Experiment 3 brateNe putem imagina cum ar fi să avem două capete sau trei brațe, dar nu putem înțelege cu adevărat cum ar fi asta... cel puțin așa au presupus întotdeauna cercetătorii. Dar acum un nou experiment a demonstrat că putem într-adevăr să înțelegem senzația de a avea trei brațe.

 



Ca oameni, avem o configurație corporală de bază, înnăscută, care include un cap, două brațe, două picioare și așa mai departe. Cu excepția cazurilor unor grave diformități, nimeni nu are mai multe caracteristici decât cele incluse în configurația corporală, iar psihologii și neurologii au presupus că acest lucru ne limitează în mod fundamental imaginea despre propriul trup, în sensul că nimeni nu ar putea experimenta cu adevărat senzația de a avea, să spunem, trei brațe.

Dar cercetătorii de la Institutul Karolinska din Suedia au oferit un răspuns îndrăzneț pentru această presupunere. Ei au realizat un experiment în care subiecților li se așeza un braț protetic, dar realist, din cauciuc, chiar lângă brațul drept. Cercetătorii au început apoi să atingă ambele brațe cu o perie, încercând să facă atingerile identice ca durată și localizare.

Atunci s-a întâmplat ceva bizar, după cum explică cercetătorul Arvid Guterstam:

”Ceea ce se întâmplă este că apare un conflict la nivelul creierul, privitor la care dintre cele două brațe drepte aparține corpului participantului. Te-ai aștepta ca doar unul dintre brațe să fie perceput ca fiind al tău, în speță brațul adevărat. Dar, în mod surprinzător, ceea ce am descoperit noi este că modul creierului de a rezolva acest conflict este acceptarea ambelor brațe drepte ca făcând parte din imaginea corporală și experimentarea senzației de a avea un al treilea braț.”

 

 


Poți vedea această iluzie în direct în videoclipul de mai sus, postat pe site-ul New Scientist. Dar de unde știm că creierul a acceptat într-adevăr acest al treilea braț drept parte a corpului? O dată ce iluzia a prins viață, cercetătorii au ”amenințat” brațul real, iar apoi pe cel protetic cu un cuțit de bucătărie și au măsurat reacția fiziologică a subiecților. Real sau fals, nu conta – subiecții au avut exact aceeași reacție în ambele cazuri și acest lucru funcționa doar când iluzia era în desfășurare.

În toate privințele, imaginea corporală a subiecților se extinsese pentru a include un al treilea braț. Cercetătorul Henrik Ehrsson spune că ar putea exista aplicații medicale importante ale acestui fapt... și apoi se joacă puțin cu ideea:

”Am putea ca în viitor să oferim unui pacient care a suferit un accident vascular cerebral și care a rămas paralizat pe o parte un braț protetic ce poate fi folosit și perceput ca fiind al său, în timp ce brațul paralizat rămâne în cadrul imaginii corporale a pacientului. Se poate și ca oamenii cu slujbe care îi pun situații solicitante să beneficieze de un braț în plus – de exemplu, pompierii în cadrul operațiunilor de salvare sau paramedicii care se află pe teren.”

 

 

 

Textul reprezintă traducerea articolului How to really feel like you’ve got three arms, publicat de io9.com.
Traducere: Ana Cristina Dumitrache

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.