Munca în echipăPoate munca în echipă întotdeauna  îmbunătăţi performanţa organizaţiilor? Ar putea părea o întrebare care e mult prea evidentă pentru a mai fi pusă. Practic fiecare descriere a unui loc de muncă, indiferent de angajator, solicită  "un bun spirit de echipă".

 

 

 

 

 

Echipe de toate felurile se ivesc  peste tot în organizaţii, iar ipoteza este cum că acestea ar spori performanţele organizaţionale. De fapt, dovezile în favoarea acestei presupuse uluitoare puteri a echipei sunt destul de slabe. Sute de studii au fost efectuate urmărind examinarea performanţei oamenilor în echipe. Departe de a găsi reală creştere de performanţă  a muncii în echipă, studiile sunt neutre sau prezintă numai beneficii mici (Allen & Hecht, 2004).

 

Iată câteva caracteristici tipice ale echipelor din Hackman (1990):
:: Grupurile de înaltă performanţă nu sunt norma, în schimb grupurile au adesea variaţii semnificative de capacitate, de sus în jos.
:: Indivizii în grupuri de multe ori irosesc  timpul purtând dispute  privitoare la obiective.
:: În grupuri se observă adesea o spirală descrescătoare a performanţelor.

Mesajul cercetărilor este clar: beneficiile lucrului în echipă nu sunt nici pe departe la fel de clar conturate precum sugerează moda. Mai rău, uneori, implementarea arbitrară a echipelor reduce performanţa organizaţională. Exemplul clasic vizează grupurile de brainstorming, care pur şi simplu nu funcţionează.

Nu există nici un "eu" în "echipă"

Evident, câteodată oamenii lucrează mult mai bine în echipă. Unele slujbe sunt ca sporturile de echipă, au nevoie de o coordonare strânsă între oameni pentru a putea atinge obiectivele.

Dar foarte multe slujbe nu prezintă aceste caracteristici. Academicienii şi lucrătorii call-center nu trebuie să fie dispuşi  în echipe sau grupuri, nici cei de la vânzări, resurse umane sau multe alte departamente standard din cadrul unei corporaţii.

Într-adevăr, mulţi oameni fac parte din mai multe echipe, dintre care probabil multe au  importanţă scăzută pentru ei. Iar atunci când importanţa e scăzută şi efortul este minim.

Deci, este munca în echipă doar un moft de management sau există o funcţie psihologică profundă?

Allen şi Hecht scot în evidenţă faptul că echipele sunt benefice din punct de vedere psihologic. Cercetarea sugerează că lucrul în echipă oferă membrilor unui grup atât încredere, cât şi satisfacţie, chiar dacă nu stimulează performanţa atât de mult. Dar mai atrag însă atenţia asupra faptului că nu toată lumea răspunde bine la munca în echipă, iar beneficiile acesteia au fost supra-estimate.




Traducere după why-teamwork-is-overrated de Brenda Ştefănescu, cu acordul editorului

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.