Sunt două tipuri de parfumuri în lume: parfumurile celebrităţilor, create pentru a realiza profituri rapid, până când capitalul de imagine al starului se prăbuşeşte, şi parfumurile clasice, create cu ingrediente scumpe. Dar chiar dacă anumite parfumuri au rezistat timpului, multe dintre ingredientele şi cantităţile utilizate s-au schimbat.
- Detalii
- Scris de: Simon Cotton
Singurele senzaţii pe care le receptăm la nivelul gurii sunt: dulce, acru, amar, umami şi sărat. Fără mirosul caracteristic, cafeaua ar avea doar un gust acru ori amar cauzat de acizii organici. Încearcă să verifici ce tocmai am spus când îţi bei următoarea cafea: blochează-ţi nările şi bea o gură de cafea.
- Detalii
- Scris de: Don Brushett
Atât oamenii, cât şi animalele expiră dioxid de carbon odată cu fiecare respiraţie. De ce acest lucru nu este considerat o ameninţare în ceea ce priveşte încălzirea globală?
- Detalii
- Scris de: OSS Blogs
Companiile axate pe produse odorizante „miros” a bani mulţi! Atât cele producătoare de parfumuri, cât şi cele care elimină mirosurile neplăcute. În timp ce producătorii de parfumuri şi articole de toaletă sunt într-o perpetuă competiţie în încercarea lor de a descoperi miresme noi care să delecteze receptorii noştri olfactivi, există o altă ramură industrială importantă care este preocupată de apărarea consumatorilor de asaltul mirosurilor neplăcute.
- Detalii
- Scris de: Joe Schwarcz
Practic toată lumea este conştientă de legătura care există între colesterolul crescut în sânge şi declanşarea bolilor de inimă. Dar faptul că deseori colesterolul este folosit ca ingredient în produsele cosmetice ar putea fi o surpriză pentru mulţi dintre noi. De ce este folosit în acest mod şi de ce ne îngrijorează faptul că acesta este adăugat în astfel de produse?
- Detalii
- Scris de: Dr. Joe Schwarcz
Sarea este folosită pentru a topi gheaţa, dar este, de asemenea, folosită la prepararea îngheţatei. De ce? Cum se face că în ţările calde adăugăm sare în aparatele folosite pentru prepararea îngheţatei pentru a împiedica îngheţata să se topească?
- Detalii
- Scris de: Ariel Fenster
Flacoanele folosite pentru îmbutelierea băuturilor răcoritoare sunt fabricate dintr-un material plastic denumit polietilentereftalat sau PET. Acest tip de plastic este recomandat pentru băuturile răcoritoare. Nu şi pentru vinul de casă.
- Detalii
- Scris de: Joe Schwarcz
Lumea e ciudată... ştim oameni cu nume cel puţin bizare... se pune întrebarea: de ce să aibă numai oamenii astfel de nume?! Compuşii chimici ce au? În rândurile ce urmează vă prezentăm câţiva compuşi chimici cu denumiri cel puţin bizare.
- Detalii
- Scris de: Silvian George Baltac
Am primit o întrebare legată de conţinutul de plumb din rujuri. Pe eticheta acestor produse nu veţi găsi indicat plumbul, dar asta nu înseamnă că rujurile nu conţin plumb. Un lucru este cert: plumbul nu este adăugat în mod intenţionat.
- Detalii
- Scris de: OSS Blog
O doamnă se plângea unei vecine de o invazie de şoareci în locuinţa ei. Prietena, bine intenţionată, i-a dat o sugestie. Să amestece soluţie de albit cu soluţie de curăţat pentru toaletă într-un vas şi să lase mixtura în casă peste noapte. Doar că soluţia pune şi oamenii în mare pericol.
- Detalii
- Scris de: Dr. Joe Schwarcz
Foarte mulţi oameni suferă din cauza mirosului neplăcut al picioarelor. Există însă un tip special de branţuri care susţin că pot rezolva problema. Ele folosesc un material remarcabil denumit cărbune activ. De ce "activ"? Aflaţi în continuare.
- Detalii
- Scris de: Dr. Joe Schwarcz
Producerea săpunului a început în secolul al XV-lea, la Veneţia, în secolul al XVII-lea, la Marsilia, iar în secolul XVIII s-a răspândit în întreaga Europă şi în America de Nord. Săpunul reprezintă amestecul de săruri de sodiu ale acizilor graşi (C12-C18), obţinut prin hidroliza bazică a grăsimilor.
- Detalii
- Scris de: Alin Simionescu
Derivaţii halogenaţi sunt compuşii organici care conţin în molecula unul sau mai mulţi atomi de halogen. Aceştia au forma R-X (unde X poate fi F, Cl, Br sau I).
- Detalii
- Scris de: Alin Simionescu
Compuşii organici care au în molecula lor una sau mai multe grupe amino ( -NH2 ) se numesc amine.
- Detalii
- Scris de: Alin Simionescu
Acizii carboxilici, prin modificarea grupei funcţionale carboxil (-COOH), pot genera mai mulţi compuşi organici numiţi derivaţi funcţionali.
- Detalii
- Scris de: Alin Simionescu