Vaccinare nou-nascutFaptul că unii nou-născuţi nu reacţionează corespunzător la anumite vaccinuri le este cunoscut medicilor şi cercetătorilor de ceva vreme. Cauzele acestui lucru au rămas neelucidate. Citiţi o posibilă explicaţie a slabei reacţii la vaccinuri a nou-născuţilor.

 

 

 

 

Habib Zaghouani este profesor de biologie moleculară, imunologie şi sănătatea copilului de la Universitatea din Missouri şi a găsit o posibilă explicaţie. În teoria sa, Habib Zaghouani susţine că bebeluşii au nevoie de timp după naştere pentru ca sistemul lor imunitar să se maturizeze. El a făcut diferite teste pe pui de şoareci şi a descoperit un mecanism care împiedică nou-născutul să reacţioneze aşa cum ne-am aştepta la un vaccin.


Cum funcţionează sistemul imunitar la un om adult?


Există două tipuri principale de celule care intră în acţiune în momentul unui atac: Th-1 şi Th-2 (h este prescurtarea de la englezescul helper şi înseamna ajutător). În mod normal celulele Th-1 răspund atunci când un microb periculos este detectat în corp şi acţionează pentru a-l distruge. La fel se întâmplă şi când se administrează un vaccin: celulele Th-1 răspund, distrug cantitatea mică de microbi furnizată de vaccin şi țin minte cum să se apare pe viitor în cazul în care un astfel de agent patogen pătrunde în corp. Celula Th-2 se secretă în situaţiile în care corpul este expus la alergeni şi datorită ei avem reacţii alergice.

 

Schema sistem imunitar
Credit: http://users.rcn.com

Schemă explicativă a felului în care funcţionează celulele Th-1 şi Th-2 – specifice sistemului imunitar. Th-1 apar în cazul infecţiilor cu diverşi microbi şi duc la apariţia celulelor macrofage, ce îngurgitează factorii patogeni. Celulele Th-2 răspund la factori cauzatori de alergii, cauzând reacţii alergice.

 

Ce se întâmplă în cazul nou-născuţilor în primele zile de la naştere?

În testele pe şoareci, Zaghouani a observat că după administrarea vaccinului ambele tipuri de celule Th au fost secretate. La a doua administrare a unei injecții cu factori patogeni, cercetătorul a constatat că numai celule de tip Th-2 au apărut pentru a combate microbii. Explicaţia pentru acest lucru este următoarea: celulele Th-2 provoacă secreţia unui hormon care distruge celulele Th-1, foarte sensibile la acesta imediat după naştere, fapt ce duce la o abundenţă ridicată a celulelor Th-2 în decursul primelor zile de viaţă. În cazul şoarecilor acest lucru se schimbă după vârsta de 6 zile, când celulele Th-1 devin mai puțin receptive la existenţa hormonului şi pot coexista cu celulele Th-2.

Acest fenomen ar putea fi responsabil pentru reacţia atipică a nou-născuţilor la vaccinuri. Habib Zaghouani este de părere că ar fi bine ca vaccinurile ce se administrează acestora să fie din nou testate, deoarece se pare că în primele zile de viaţă sistemul nostru imunitar funcţionează altfel.

 

 

 

Sursa: Sciencedaily.com.
Citiţi mai multe despre sistemul imunitar pe acest site.

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.