Bryan Johnson este un antreprenor american și, posibil, cel mai sănătos om din lume. În orice caz, cel mai preocupat om din lume de propria sănătate, care și face ceva cu privire la această preocupare. Este în căutarea unui stil de viață perfect, care, dacă e posibil, să-i oprească îmbătrânirea.

Principala sa reușită în business, în prima fază, a fost compania Braintree, specializată în plăți electronice, vândută către PayPal pe 800 milioane dolari. Ulterior a finanțat o companie de biotehnologie, OS Fund, iar în 2016 compania Kernel, care face căști care analizează activitatea cerebrală. Deși activează în continuare ca om de afaceri și investitor, acesta s-a dedicat unui program unic de încetinire a îmbătrânirii și de întinerire, Proiectul Blueprint. Și-a luat denumirea de „atlet profesionist în reîntinerire” (professional rejuvenation athlete).

Proiectul Blueprint se referă, în esență, la crearea unui protocol care să neutralizeze procesul de îmbătrânire și să întinerească organismul. După doi ani de aplicare a acestui protocol, susține că a ajuns la un ritm de îmbătrânire echivalent vârstei de 24 de ani, în prezent îmbătrânind mai lent decât 88% dintre cei de 18 ani. Inflamația organismului este cu 85% mai mică decât a celor de 18 ani. Compoziția musculară și de grăsime a corpului este ideală. A atins valori perfecte ale markerilor ficatului. A întinerit cu 12 ani. Ce înseamnă această întinerire? Că există o diferență între vârsta cronologică (cea din cartea de identitate) și vârsta biologică. Deși conceptul de vârstă biologică este încă unul în dezvoltare, vorbește despre adevărata vârstă a celulelor, țesuturilor și organelor, bazată pe biochimie. Există un site în care cei preocupați de întinerire, olimpicii întineririi, „concurează” cu datele privitoare la vârsta lor biologică; Bryan este pe primul loc, cu cele mai bune date. Evident :)

Conform unui articol recent din Bloomberg, acesta, în vârstă în fapt de 45 de ani, ar avea inima de 37 de ani, pielea de 28 de ani, iar plămânii de 18 ani. Cum ajungi la o vârstă a organismului, dacă stabilești vârste pentru fiecare organ, personal nu mi-e clar...


În esență, protocolul are patru mari componente: alimentație (despre care o să vorbim în acest articol), exerciții fizice (despre care o să vorbim în alt articol), un program strict de somn și multiple analize medicale (care să indice starea organelor și a organismului în general, dar, mai ales, care să arate efectele protocolului asupra organismului).

Probabil că cel mai excentric fapt a fost acela că a facut perfuzii cu plasma unuia dintre fii, în ideea de a testa avantajele intervenției sub aspectul întineririi (nu a văzut progrese, așa că a renunțat). Spune însă că transferul de plasmă de la el către tatăl său a avut rezultate mai bune.

Este sprijinit de 30 de doctori. În mod cert, Bryan Johnson este cel mai analizat din punct de vedere medical om din lume :)

Este divorțat, dar are trei copii de pe timpul căsătoriei. Merge în pat la ora 08.30 pm și se trezește la ora 05.00. Face o oră de exerciții fizice în fiecare dimineață.

Am văzut într-unul dintre videoclipurile pe care le publică pe YouTube că găsește extraordinară cartea lui  Charles Seife „Zero. Biografia unei idei periculoase”, tradusă și în limba română în urmă cu câțiva ani la Humanitas. Este fascinat de cum această idee a nimicului (zero) a apărut și a evoluat de-a lungul istoriei. Am observat că găsește relevante două maxime, una de Schopenhauer: „Cel cu talent lovește o țintă pe care nimeni altcineva n-o poate lovi. Geniul lovește o țintă pe care nimeni altcineva n-o vede”, iar cealaltă de A.N. Whitehead: „Civilizația avansează prin mărirea numărului de operațiuni importante pe care le poate efectua fără a se gândi la ele”. A imaginat un nou sistem de gândire, denumit „zeroism” (e evidentă influența cărții menționate), care are rolul de a inspira oamenii să se gândească la ei înșiși ca la o „umanitate-echipă”.

Acest din ultimă citat are legătură cu Proiectul Blueprint, în sensul că prin acest proiect dorește ca aspectul încetinirii / blocării procesului îmbătrânirii să devină un mecanism care să funcționeze de la sine; să nu trebuiască să se gândească ce trebuie să facă pentru asta, să nu trebuiască să aibă alegeri zilnice.

Johnson are o filozofie care merge dincolo de propria persoană. Vede proiectul său implemantat la nivel global. Planeta să fie analizată așa cum își analizează el trupul, iar măsurile de corecție necesare să fie luate imediat. De asemenea, speră ca proiectul său să aibă impact asupra umanității, pe care o găsește „bizară” (ia în calcul toate comportamentele autodistructive, de la obiceiurile alimentare proaste la adicțiile de toate tipurile (Netflix, TikTok, rețele sociale, pornografia, consumul de droguri etc.), de la ignorarea problemelor planetei la războaie).

Proiectul Blueprint are propriul site, iar toatele datele cu privire la protocolul aplicat sunt disponibile acolo. În fapt, acest site este principala sursă și pentru articolul de față. Pe site-ul menționat există o secțiune dedicată evoluției proiectului, unde-și publică rezultatele clinice și modul în care modifică protocolul.

Ce mănâncă zilnic Bryan Johnson

Pe scurt, acesta consumă zilnic exact 1,977 de calorii, ceea ce înseamnă o restricție calorică de 24%. Este vegan, dar alimentația constă în alimente și circa 100 de pastile cu diverse substanțe chimice (suplimente alimentare).

