HILBERT, DAVID (Königsberg, 23.01.1862 – Göttingen, 13.09.1943) a fost un matematician german. La 22 de ani a susţinut teza de doctor în matematică şi peste doi ani a fost confirmat docent la Universitatea din Königsberg; a predat la Politehnica din Zürich şi (începând cu 1895) la Universitatea din Göttingen. I s-au conferit numeroase distincţii şi premii; a fost membru al mai multor academii.

 

 

“Semnele aritmetice sunt figuri scrise şi figurile geometrice sunt formule desenate” (D.Hilbert)


Contribuţiile sale privesc, în primul rând, fundarea axiomatică a geometriei, cum şi teoria formelor şi invarianţilor, teoria numerelor algebrice, analiza matematică – în special, ecuațiile integrale -, fizică–matematică. S-a ocupat cu axiomatizarea şi a altor discipline matematice; nu i-au fost străine nici prelegerile cu caracter de popularizare – pe tema unei geometrii intuitive. La Congresul internaţional de matematică de la Paris (1900), D. Hilbert a propus 23 de probleme interesante şi, totodată, şi-a expus şi optimismul său principal: orice problemă are un răspuns, iar “soluţia o poţi găsi numai gândindu-te, căci în matematică nu există ingorabimus”.

Opere principale:
Gründlagen der Geometrie (1899);
Theorie der algebraischen Zahlkörper (1907);
Methoden dermath. Physik (1924);
Gründzüge der  theoret. Logic (1928);
Gründlangen der Mathematik (2 vol , 1934/39; în colaborare).

Puteți comenta folosind contul de pe site, de FB, Twitter sau Google ori ca vizitator (fără înregistrare). Pt vizitatori comentariile sunt moderate (aprobate de admin).

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune-ne care-i părerea ta...
caractere rămase.
Loghează-te ( Fă-ți un cont! )
ori scrie un comentariu ca „vizitator”

 Donează prin PayPal ()


Contact
| T&C | © 2021 Scientia.ro