MemorieMajoritatea dintre noi putem stoca doar de la patru la şapte lucruri diferite în memoria de scurtă durată. O metodă prin care putem să depășim această limită este tehnica grupării (chunking method), care constă în gruparea mai multor elemente într-un întreg.

 

 

 

 

În felul acesta, vei putea să îţi aduci aminte mai multă informaţie. Această metodă a grupării presupune crearea a ceva cu mai mult sens – implicit memorabil – din informaţii aparent aleatorii. Un exemplu este când trebuie să îţi aminteşti o listă de lucruri – cum ar fi smochine, pere, orhidee, roşii şi trandafiri – poţi forma un cuvânt folosind iniţiala fiecărui lucru („SPORT”), astfel este mult mai uşor să iţi aminteşti fiecare entitate decât în cazul în care îţi propui să memorezi fiecare element individual. Dacă ai încercat vreodată să reţii un număr de telefon prin crearea unui cuvânt (sau cuvinte), folosind litere, atunci înţelegi despre ce e vorba.

The Atlantic a subliniat recent valoarea acestei metode bazându-se pe ideile din cartea The Ravenous Brain scrisă de neurologul Daniel Bor. Într-un studiu, un student voluntar a ajuns la performanţa de a reţine secvenţe secvenţe de 80 de cifre după 20 de luni de antrenament în care a folosit metoda grupării, pornind de la 7 cifre. Voluntarul era atlet, aşa că a grupat numerele în timpi de alergare: de exemplu 3492 a devenit 3 minute şi 49,2 secunde.

Să dai sens la ceea ce e dificil de memorat, cum sunt cifrele şi literele – iată ce se află în spatele strategiilor campionilor în memorare.

Gruparea nu este doar o tehnică de memorare. Daniel Bor spune că recunoaşterea modelelor reprezintă sursa creativităţii umane. În mod natural noi căutăm să creăm şi să găsim modele şi să conectăm aspecte disparate, pentru a le da sens.

Recomandarea este să încercăm să vedem conexiunile şi să le atribuim sens elementelor pe care vrem să ni le amintim. De asemenea, să exersăm identificarea modelelor pentru a ne spori creativitatea şi pentru a ne stimula creierul.

Conştiinţa şi metoda grupării ne permit să transformăm episoadele plictisitoare din vieţile noastre într-o rețea densă, sclipitoare, interconectate de multitudinea de modele pe care le identificăm.

Pe urmă totul devine o buclă de feedback pozitiv, făcând detecţia de conexiuni noi să fie şi mai uşoară şi creează o bază pentru a înţelege cum funcţionează lucrurile de fapt, pentru a atinge acel punct în care este posibilă determinarea mecanismului de funcţionare a lucrurilor. În acelaşi timp, sistemul nostru de memorare devine mult mai eficient şi mai inteligent, cum nu ar fi putut ajunge vreodată, fără aceste metode rafinate de identificare a unor structuri utile din date primare, neprelucrate.

Dacă aveţi o altă opţiune pentru traducerea sintagmei "chunking method" (varianta noastră: metoda grupării), vă aşteptăm sugestiile la comentarii.

 



Traducere după improve-your-memory-with-the-chunking-technique de Florin-Daniel Cioloboc
Revizuire: Scientia

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.