Francis Crick James D.Watson şi Francis Crick. Două nume care ar trebui cunoscute de orice locuitor al planetei Pământ. Pentru că ei sunt cei care au descoperit structura ADN-ului, probabil cea mai importanta descoperire făcută de om vreodată, cu implicaţii enorme pentru prezent şi viitor. Astăzi povestea lui Francis Crick.


CONŢINUT ARTICOL:
Introducere în universul lui Francis Crick
Scurtă istorie a descoperirii structurii ADN
Realizări ulterioare
Bibliografie


 

James D.Watson şi Francis Crick. Două nume care ar trebui cunoscute de orice locuitor al planetei Pământ. Pentru că ei sunt cei care au descoperit structura ADN-ului, probabil cea mai importantă descoperire făcută de om vreodată, cu implicaţii enorme pentru prezent (aplicaţii curente în medicina modernă, producerea hranei modificate genetic, ingineria genetică a fetusului etc.) şi mai ales pentru viitor.

Dacă aţi auzit de Einstein, James D.Watson şi Francis Crick trebuie să devină, de asemenea, nume din repertoriul dumneavoastră. Vorbim astăzi despre Francis Crick...

INTRODUCERE ÎN UNIVERSUL LUI CRICK

 

Francis Crick
Francis Crick
Credit:profiles.nlm.nih.gov

 

Francis Harry Compton Crick (8 iunie 1916 – 28 iulie 2004), fizician şi biolog de origine engleză, a propus împreună cu James D. Watson modelul spiralei duble pentru acidul dezoxiribonucleic (pe scurt, ADN) cu care suntem majoritatea familiarizaţi. Pentru această realizare, a primit, alături de biologul american Watson şi biofizicianul englez Maurice Wilkins, premiul Nobel pentru medicină ori fiziologie în anul 1962.

Vezi aici pagina dedicată lui Francis Crick pe pagina web a Fundaţiei Nobel (site în limba engleză).

Francis Crick s-a născut pe 8 iunie 1916 în Northampton, Anglia. Tatăl său era proprietarul unei fabrici de încălţăminte şi este cel care i-a insuflat micului Francis interesul pentru ştiinţă. Pe timpul facultăţii a studiat fizica, iar după absolvire a început studiile doctorale analizând proprietăţile apei în condiţii de temperatură şi presiune foarte ridicate. A întrerupt doctoratul pe durata celui de-al doilea război mondial, timp în care a lucrat pentru armata britanică ajutând la proiectarea minelor acustice şi magnetice.

 

 

La terminarea războiului Crick a decis că este mai interesat de biologie decât de fizică, dedicându-se cercetării componentelor chimice fundamentale ale vieţii. E interesant de menţionat că în 1974  Francis Crick era literalmente analfabet în domeniul biologiei ori al chimiei organice. Ce a a făcut? S-a reîntors la şcoală: a studiat biologia la Universitatea Cambridge.

SCURTĂ ISTORIE A DESCOPERII STRUCTURII ADN

Francis Crick şi-a reluat doctoratul în 1949 la Universitatea Cambridge, lucrând sub coordonarea laureatului premiului Nobel, William Lawrence Bragg. Iniţial Crick a studiat structura proteinelor folosind razele X. După un timp s-a mutat de la Laboratoarele Cavendish la Consiuliul de Cercetare Medicală - CCM, instituţie aflată tot în cadrul Universităţii Cambridge, lucrând aici cu John Kendrew, chimist britanic, şi sub coordonarea lui Max Perutz (ambii vor obţine ulterior premiul Nobel).

 

ADN artistic
Credit: rsc.org

 

La CCM Crick a făcut trecerea de la studierea hemoglobinei la cea a ADN-ului. În 1951 şi-a făcut apariţia în aceeaşi instituţie cu Crick şi James Watson, care era, de asemenea, interesat de structura ADN. Cei doi au devenit prieteni şi au pornit să schimbe lumea împreună. La acea dată era cunoscut că genele erau purtătoarele informaţiei ereditare şi că erau organizate în molecule de ADN. Erau descoperite şi nucleotidele -  unităţile structurale de bază ale acizilor nucleici (ADN-ul şi ARN-ul).

 

Maurice Wilkins

Rosalind Franklin

Maurice Wilkins                                                                                      Rosalind Franklin
Credit: beginnings.ioe.ac.uk Credit: profiles.nlm.nih.gov

În aceeaşi perioadă alţi cercetători ce îşi desfăşurau activitatea la Colegiul Regal din Londra, Maurice Wilkins şi Rosalind Franklin studiau structura moleculei de ADN folosind o tehnică bazată pe fenomenul difracţiei razelor X. Crick şi Watson au avut cunoştinţă de cercetările celor doi şi au folosit rezultatele obţinute de aceştia în eforturile lor de a determina structura ADN-ului.

După mai multe încercări nereuşite Francis Crick şi James Watson au realizat un model 3D al moleculei de ADN, descriind-o ca pe un arc spiralat dublu ori elice dublă, formată din 2 fire interconectate. În urma acestei descoperiri, oamenii de ştiinţă au fost înzestraţi cu "uneltele" necesare înţelegerii mecanismelor vieţii într-un mod care era greu de imaginat la acea vreme.

Modelul structurii ADN propus de Crick şi Watson sugera un mecanism pentru crearea ADN-ului în interiorul celulei. În 1958 Matthew Meselson şi Franklin Stahl au confirmat experimental acest mecanism, arătând că replicarea ADN implică desfăşurarea celor două fire ale elicei duble, iar fiecare serveşte ca un model pentru sinteza unui nou fir de ADN.

REALIZĂRI ULTERIOARE DESCOPERIRII STRUCTURII ADN-ULUI

Francis Crick şi-a continuat cercetările în domeniul geneticii. Împreună cu alţi cercetători a descoperit cum modul în care erau aranjate bazele azotate (adenina, timina, citozina şi guanina) determină ordinea aminoacizilor ce creează proteinele. Împreună cu cu geneticianul Sydney Brenner, de origine sud-africană, Crick va descoperi codonii, grupuri de trei baze azotate ce asigură instrucţiunile pentru crearea tuturor celor 20 de aminoacizi existenţi.

Francis Crick nu a fost numai un om al experimentelor; unele idei, cruciale pentru înţelegerea modului în care funcţionează celula au fost demonstrate de alţi colegi de breaslă, după ce acestea au fost privite cu neîncredere. Crick a avansat ipoteza că informaţia genetică este transmisă de la ADN la ARN şi apoi la proteine, iar nu invers, de la ARN la ADN. Ulterior ideea s-a dovedit a fi purul adevăr, fiind testată în mod repetat şi a devenit una dintre ideile fundamentale ale biologiei moleculare.

Francis Crick a fost interesat şi de alte domenii decât ADN-ul ori chestiuni conexe. În 1976 a părăsit Cambridge-ul şi a devenit profesor la Institutul Salk pentru Studii în Biologie din San Diego, California. A făcut studii privind modul de funcţionare a creierului ori s-a pronunţat vizavi de originea vieţii pe Pământ ori asupra naturii conştiinţei. Apropo de apariţia vieţii, acesta a propus în cartea sa Life Itself (netradusă în limba română, după ştiinţa noastră) teoria conform căreia viaţa pe Pământ îşi are originea în microorganisme ajunse pe Terra din spaţiul extraterestru.

Francis Crick a murit pe 24 iulie 2004, la 88 de ani, de cancer la colon...

 

 

BIBLIOGRAFIE:
en.wikipedia.org/wiki/Francis_Crick
Enciclopedia Encarta
profiles.incredible-people.com/james-watson-francis-crick/

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.