Comparatie feteCare faţă este mai atrăgătoare? Dacă o alegi pe cea din stânga, împărtăşeşti gusturile majorităţii bărbaţilor heterosexuali. Este o combinaţie alcătuită din părţi ale feţelor aparţinând unui număr de opt femei cu tălpi neobişnuit de mici.

 

 

 

Faţa din dreapta este o combinaţie obţinută de la opt femei cu tălpi neobişnuit de mari.

Există o diferenţă notabilă, nu-i aşa? Femeile cu tălpi mai mici au feţe mai frumoase, asta cel puţin conform bărbaţilor care au participat la acest studiu. La fel stau lucrurile şi în cazul femeilor cu oasele coapselor mai lungi şi cu şolduri mai înguste, precum şi la femeile care sunt per total mai înalte. Şi rezultatele nu sunt nici măcar strânse. ”Acestea sunt cele mai diferite combinaţii pe care le-am văzut vreodată”, spune Jeremy Atkinson, un psiholog evoluţionist de la Universitatea din Albany, New York.

 

Talpi mici


Atkinson şi colega lui, Michelle Rowe, au măsurat lungimea braţelor, tălpilor, coapselor şi dimensiunea şoldurilor a 60 de studente şi apoi au ajustat măsurătorile în funcţie de înălţimea fiecăreia. Pentru fiecare din cele 16 măsurători corporale, ei le-au ales pe cele opt femei cu tălpile picioarelor cele mai scurte şi pe cele opt cu tălpile picioarelor cele mai lungi şi au realizat combinaţii folosind elemente ale feţelor acestora. Combinaţiile au fost apoi evaluate în funcţie de gradul de atractivitate de către 77 de studenţi heterosexuali.

Existau şanse de 3,5 ori mai mari ca bărbaţii să desemneze varianta cu tălpi ale picioarelor mici ca fiind mai atrăgătoare şi de aproape 10 ori mai mari ca aceştia să afirme ca ea e mai feminină, după cum au descoperit Atkinson şi Rowe.

În mod similar, existau şanse de 11 ori mai mari ca aceştia să desemneze femeia cu şolduri înguste ca fiind mai atrăgătoare şi de 8 ori mai mari ca aceştia să o aleagă pe cea având coapse lungi, după cum au afirmat cercetătorii la o întrunire de luna trecută a The Human Behavior and Evolution Society din Eugene, Oregon.



 



Începuturi dure

Atkinson crede că bărbaţii găsesc aceste trăsături ca fiind atrăgătoare deoarece ele servesc drept indicatori ai unei copilării sănătoase. Biologii ştiu că stresul şi alimentaţia necorespunzătoare din timpul dezvoltării intrauterine şi din timpul pubertăţii pot afecta nivelurile hormonilor sexuali şi pot declanşa pubertatea precoce.

Acest lucru poate determina o statură mică şi o anumită corpolenţă la femei, în timp ce acelea cu o copilărie blândă continuă să crească pentru mai mult timp şi ajung să aibă o faţă mai delicată şi un trup mai zvelt, trăsături tipic feminine pe care majoritatea bărbaţilor le găsesc mai atrăgătoare.

Explicaţia lui Atkinson are sens, spune David Perrett, un psiholog de la Universitatea St. Andrews, Marea Britanie, care studiază atractivitatea facială. Din moment ce feţele şi trupurile sunt modelate de aceiaşi hormoni, spune el, ar trebui să fii în stare să prezici atractivitatea unei părţi a corpului privind o alta.


Bărbaţi complicaţi

Cercetătorii au ”combinat” de asemenea 67 de bărbaţi şi au rugat 82 de femei heterosexuale să evalueze atractivitatea şi masculinitatea feţelor astfel rezultate pentru opt bărbaţi aleşi, la fel ca înainte, în funcţie de cele 16 măsurători corporale. Rezultatele au fost mai puţin radicale decât fuseseră pentru femei: participantele au desemnat feţele bărbaţilor cu trunchiuri lungi ca fiind mai atractive, dar ele au considerat şi că bărbaţii cu încheieturi fine erau mai atrăgători.

Este posibil ca preferinţele feminine să difere din cauza faptului că bărbaţii puternici şi masculini pot fi doar parţial o binecuvântare, din punct de vedere evoluţionist, conform lui Atkinson. ”Dacă aleg un mascul alfa mare, vor avea parte de gene sănătoase”, spune acesta. ”Dar ar putea fi nevoite să-şi crească singure copilul.”

Într-adevăr, femeile care au participat la studiu aveau şanse de două ori mai mari să evalueze bărbatul cu încheieturi groase ca fiind mai deschis în privinţa sexului fără dragoste şi de aceea îl alegeau pe cel cu încheieturi fine drept un mai bun candidat pentru o relaţie pe termen lung.


 

Textul reprezintă traducerea articolului Why men are attracted to women with small feet, publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere:
Ana Cristina Dumitrache

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.