CutremurOriunde are loc un cutremur vei auzi peste tot în presă că a avut „(introdu număr) grade pe Scara Richter”. Dar, surpriză! La scara Richter s-a renunţat cu ani în urmă deoarece era inexactă. Astăzi se foloseşte scara moment magnitudine, pe scurt MMS.

 

 

MMS măsoară mişcarea pe trei direcţii: nord-sud, est-vest şi vertical (jos-sus). Asemenea scării Richter, o creştere minoră a valorii este echivalentă cu o creştere serioasă a violenţei cutremurului. Acesta este cel mai probabil motivul pentru care majoritatea oamenilor (şi multe reportaje) nu au remarcat că este vorba de un sistem de măsură complet nou. Pe această scară, un cutremur de 5.0 nu este cu 20% mai puternic decât unul de 4.0, ci de 10 ori (sau 1000%). Astfel, este o diferenţă imensă între un cutremur de 6.0 grade şi unul de 7.0.

Aşadar, cutremurul ce a lovit Virginia a avut 5.9 grade. Ce înseamnă acest lucru?

Cutremurul de pe 11 martie 2011 care a lovit coasta Japoniei şi a cauzat atâta devastare a avut 9.0. Cutremurul de anul trecut din Haiti, 7.0. Cel ce a zguduit San Francisco în 1989 a fost de 7.1. Cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată a avut loc în Chile în anul 1960, deplasând indicatoarele seismografelor la valoarea de 9.5 pe MMS.

Deci, în comparaţie cu acelea, cutremurul din Virginia nu a fost mare lucru, din punct de vedere al magnitudinii. Cu toate acestea, orice cutremur cu o valoare în jur de 6.0 poate cauza stricăciuni serioase drumurilor, clădirilor şi infrastructurii. Ce este cu adevărat alarmant, totuşi, este că se întâmplă extrem de rar ca un cutremur de o asemenea magnitudine să lovească atât de departe în nordul şi estul Statelor Unite ale Americii. De fapt, cel mai mare cutremur ce a lovit vreodată Virginia înaintea acestuia (de la momentul în care există înregistrări) a avut, de asemenea, 5.9. Şi s-a petrecut tocmai în 1897.

Desigur, nu exista MMS în 1897 – nici măcar scara Richter. Nu existau nici măcar seismometre; oamenii de ştiinţă foloseau pendule pentru a măsura mişcarea Pământului. Nu, scara Richter şi-a făcut debutul doar în 1935 şi a fost detronată de MMS în 1979. Un lucru haios: omul de ştiinţă de la CalTech ce a dezvoltat MMS poartă un nume celebru: Tom Hanks. Nicio legătură cu actorul.

 

Citiţi şi articolul: Cum funcţionează cutremurul?

 


 


Textul reprezintă traducerea articolului What Do Earthquake Magnitudes Mean?, publicat pe gizmodo.com.
Traducerea: Anca Negulescu

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.