Nişte cercetători din Aberdeen lansează un nou studiu care are drept scop testarea a două metode ce ar putea cuantifica posibilele riscuri implicate pentru starea de sănătate în cazul unei expuneri insuficiente la soare în timpul lunilor de iarnă. Iarna, persoanele care locuiesc departe de ecuator nu beneficiază de razele UVB necesare producerii de vitamină D la nivelul corpurilor noastre din cauza unghiului pe care-l formează Soarele cu Pământul.

 

 

(Axa Pământului – linia imaginară care uneşte Polul Nord cu Polul Sud) nu este perpendiculară pe planul orbitei sale în jurul Soarelui.  Astfel, în funcţie de momentul anului, anumite latitudini sunt îndreptate către Soare, în timp ce altele în sens opus. În timpul orbitei anuale a Pământului în jurul Soarelui, razele solare ajung pe Pământ sub diferite unghiuri. Într-o jumătate a anului, razele solare cad mai mult pe emisfera sudică, în timp ce în cealaltă jumătate a anului, pe emisfera nordică. Când axa Pământului este înclinată în partea opusă Soarelui, în timpul solstiţiului de iarnă, emisfera nordică primeşte mai puţină lumină şi apare iarna, în timp ce vara pune stăpânire pe emisfera sudică. În timpul solstiţiului de vară, situaţia este inversată. N.tr. Sursa: Bruce Buckley – Meteorology, Visual Guide, Weldon Owen Pty Ltd, 2004).

Este cunoscut faptul că vitamina D este necesară pentru a avea oase sănătoase, dar anumite studii au sugerat, de asemenea, legătura dintre deficitul de vitamină D şi bolile mediate imunologic, precum scleroza multiplă. Nordul Scoţiei înregistrează o prevalenţă crescută a sclerozei multiple, iar un studiu recent a descoperit că Insulele Orkney înregistrează cea mai mare rată a bolii la nivel mondial. Alte ţări situate la anumite latitudini nordice, precum Canada, înregistrează, de asemenea, o prevalenţă crescută a sclerozei multiple.

 

 

Acum, cercetătorii de la Universitatea din Aberdeen caută voluntari sănătoşi pentru a-i ajuta la studierea efectelor administrării de suplimente pe bază de vitamina D şi, de asemenea, radiaţii artificiale UVB – care mimează lumina solară – asupra sistemului imunitar al organismului.

În urmă cu doi ani, aceeaşi echipă din Aberdeen a demonstrat legătura din lumina solară, vitamina D şi celulele organismului, cunoscute ca celulele T regulatoare, celule ce joacă un rol vital în cadrul sistemului imunitar, ţinându-l sub control şi prevenind răspunsurile dăunătoare.

Acest nou studiu – ce urmează, cronologic, acestei din urmă cercetări – are drept scop recrutarea a 50 de voluntari sănătoşi cu vârsta de peste 16 ani; care nu primesc vitamină D; care nu sunt alergici la soare şi care sunt dispuşi să se deplaseze în campusul Foresterhill din Aberdeen. Vor primi fie suplimente pe bază de vitamină D, fie o serie de tratamente pe bază de UVB care sunt folosite în prezent în tratarea pacienţilor dermatologici de la Infirmeria Regală din Aberdeen.

Profesorul Anthony Ormerod, profesor de dermatologie la Universitatea din Aberdeen, a afirmat: „Problema situării la o distanţă atât de mare către nord faţă de ecuator este lipsa luminii solare existând o incidenţă sezonieră a unor anumite boli care creşte cu atât mai mult cu cât ne aflăm mai departe de ecuator.

„Lumina solară este principala noastră sursă de vitamină D, dar cu cât ne aflăm mai departe de ecuator, cu atât suntem mai puţin expuşi la razele solare. Aceasta este o problemă majoră în timpul iernii întrucât razele benefice UVB sunt filtrate şi nu mai ajung la noi. Dacă nu ne luăm o vacanţă de iarnă la soare ori suplimente de bază de vitamină D, depindem de rezervele de vitamină D care au fost create de organism pe parcursul anului.”

Profesorul Helen Macdonald, profesor de Sănătate Musculoscheletală şi Nutritivă la Universitatea din Aberdeen, afirmă: „Vrem să observăm dacă administrarea de vitamină D voluntarilor sau de raze UVB artificiale poate contracara problema lipsei luminii solare şi poate îmbunătăţi starea de sănătate. Vitamina D este importantă pentru oase, iar deficitul de vitamină D a fost corelat, de asemenea, cu anumite forme de cancer, boli cardiovasculare şi boli autoimune precum scleroza multiplă. Vom fi capabili să verificăm dacă lumina artificială sau tabletele cu vitamină vor ţine sub control sistemul imunitar.

Voluntarii vor fi randomizaţi pentru a primi fie tablete pe bază de vitamină D, care conţin aceeaşi cantitate ca şi vitaminele cumpărate, fie pentru a fi supuşi unei terapii pe bază de lumină artificială. Celor care vor primi radiaţii UVB, li se vor administra doze care sunt asemănătoare cu nivelul pe care l-ar fi primit într-o zi însorită în Aberdeen, în timpul verii. Probe de sânge vor fi, de asemenea, prelevate pentru a ne permite să analizăm ceea ce se întâmplă în organism.”

Profesorul Ormerod a adăugat: „Sperăm ca studiul nostru să ne îndrepte către o metodă prin care să putem îmbunătăţi sănătatea comunităţii. Este vorba despre abordarea medicinii preventive pentru a ne ajuta în privinţa dezavantajului neprimirii unei cantităţi suficiente de lumină solară în timpul lunilor de iarnă.”



Traducere de Sergiu Vijiala după sunshine-immune cu acordul editorului

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.