Mass-shooter psychology - Ce au în comun cei care ucid în masă? 98% sunt bărbați. Adesea incapabili să aibă relații cu sexul opus. Frustrare de natură sexuală. Izolare socială. Două treimi au probleme mentale. Suferă de solipsism (le lipsește capacitatea de a înțelege că și ceilalți au gânduri și emoții). Furie, resentiment, răzbunare.

What is life and how does it work? (video) - biologia a evoluat în ultimele zeci de ani, dar progresele din acest domeniu au rămas „ascunse” în lumea academică. În acest videoclip de circa o oră se trec în revistă o serie de concepte care au evoluat: rolul genelor în dezvoltarea unui organism, de ce există proteine „nefixe” în celule, de viața nu este ca un mecanism, de ce medicina nu va rezolva problema bolilor prin abordarea genetică șamd.

Can information escape a black hole? - un amplu interviu cu fizicianul Leonard Susskind, prieten cu Stephen Hawking, cei doi având contribuții fundamentale în teoretizarea găurilor negre. În esență, interviul trece în revistă evoluția ideilor cu privire la modul în care găurile negre procesează informația (paradoxul informației, evaporarea găurilor negre, cum principiul holografic ar putea explica nepierderea informației obiectelor intrate într-o gaură neagră șamd).

The leading causes of death haven’t changed since 1990 - boala cardiacă ischemică, accidentul vascular cerebral, boala pulmonară obstructivă cronică și infecții ale căilor respiratorii inferioare au rămas principalele cauze ale mortalității la om, cu o scurtă modificare pe vremea pandemiei de COVID.

The most mind-blowing aspect of circular motion (video) - dacă rotiți o bilă deasupra capului, prinsă de un element elastic, și-i dați drumul, bila va continua pentru o vreme să se deplaseze circular. E similar, dar din alte motive, cu ce se întâmplă dacă dispare Soarele: 8 minute vom avea lumină solară, iar Terra se va deplasa pe aceeași orbită în jurul Soarelui care... nu mai e.

Identical twins and criminality - un amplu studiu pe gemeni separați la naștere a arătat că din punct de vedere al personalității și temperamentului, intereselor ocupaționale, petrecerii timpului liber și atitudinilor sociale, gemenii monozigoți [identici] crescuți separat sunt aproape similari gemenilor monozigoți crescuți împreună. Nu s-a făcut niciun studiu cu privire la criminalitate încă, pe gemeni separați la naștere.

Memories are made by breaking DNA and fixing it (video) - amintirile se formează, se pare, prin distrugerea unei bucăți de ADN din celulele nervoase și repararea ulterioară (echivalentă cu fixarea amintirilor).

How the brain shapes reality (video) - contrar opiniei încă dominante, percepția are loc din interior către exterior, ceea ce explică și configurația cerebrală (mai mulți neuroni care transferă informație către exteriorul creierului), dar și iluziile optice (persistența în a vedea „greșit” realitatea).

How Words Struggle For Existence in Our Brains - cuvintele din mintea noastră duc un fel de luptă pentru existență (pentru a nu fi uitate). Cele care rămân în vocabularul activ au trei trăsături: sunt învățate la vârste mici, se referă la ceva concret și au conținut emoțional.

 Our universe has no dark matter - în încercarea de a clarifica ce este cu misterioasa „materie întunecată”, o nouă teorie încearcă să arate că nu este nevoie de conceptul de materie întunecată, susținând că forțele naturii pierd din tărie în timp, iar lumina pierde energie pe măsură ce se deplasează pe distanțe mari.

The end of the dark universe? - o nouă teorie promite să unească mecanica cuantică și teoria relativității, explicând și materia întunecată și energia întunecată. Dar și dacă ar fi solidă, vor trece ani până când teoria ar fi acceptată de comunitatea științifică.

How did Norway become the electric car superpower - 90% din mașinile cumpărate în Norvegia sunt electrice

 Are Andromeda and the Miky Way exchanging stars? - este posibil ca cele două galaxii, care vor intra în coliziune în viitor, să interacționeze deja

Disorders Increasing Worldwide - în 2021, 3,4 miliarde de oameni aveau o afecțiune neurologică

Urban humans have lost much of their ability to digest plants - consumul redus de legume a dus la pierderea bacteriilor care se hrănesc cu fibre

What if we could see Spacetime (video) - cum masa și energia modifică structura spațiu-timpului.

Why genes shape but don’t determine our behavior (înțelegerea rolului genelor a evoluat)

The Surprising Benefits of Corruption in the Economy (video) - până la un anumit nivel, corupția este asociată cu creșterea economiei

În acest articol adaug articole/ videoclipuri pe care le-am citit/ urmărit și pe care le-am găsit interesante (începând cu 15.03.2024).