Mit: să înoţi la mai puţin de o oră (uneori şi în varianta mai puţin de 30 de minute) după ce ai mâncat este periculos şi te poate faci să ai crampe şi să te îneci. Mulţi cred că nu ar trebui să înoţi timp de cel puţin o oră după ce ai mâncat, pentru că ar putea fi periculos. Această vorbă din bătrâni le-a fost spusă copiilor din întreaga lume şi a devenit o regulă mai mult sau mai puţin populară a siguranţei când vine vorba de înot.
- Detalii
- Scris de: Julia
Mit: alcoolul te ajută să te încălzeşti şi poate fi util în evitarea hipotermiei. De fapt, alcoolul scade temperatura corpului. Acest mit a apărut probabil din cauză că băuturile alcoolice îţi dau senzaţia de căldură pe măsură ce nivelul alcoolemiei creşte. După spusele directorului Departamentului de Farmaceutică de la Universitatea Iowa, dr Haynes: "Consumul de alcool afectează multe dintre reflexele unui corp sănătos, unul dintre care este menţinerea unei temperaturi normale ridicate când este frig".
- Detalii
- Scris de: Daven Hiskey
Reducerea cantităţii de carbohidraţi din dietă este una dintre cele mai bune moduri de a pierde în greutate. Acest fapt tinde să reducă pofta de mâncare şi duce "automat" la pierderea în greutate, fără a fi nevoie de numărarea caloriilor sau controlul porţiilor, ceea ce înseamnă că putem mânca până ce ne săturăm, ne simţim mulţumiţi şi slăbim.
- Detalii
- Scris de: Kris Gunnars
De ce este iodul adăugat în sare? Când în 1811 Bernard Courtois a observat fumul violet produs atunci când era curăţat rezervorul de extracţie al algelor marine, nu şi-a imaginat câtuşi de puţin că pregătea terenul pentru una dintre cele mai importante descoperiri din domeniul nutriţiei din istorie. Să revenim un pic. Courtois deţinea o fabrică care producea azotat de potasiu, cunoscut mai bine sub numele de salpetru.
- Detalii
- Scris de: Alexandra Pires-Ménard
Un aliment ideal este cel care ne încântă papilele gustative şi este în acelaşi timp benefic pentru sănătatea noastră. Cu siguranţă roşiile par să facă parte din această categorie. Nu există nici o îndoială că sosul de spaghete, ketchupul şi pizza se află printre alimentele favorite. În ultimii ani, am văzut o serie de studii care corelează consumul de produse pe bază de tomate cu un risc redus de apariţie a cancerului.
- Detalii
- Scris de: Alexandra Pires-Ménard
Ciocolata neagră este bogată în substanţe nutritive care vă pot influenţa pozitiv sănătatea. Fiind fabricată din seminţele arborelui de cacao, este una dintre cele mai bune surse de antioxidanţi de pe planetă. Studiile arată că ciocolata neagră (nu cea cu zahăr) poate îmbunătăţi sănătatea şi poate diminua riscul bolilor de inimă.
- Detalii
- Scris de: Kris Gunnars
Timp de decenii, mulţi oameni de ştiinţă şi din mass-media au dus un război împotriva grăsimii. Ideea că grăsimea este nocivă nu s-a bazat niciodată pe fapte, iar acum s-a dovedit că este complet falsă. Dar totuşi, această prejudecată împotriva alimentelor sănătoase persistă... alimentele au fost condamnate doar pentru că sunt în mod natural bogate în grăsimi saturate.
- Detalii
- Scris de: Kris Gunnars
Ouăle sunt atât de hrănitoare, încât sunt adesea menţionate ca „multivitaminele naturii”. Au de asemenea, oxidanţi unici şi substanţe nutritive folositoare pentru creier de care mulţi oameni duc lipsă. În acest articol veţi putea găsi şase motive pentru care ouăle sunt printre cele mai sănătoase alimente de pe planetă.
- Detalii
- Scris de: Kris Gunnars
Produsele lactate sunt cele mai bune surse de calciu din dietă, iar calciul este principalul mineral din oase. De aceea, autorităţile din domeniul sănătăţii recomandă să bem trei pahare de lapte pe zi. Totuşi, situaţia pare să fie ceva mai complicată… ţările cu cei mai mulţi consumatori de lactate au cei mai mulţi bolnavi de osteoporoză.
- Detalii
- Scris de: Kris Gunnars
De-a lungul carierei sale, celebrul biolog Lynn Margulis (1938-2011) a argumentat că lumea microorganismelor are un impact mult mai mare asupra întregii biosfere, (definită ca lumea tuturor lucrurilor vii), decât recunosc oamenii de ştiinţă de obicei.
- Detalii
- Scris de: Lisa Zyga
Experimentul pe care James Simpson s-a hotărât să-l facă, a continuat chiar dacă iepurii au murit. Şi această decizie a fost menită să aibă un impact atât de mare asupra medicinei, încât peste 100.000 de scoţieni recunoscători s-au aliniat pe străzile din Edinburgh în 1870, în timpul trecerii cortegiului funerar, pentru a-l omagia. Mulţi au fost operaţi sau au dat naştere copiilor fără a simţi durere datorită marii descoperiri ale lui Simpson: cloroformul.
- Detalii
- Scris de: Joe Schwarcz
În urmă cu câţiva ani, Gazeta din Montreal avea un titlu uluitor pe prima pagină: "Dacă nu folosiţi aţa dentară riscaţi să muriţi". Un alt exemplu de jurnalism senzaţional, mă gândeam eu. Dacă nu folosim aţa dentară riscăm să ne pierdem dinţii, nicidecum viaţa. Apoi, odată ce am început să citesc articolul, am realizat că, deşi este posibil ca titlul să fi fost un pic exagerat, aceasta este o chestiune controversată.
- Detalii
- Scris de: Joe Schwarcz
Unele vaccinuri par să ne furnizeze o multitudine de beneficii suplimentare. Oare a venit timpul să privim baza medicinei moderne dintr-o nouă perspectivă? Uită-te la umărul stâng: dacă ai peste 24-26 ani aproape sigur ai pe umăr o cicatrice circulară. Îţi aminteşti cum a ajuns acolo?
- Detalii
- Scris de: Michael Brooks
Să fim sănătoşi pare uneori incredibil de complicat. Există peste tot reclame şi diverşi experţi ce dau sfaturi contradictorii. Totuşi, să fii sănătos nu trebuie să fie complicat. Oamenii au fost sănătoşi şi în trecut, înainte de toate dietele şi „produsele sănătoase” ce au pus stăpânire pe societatea noastră.
- Detalii
- Scris de: Kris Gunnars
Cred că tot conceptul „calorii ingerate versus calorii arse” este ridicolă. Alimentele afectează corpurile noastre în moduri diferite şi trecând prin mai multe căi metabolice. Nu doar atât, dar alimentele pe care le consumăm pot influenţa direct hormonii care reglează când şi cât de mult mâncăm.
- Detalii
- Scris de: Kris Gunnars