V-aţi întrebat vreodată ce simte iarba de sub picioarele voastre, ce miroase un măr sau ce vede o gălbenea? Plantele ne stimulează simţurile în mod constant, dar cei mai mulţi dintre noi nu considerăm că şi ele pot fi fiinţe senzoriale. În realitate simţurile sunt extrem de importante pentru plante. Indiferent de ce le rezervă viaţa, ele rămân înrădăcinate în acelaşi loc – nu pot migra în căutarea hranei, nu pot scăpa de invazia lăcustelor şi nici nu pot să îşi găsească adăpost pe timp de furtună.
- Detalii
- Scris de: Daniel Chamovitz
Mit: Alcoolul distruge celulele creierului. Ca susţinere a afirmaţiei anterioare, se spune că alcoolul pur distruge celulele din creier precum şi multe alte tipuri de celule, motiv pentru care este atât de folosit ca dezinfectant. Cu toate acestea, studii recente arată că alcoolul ingerat, dacă nu este în cantitate suficientă pentru a te ucide, nu trece în sânge în cantitate suficient de mare pentru a distruge celulele creierului.
- Detalii
- Scris de: Daven Hiskey
Au existat o serie de incidente în care angajaţi ai statului au luat copii cu părul deschis la culoare de lângă părinţii lor romi - o ”vânătoare de vrăjitoare” declanşată de evenimentele recente din Grecia. Dar, spre deosebire de ceea ce se întâmpla în trecut, acum avem un mod ştiinţific de a lupta împotriva acestui tip de rasism.
- Detalii
- Scris de: George Dvorsky
Există multă dezinformare nutriţională pe internet. Chiar şi profesioniştii afirmă de multe ori lucruri care provoacă bunul-simţ şi care nu par a avea o bază ştiinţifică. De exemplu, atunci când le spun oamenilor să înlocuiască untul cu margarina. Deci, care este adevărul? Să mâncăm margarină ori să mâncăm unt? Ori ambele?
- Detalii
- Scris de: Kris Gunnars
Companiile producătoare de junk food (alimente nesănătoase. n.tr.) nu au nicio decenţă în modul în care fac marketing. Nu sunt interesate decât de profit şi par dispuse să sacrifice chiar şi sănătatea copiilor pentru beneficiul lor material. În acest articol găsiţi un top al celor mai mari 11 minciuni ale industriei alimentare.
- Detalii
- Scris de: Kris Gunnars
Zahărul adăugat este cel mai nociv aliment din dieta modernă. Acesta oferă calorii fără elemente nutritive adăugate şi vă poate deregla metabolismul pe termen lung. Consumul excesiv de zahăr este asociat cu creşterea în greutate şi cu diferite boli, precum obezitatea, diabetul zaharat de tip II şi bolile de inimă.
- Detalii
- Scris de: Kris Gunnars
Mit: Un an de câine este egal cu în jur de şapte ani umani. Este un mit cunoscut că un an câinesc este egal cu şapte ani calendaristici, deoarece durata de viaţa a câinilor este aproximativ de şapte ori mai mică decât durata medie de viaţa a oamenilor. Aşadar un câine de doi ani este echivalentul unui adolescent de paisprezece ani în ceea ce priveşte procesul de îmbătrânire.
- Detalii
- Scris de: Julia
Mulţi oameni au o relaţie de dragoste-ură cu baconul. Le place gustul şi faptul că este crocant, dar sunt în continuare îngrijoraţi, deoarece carnea procesată şi grăsimea le pot face rău. Ei bine, există multe mituri în istoria nutriţiei care nu au trecut testul timpului. Iată, în continuare, ce spun studiile ştiinţifice realizate despre acest subiect.
- Detalii
- Scris de: Kris Gunnars
Creierul uman este cel mai complex organ din univers. De asemenea, este şi organul care consumă cea mai multă energie, în comparaţie cu greutatea sa. Creierul are aproximativ doar 2% din greutatea corpului nostru, dar foloseşte 20% din energie. Acest organ remarcabil a evoluat timp de milioane de ani. În tot acest timp, oamenii au fost omnivori. Au mâncat atât carne, cât şi vegetale.
- Detalii
- Scris de: Kris Gunnars
În prezent, în aproape orice revistă destinată publicului larg pe care o răsfoiţi sau pe orice site web de pe Internet pe care îl accesați se poate citi despre o nouă amenințare înfricoșătoare: radiaţiile emise de telefoanele mobile sunt periculoase şi provoacă, probabil, tumori cerebrale sau alte tipuri de cancer, putând să vă prăjească creierul ca pe un ou sau precum floricelele de porumb.
- Detalii
- Scris de: Brian Dunning
„Sarea este ceea ce face ca mâncarea să aibă un gust rău dacă nu se află în ea.” Sarea este una dintre acele substanţe despre care toată lumea „ştie” că ne face rău, ca şi grăsimile saturate. Guvernul a avertizat de zeci de ani şi a folosit o cantitate masivă de resurse pentru a ne face conştienţi de „pericolul” reprezentat de sare.
- Detalii
- Scris de: Kris Gunnars
Personal, am o relaţie de dragoste-ură cu untul de arahide. Îmi place gustul lui şi îmi place cum miroase. Textura este pur şi simplu uimitoare şi mă încântă chiar şi modul în care se lipeşte de cerul gurii înainte de a se topi. Pe de altă parte, urăsc cu adevărat faptul că nu mă satur de el aşa cum se întâmplă cu alte alimente.
- Detalii
- Scris de: Kris Gunnars
Mit: să înoţi la mai puţin de o oră (uneori şi în varianta mai puţin de 30 de minute) după ce ai mâncat este periculos şi te poate faci să ai crampe şi să te îneci. Mulţi cred că nu ar trebui să înoţi timp de cel puţin o oră după ce ai mâncat, pentru că ar putea fi periculos. Această vorbă din bătrâni le-a fost spusă copiilor din întreaga lume şi a devenit o regulă mai mult sau mai puţin populară a siguranţei când vine vorba de înot.
- Detalii
- Scris de: Julia
Mit: alcoolul te ajută să te încălzeşti şi poate fi util în evitarea hipotermiei. De fapt, alcoolul scade temperatura corpului. Acest mit a apărut probabil din cauză că băuturile alcoolice îţi dau senzaţia de căldură pe măsură ce nivelul alcoolemiei creşte. După spusele directorului Departamentului de Farmaceutică de la Universitatea Iowa, dr Haynes: "Consumul de alcool afectează multe dintre reflexele unui corp sănătos, unul dintre care este menţinerea unei temperaturi normale ridicate când este frig".
- Detalii
- Scris de: Daven Hiskey
Reducerea cantităţii de carbohidraţi din dietă este una dintre cele mai bune moduri de a pierde în greutate. Acest fapt tinde să reducă pofta de mâncare şi duce "automat" la pierderea în greutate, fără a fi nevoie de numărarea caloriilor sau controlul porţiilor, ceea ce înseamnă că putem mânca până ce ne săturăm, ne simţim mulţumiţi şi slăbim.
- Detalii
- Scris de: Kris Gunnars