Ingredientele vietii si Universul timpuriuDin punct de vedere al vieţii aşa cum o cunoaştem, carbonul este un element cheie pentru apariţia sa, la care mai adăugăm cel puţin alte câteva elemente complexe. Acestea nu au fost create de Big Bang, ci mai târziu, în interiorul stelelor. Dar oare cât de târziu ?

 

 

 

 

La întrebarea “cât de târziu?” un grup de cercetători de la Universităţile din Ehime şi Kyoto dau un răspuns surprinzător: mult mai devreme decât ne aşteptam, când Universul avea mai puţin de un miliard de ani. Analiza spectrografică a unei galaxii de la marginea Universului vizibil, cu numele deloc poetic de TN J0924-2201, a arătat cantităţi semnificative de carbon.

Universul a pornit de la origine cu trei elemente, create la puţin timp după explozia iniţială: hidrogen, heliu şi o cantitate redusă de litiu. Producţia de elemente mai grele a început odată cu prima generaţie de stele, prin două procese: nucleosinteză (transformarea elementelor uşoare în unele mai grele în urma fuziunii nucleare din interiorul stelelor) şi supernove.

Astfel, cu trecerea timpului Universul devine tot mai bogat în elemente mai grele decât hidrogenul şi heliul (toate aceste elemente sunt denumite de astronomi “metale”), şi tot mai sărac în combustibilul de bază. Creşterea metalicităţii a permis în timp formarea de obiecte non-stelare precum planetele şi implicit a favorizat apariţia vieţii.


 

 

Sursa:
http://www.universetoday.com/89582/even-the-early-universe-had-the-ingredients-for-life/

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Citește și:

  • Pulsarii "văduva neagră" îşi devorează partenerii

    Păianjenii văduva neagră şi verii lor australieni, cunoscuţi ca redbacks (păianjeni cu spate roşu), sunt de notorietate pentru uciderea şi devorarea partenerilor lor. Astronomii au consemnat un comportament similar al două specii rare de sisteme binare care conţin stele neutronice în rotaţie...

  • Discul de acreție din jurul găurii negre supermasive din centrul galaxiei noastre, observat pentru prima dată

    Imaginea ALMA captând discul de hidrogen ce înconjoară gaura neagră din centrul Căii Lactee. Culorile reprezintă mişcarea gazului în raport cu Pământul, porţiunea roşie indicând depărtarea, iar albastrul apropierea de Terra. Credit: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), E.M. Murchikova; NRAO/AUI/NSF, S. Dagnello O...

  • Energia întunecată există, spun astronomii

    Energia întunecată, o substanţă misterioasă ce se crede că ar fi cauza expansiunii accelerate a Universului există cu adevărat, susţine o echipă de cercetători de la Universitatea din Portsmouth şi Universitatea LMU din München.