Premiul Nobel IgPe lângă prestigioasele premii Nobel, în fiecare an 10 premii Ig Nobel sunt acordate cercetătorilor sau personalităţilor care au obţinut rezultate trăznite în diverse domenii, de la fizică la chimie, de la medicină la pace. Iată premiile Ig Nobel din 2011.

 

 

 

De multe ori, descoperirile pentru care se acordă premiul Ig Nobel par (şi chiar sunt) inutile, incredibile sau bizare şi stârnesc râsul. În continuare vă prezentăm, pe scurt, câteva descoperiri premiate în 2011 cu premiul Ig Nobel.


Premiile Nobel Ig 2011

Ceremonia de acordare a premiilor Ig Nobel se desfăşoară în luna octombrie la universitatea americană Harvard. Cei premiaţi îşi plătesc singuri biletul, însă mulţi consideră că merită şi vin pentru a intra în posesia acestuia într-un amfiteatru care găzduieşte 1.200 de persoane care lansează avioane de hârtie în momentul festivităţii de premiere. Pe cât pare de incredibil, premiile Ig Nobel sunt înmânate câştigătorilor de către laureaţi ai premiilor... Nobel.

A fost chiar şi un caz în care aceeaşi persoană a primit premiul Ig Nobel (în anul 2000) şi, ulterior, premiul Nobel (în 2010) pentru fizică, evident, pentru descoperiri diverse.

În continuare, pe scurt, câţiva dintre „fericiţii” laureaţi ai Ig Nobelului în anul 2011, împreună cu descoperirile care i-au adus în prim plan.

 

 

 


Ceremonia de decernare a premiilor Ig Nobel 2011 (lb. engleză)

 


Premiul Ig Nobel pentru matematică în 2011:

Este poate premiul cel mai bizar – acordat unui număr impresionant de cercetători, pentru că au demonstrat lumii întregi că trebuie acordată multă atenţie atunci când calculele matematice sunt utilizate pentru demonstrarea unor ipoteze.

Laureaţii acestui premiu (spre deosebire de premiul Nobel, premiul Nobel Ig poate fi acordat unui număr mai mare de trei persoane) sunt:
:: Dorothy Martin, care a prezis sfârşitul lumii în 1954;
:: Pat Robertson, pentru care lumea s-ar fi sfârşit în 1982;
:: Elizabeth Clare Prophet (ce nume profetic!), care a demonstrat că sfârşitul lumii va fi în 1990;
:: Credonia Mwerinde, pentru care lumea se termina în 1999 şi, în final,
:: Harold Camping, care, iniţial, a prevăzut sfârşitul lumii în 1994, ulterior însă s-a răzgândit şi l-a prezis pe 21 octombrie 2011 (atenţie deci!).


Premiul Ig Nobel pentru fizică în 2011:

Cei cinci premianţi, Philippe Perrin, Cyril Perrot, Dominique Deviterne, Bruno Ragaru şi Herman Kingma au demonstrat ştiinţific că aruncătorii de disc suferă de ameţeli după lansarea discului în timp ce aruncători de ciocan nu.


Premiul Ig Nobel pentru psihologie în 2011:

Un premiu oarecum romantic, acordat lui Karl Halvor Teigen care a încercat să înţeleagă de ce, în viaţa de zi cu zi, persoanele suspină.


Premiul Ig Nobel pentru chimie în 2011:

Premiul a fost acordat unor cercetători japonezi, Makoto Imai, Naoki Urushihata, Hideki Tanemura, Yukinobu Tajima, Hideaki Goto, Koichiro Mizoguchi şi Junichi Murakami, pentru că au determinat concentraţia ideală de wasabi care trebuie vaporizată pentru a trezi o persoană în caz de incendiu sau altă urgenţă şi pentru invenţia sistemelor de alarmă pe bază de wasabi.


Premiul Ig Nobel pentru psihologie în 2011:

Anna Wilkinson, Natalie Sebanz, Isabella Mandi şi Ludwig Huber au primit „prestigiosul” premiu, pentru studiul acestora intitulat "Nu există nicio dovadă care să ateste caracterul molipsitor al căscatului la broaştele ţestoase cu picioare roşii".


Premiul Ig Nobel pentru medicină în 2011:

Şi în acest caz vorbim despre un premiu oarecum amuzant, primit de Mirjam Tuk, Debra Trampe, Luk Warlor, Matthew Lewis, Peter Styder, Robert Feldman, Robert Pietrzak, David Darby şi Paul Maruff pentru că au demonstrat că atunci când avem nevoie urgentă să urinăm, luăm decizii mai bune pentru anumite situaţii însă mai proaste pentru altele.


Premiul Ig Nobel pentru pace în 2011:

Premiul a fost acordat primarului oraşului Vilnius, Arturas Zuokas, pentru că a rezolvat problema parcării în locuri interzise a maşinilor de lux, trecând pe deasupra acestora cu un tanc.

Greu de spus care dintre aceste descoperiri este cea mai trăznită. În trecut, au fost acordate premii pentru descoperiri cel puţin la fel de... interesante.

 

Citiţi şi: Legile lui Murphy şi premiul Ig Nobel

 

 

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.