Cercuri lanuriMulte speculaţii au fost făcute pe seama cercurilor din lanuri, acestea fiind mai mult decât nişte simple cercuri, ci, uneori, adevărate opere de artă, în care matematica joacă un rol fundamental. Sunt ele create de om ori de extratereştri?

 

 

 

 

S-a spus că asemenea perfecţiune nu poate fi rezultatul unei activităţi umane şi că totul ar fi, deci, opera unor creaturi cu o inteligenţă şi capacitate superioare, adică... opera unor extratereştri.

Mulţi au considerat şi încă mai consideră că cercurile din lanuri sunt o dovadă tangibilă a existenței extratereştrilor, care au venit, cine ştie din ce motiv, pe Pământ cu OZN-uri şi ar comunica cu noi prin aceste misterioase desene. Cum că treburile nu stau chiar aşa, iar misterioasele opere de artă pot fi rezultatul activităţii şi geniului uman a fost demonstrat chiar de creatorii unora din aceste minunăţii: Doug şi Dave. Cei doi, despre care vă vom povesti în acest articol, pentru această demonstraţie de ingeniozitate artistică au primit în anul 1992 premiul... Ig Nobel pentru fizică.


Către sfârşitul anilor ’70 ai secolului trecut, misterioase figuri geometrice, aşa-numitele cercuri din lanuri îşi făceau apariţia peste noapte în numeroase zone din Anglia. În cei 10 ani care au urmat, aceste cercuri au apărut în locuri din ce în ce mai bizare, cu figuri de o frumuseţe rară, tot mai complicate şi mai rafinate. Presa, televiziunea, oamenii de ştiinţă se întreceau care mai de care să explice modul în care cercurile se formau. Erau acestea generate de forţe naturale sau în mod artificial? De către cine? Multe speculaţii au fost făcute – acestea pornind de la ideea cum că figuri aşa de armonioase nu ar putea fi rezultatul unei acţiuni umane. Concluzia la care mulţi au ajuns era aceea că cercurile din lanurile de grâu ar fi rezultatul activităţii unor extratereştri care, cine ştie din care motiv (voiau să comunice cu noi? Nu reuşeau să pună frâu instinctului artistic?), peste noapte, nevăzuţi şi neauziţi de nimeni, se dedicau acestei activităţi bizare.

Discuţiile au continuat mulţi ani, cu dezbateri în care erau invitaţi specialişti din diverse domenii şi în care, de obicei, concluzia era ca cercurile din lanurile de grâu sunt o dovadă clară nu doar a existenţei extratereştrilor, ci şi a faptului că aceştia sunt aici, pe Pământ, ajunşi cu OZN-uri şi că se distrează cu acest tip de activităţi.

 

 

 

Cercuri lanuri
credit: rengga.com



Răspunsul însă era mult mai simplu decât se credea: doi tineri, Doug şi Dave, erau creatorii acestor minunăţii. Cum de le-a trecut prin cap aşa ceva?

În anii ’70, cei doi prieteni, Dave Chorley, un artist diletant şi Doug Bower, proprietarul unui magazin în Southampton, se întâlneau destul de des la un pahar. Într-una din aceste seri au organizat o "glumă" – şi anume au început să deseneze cercuri în lanurile din apropiere ca să vadă ce vor spune vecinii a doua zi.

Această aventură i-a amuzat atât de tare, încât au devenit din ce în ce mai pricepuţi în acest gen de activitate. Pe măsură ce continuau, iar tehnica lor se perfecţiona, au ajuns să genereze un adevărat delir. Operele lor au devenit faimoase şi multă lume încerca, cum am văzut mai sus, să explice apariţia acestor desene punând-o pe seama extratereştrilor. Alţii susţineau sus şi tare că ar fi rezultatul unor fenomene naturale, care însă aşteptau să fie descoperite.

Între timp mulţi alţii au început să realizeze acest gen de figuri, în multe părţi din lume, printre care Canada, Olanda, Italia, Germania, Japonia şi chiar şi România.

În 1991 Dave şi Doug începuseră însă să se plictisească de această activitate; în plus erau şi cam supăraţi de faptul că mulţi făceau bani cu aceste cercuri – scriau cărţi, organizau vizite, vindeau amintiri. Cei doi au contactat ziariştii, cărora le-au povestit despre activitatea lor nocturnă şi despre cum a luat naştere această activitate, devenind, în scurtă vreme, adevărate personalităţi mediatice (cel puţin pentru o vreme).

Pentru activitatea şi inventivitatea de care au dat dovadă, Dave Chorley şi Doug Bower au primit premiul Ig Nobel pentru fizică în 1992. Cei doi nu au putut (sau nu au vrut) să participe la festivitatea de premiere.

Nu toată lumea a fost însă convinsă de povestea celor doi; astfel, în cartea The secret history of Crop Circles (Povestea secretă a cercurilor din lanuri) publicată de Centre for Crop Circles Studies în 1994, Dave şi Doug au fost acuzaţi cum că ar fi minţit, pentru a ascunde adevărul despre aceste cercuri, adevăr care, susţin autorii cărţii ar fi mult mai misterios.

Rămâne însă faptul că cei doi au demonstrat efectiv cum că sunt capabili să realizeze aceste minunate opere de artă.


Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.