când le-a găsit, Khaldi le-a văzut dansând lângă un arbust cu fructe de pădure roşii (boabe de cafea). După ce Khaldi a gustat câteva dintre aceste fructe de pădure, a început şi el să danseze. Khaldi a vorbit cu câţiva călugări care au folosit aceste fructe de pădure pentru a face o băutură şi... cafeaua s-a născut!

Cafeina poate fi găsită în multe băuturi, produse alimentare şi medicamente. Următoarele tabele arătă conţinutul în cafeină al diferitelor produse.

 

Băuturi

Produs

Cantitatea produsului

Conţinutul de cafeină în mg

Cafea

150 ml (141 g)

60-150

Cafea decafeinizată

150 ml (141 g)

2-5

Ceai

150 ml (141 g)

40-80

Cacao fierbinte

150 ml (141 g)

1-8

Lapte cu ciocolată

225 ml

2-7

Cola Jolt

340 g

100

Josta

340 g

58

Mountain Dew

340 g

55

Surge

340 g

51

Tab

340 g

47

Coca Cola dietetică

340 g

45

Coca Cola

340 g

64

Coca Cola Clasică

340 g

23

Tab

340 g

46

Cola RC

340 g

34

Dr. Pepper

340 g

61

Mello Yellow

340 g

35

Mr. Pibb

340 g

27

Cola Pepsi

340 g

43

Coca Cola cu cireşe

226 g

23

Surge

226 g

35

7- Up

340 g

0

Bere Mug Root

340 g

0

Sprite

340 g

0

 

Ştiaţi că...?

Un comerciant american de cafea şi ceai numit Thomas Sullivan a inventat pliculeţele de ceai în 1904. El a folosit pliculeţul de ceai pentru a trimite mostre clienţilor săi.

 

Produse alimentare

Produs

Cantitatea produsului

Conţinutul de cafeină în mg

Iaurt îngheţat Ben/Jerry, fără grăsimi, cu cafea

O cupă

85

Îngheţată Starbucks cu cafea

O cupă

40-60

Iaurt Danone cu cafea

226 g

45

Baton de ciocolată

50 g

3-63

Baton Chunky

Un baton (40 g)

11,6

Baton 100 Grand

Un baton (43 g)

11,2

Baton Nestle Crunch

Un baton (40 g)

10

Baton Krackel

Un baton (47 g)

8,5

O cupă cu unt de arahide

51 g

5,6

Baton Kit Kat

Un baton (46 g)

5

Mr. Goodbar

Un baton (50 g)

5

Stafide învelite în ciocolată

10 bucăţi (10 g)

2,5

Baton Butterfinger

Un baton (61 g)

2,4

Baton Baby Ruth

Un baton (60 g)

2,4

Baton special cu ciocolată neagră dulce

Un baton (41 g)

31

Ciocolată Brownie

35 g

8

Prăjitură (cookie) cu ciocolată

30 g

3-5

Îngheţată cu ciocolată

50 g

2-5

Ciocolată cu lapte

28 g

1-15

Ciocolată amăruie

28 g

5-35

Baton Butterfinger

Un baton (61 g)

2

After Eight Mint

8 g

1,6

Jell-O Pudding Pop

Chocolate

Un baton (77 g)

2

 

Medicamente ce nu necesită prescripţie medicală

Produs (un comprimat sau o capsulă)

Conţinutul de cafeină (mg)

Dextrim

200

Vivarin

200

No Doz

100

Excedrin

65

Vanquish

33

Anacin

32

Midol

32

Triaminicin

30

Dristan

16

Sursele tabelelor: Pennington, J.A.T., Food Values of Portions Commonly Used (18th Edition), J.B. Lippincott, Philadelphia, 2005; Soft Drink Manufacturers Association; United States Department of Agriculture, Human Nutrition Information Service, Handbook #8-14 (1986) and Handbook #8-19 (1991); Starbuck Co. Information Pamphlet, American Beverage Association

Cercetătorii au încercat să afle cât de multă cafeină consumă oamenii în fiecare zi. Americanii consumă aproximativ 20 de milioane de kilograme de cafeină în fiecare an. În Statele Unite, băutorii de cafea beau o medie de 2,6 ceşti pe zi. Pentru băutorii de cafea, aportul total de cafeină, provenit din cafea şi din alte surse (cum ar fi băuturile răcoritoare, produsele alimentare şi medicamentele) este de 363.5 mg pe zi. Chiar şi persoanele care nu beau cafea au un aport ridicat de cafeină: foştii băutori de cafea acumulează aproximativ 107 mg de cafeină pe zi, în timp ce oamenii care nu au băut niciodată cafea acumulează aproximativ 91 mg pe zi.

Ah, şi încă un lucru la care să vă gândiţi...cafeina NU contracarează efectele alcoolului. Cu alte cuvinte, cafeaua nu trezeşte o persoană beată şi nici nu o face aptă pentru condus.

Încearcă! Câtă cafeină consumi în fiecare zi? Foloseşte o foaie de evidenţă asemănătoare cu aceasta pentru a nota produsele cu cafeină pe care le consumi. Notează numele produsului, cantitatea de produs pe care o consumi (de exemplu: miligrame, grame, ceşti, batoane, pastile), cantitatea de cafeină pe care o conţine fiecare produs şi momentul din zi în care ai consumat produsul. Foloseşte foi de evidenţă diferite dacă vrei să urmăreşti consumul de cafeină în zile diferite.

Ştiaţi că...?

Statele Unite importă aproximativ 30% din totalul de cafea din lume. (Statistică de la Prevention's Giant Book of Health Facts, 1991)
La nivel mondial, 120.000 de tone de cafeină sunt consumate în fiecare an.
În Statele Unite, mai bine de 80% dintre adulţi consumă cafeină zilnic.
Consumul mediu zilnic de cafeină printre adulţi este de 200 mg pe zi.
Femeile metabolizează cafeina cu aproximativ 25% mai repede decât bărbaţii.
(Bibliografia pentru ultimele 4 curiozităţi: The World of Caffeine. The Science and Culture of the World's Most Popular Drug by B.A. Weinberg and B.K. Bealer, New York: Routledge, 2001.)


Ştiaţi că...?


Cafeina a fost pe lista de substanţe interzise ale Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) timp de mulţi ani. Atleţii care prezentau la teste mai mult de 12 micrograme de cafeină pe mililitru de urină riscau să fie excluşi din Jocurile Olimpice. Acest nivel poate fi atins după consumarea a 5 ceşti de cafea. Oricum, CIO a eliminat cafeina de pe lista substanţelor interzise în 2004. Cafeina a fost scoasă de pe lista de substanţe interzise, astfel încât sportivii care beau Cola sau cafea nu sunt penalizaţi.
(Bibliografie: http://www.wada-ama.org/)

Ei au spus-o!
„Cafeaua şi ceaiul sunt extrem de dăunătoare persoanelor care au nervi slabi” (John Wesley, 1747, în The Iliac Passion)



Pentru mai multe informaţii despre cafeină, a se vedea:
1. http://faculty.washington.edu/chudler/parkinc.html
2. http://www.coffeeandhealth.org/
3. http://www.howstuffworks.com/caffeine.htm
4. http://www.cspinet.org/new/cafchart.htm
5. http://www.abc.net.au/quantum/poison/caffeine/caffeine.htm
6. Pendergrast, M., Uncommon Grounds. The History of Coffee and How it Transformed Our World, New York: Basic Books, 1999.

Traducere realizată de Irina Duceac după http://faculty.washington.edu/chudler/caff.html
, cu acordul editorului.

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.