Spaţiul cosmicÎn acest articol vorbim despre cele mai reci obiecte din Univers, cea mai rece zonă şi cea mai mică temperatură realizată în laborator de către om. Spaţiul nu este nici rece, nici cald în sine. În absenţa unor substanţe cu vibraţii termice, temperatura nu are înţeles.

 

 

 

 

Dar sunt multe obiecte reci în Univers. În sistemul nostru solar, cel mai rece loc este unul foarte aproape de noi. În anul 2009, dispozitivul spaţial al NASA Lunar Reconnaissance Orbiter a descoperit cratere din zona neluminată, către polul sud al Lunii, care aveau temperatura de doar 33 grade Kelvin, adică -240 grade Celsius, temperatură mai mică decât oricare alta rezultată în urma măsurătorilor efectuate pe depărtata şi întunecata Pluto. Pe măsură ce explorarea continuă şi măsurătorile se îmbunătăţesc, este posibil ca recordul să se "mute" pe sateliţi naturali ori planete pitice mult mai departe de Soare decât Luna noastră.

 

Spaţiu

credit: nemoss.deviantart.com

 

 

Dincolo de sistemul nostru solar cu siguranţă că sunt roci foarte reci; cele mai reci dintre aceste "rătăcitoare" sunt cel mai probabil de găsit în vidul intergalactic. Încălzite doar de microundele ce constituie radiaţia cosmică de fond şi de lumina stelelor îndepărtate, temperatura acestor roci nu depăşeşte 3 grade Kelvin, valori deci foarte aproape de zero absolut.

Cum microundele de care vorbeam, ce împânzesc tot Universul, asigură 2,7 grade Kelvin, se poate imagina că nimic nu poate fi mai rece decât atât în Univers. Nu este chiar aşa. Un nor gazos numit Nebuloasa Boomerang, aflat la 5000 de ani-lumină de Pământ, are o temperatură de doar 1 grad Kelvin. Această nebuloasă se află într-un proces de extindere rapid.

 

Nebuloasa Boomerang

 

Dacă acest loc din spaţiu îşi va păstra titlul de cel mai rece loc din Univers rămâne de văzut, dar acest domeniu este unul în care omul nu are probleme în a excela. În anul 2003 un nor de atomi de sodiu a fost răcit la Institutul de Tehnologie din Massachusetts la până la 0,45 nanoKelvin, adică extrem de aproape de zero absolut, o temperatură mult mai mică decât orice altă temperatură din Univers.

 

 

Textul de mai sus reprezintă traducerea şi adaptarea acestui articol, realizată cu acordul New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.