Mănâncă de 3 ori pe zi, dar într-o fereastră de 5 ore, între 6 și 11 dimineața (ține post, așadar, 19 de ore pe zi).

Ι PRIMA MASĂ

Prima masă constă din „gigantul verde” și „super-vegetale”.

1.1 - Gigantul verde (The green giant) + 54 pastile, la trezire:
- 600 ml de apă
- spermidină, 2 lingurițe de pulbere de chlorella, echivalentul a 13,5 mg spermidină (detalii)
- complex aminoacizi (lămâie) 7,6 g (detalii)
- creatină 2,5 g (detalii)
- peptide de colagen 20 g (detalii)
- flavanoli de cacao 500 mg (detalii)
- scorțișoară de Ceylon, 1 linguriță



1.2 - Super-vegetalele (Super Veggie):
- linte neagră, 45 g, uscată (proteine și fibre)
- broccoli, 250 g (antioxidanți și fibre)
- conopidă, 150 g
- ciuperci Shiitake ori Maitake, 50 g (sistem imunitar)
- un cățel de usturoi (inimă și sistem imunitar)
- rădăcină de ghimbir, 3 g (ficat, pancreas, artere și digestie)
- lime, una
- chimion, 1 lingură ()
- oțet de mere, 1 lingură (reducere nivel zahăr sânge)
- semințe de cânepă, 1 lingură (omega-3 și omega-6)
- ulei de măsline extra-virgin (multiple beneficii)
- ciocolată neagră 100% organică, 1 lingură



Mod de pregătire:
- Cântăriți legumele.
- Puneți broccoli, conopida, ciupercile (maitake sau shiitake), ghimbirul și usturoiul în apa clocotită. Se fierbe până se înmoaie (7-9 min). Gătirea la abur este, de asemenea, acceptabilă.
- Lintea: aduceți apa la temperatura de fierbere într-o cratiță medie. Adăugați linte. Reduceți focul la mic și gătiți neacoperit timp de 18-20 de minute sau până la „al dente” (ușor ferm la mușcătură). Se pune într-o strecuratoare să se scurgă și se clătește sub apa rece.
- Amestecați într-un blender de mare viteză 1 lingură de chimion uscat, 1 lingură de oțet de mere, un lime proaspăt, lintea neagră fiartă, legumele fierte strecurate - până devine o supă groasă.
- dacă este necesar, adăugați puțină apă pentru a subția textura.
- adăugați la final uleiul, semințe de cânepă și fulgii de ciocolată.



La final, poate arăta ca în imaginea de mai sus.

Date privind compoziția chimică și valoarea nutritivă:



Ι A DOUA MASĂ

A doua masă constă dintr-un amestec de nucifere, semințe și fructe. Compusul a fost numit „budincă de nucifere” (Nutty pudding).

2. Budinca de nucifere:
- 50-100 ml de lapte de nuci de macadamia
- nuci de macadamia măcinate, 3 linguri (omega-9)
- alune de pădure măcinate, 2 lingurițe (omega-3 și creier)
- semința de chia, 2 linguri (omega-3 și fibre)
- semințe in măcinate, 1 linguriță (omega-3 și inimă)
- un sfert de nucă de Brazilia (seleniu)
- ciocolată neagră sau flavanoli de cacao, 1 lingură
- lecitină de floarea-soarelui, 1 linguriță
- scorțișoară ceylon, jumate de linguriță (nivel zahăr sânge, ficat și pancreas)
- afine sau zmeură sau căpșuni sau mure, un sfert de cană (antioxidanți și polifenoli)
- 3 cireșe (antiinflamație, somn și articulații)
- 60 ml de suc de rodie (antioxidant și inimă)
- 30-60 g proteină de mazăre.

Instrucțiuni de pregătire:
- adăugați 50-100 ml de lapte de migdale/macadamia, în funcție de consistența dorită.
- adăugați nuci, nuci de macadamia, semințe de in măcinate (cea mai mare valoare nutritivă pentru a cumpăra semințe și a măcina)
- adăugați cacao, lecitină de floarea soarelui, scorțișoară
- adăugați 3 cireșe, 1/2 cană de fructe de pădure (păstrați jumătate pentru topping) și suc de rodie
- se amestecă la maxim 3 sau 4 minute
- se toarnă într-un vas.
- lasă să stea, apoi adaugă restul fructelor de pădure
- de obicei, se adaugă 30-60 de grame de proteină din mazăre

Date privind compoziția chimică și valoarea nutritivă:


Ι A TREIA MASĂ

Pentru a treia masă a zilei, cina, care este totuși la ora 11 dimineața, Bryan Johnson oferă trei variante.

3/1 - Salată de sparanghel, migdale, sfecla, 500 cal
- sfeclă, 500 g, gătită
- sparanghel, 300 g, gătit
- așchii de migdale, 21 g
- rucola, 1 cană
- hașmă (Allium ascalonicum), numită și șalotă, eșalot sau ceapă franțuzească, una, mare
- oțet balsamic, 3 lingurițe
- muștar Dijon, 3 lingurițe
- semințe de muștar, 1 linguriță

Instrucțiuni de preparare:
- Tăiați și curățați sfecla. Fierbeți în apă până când sfecla poate fi străpunsă ușor cu o furculiță. Scurgeți și, cât este încă caldă, pielea se va curăța ușor sub apă. Puneți deoparte sfecla fără piele într-un castron.
- sparanghelul: pune deoparte un castron cu apă cu gheață. Se încălzește o cratiță mare cu apă până la fierbere. Adăugați sparanghelul în apa clocotită timp de 4 minute. Timpul de fierbere poate fi mai scurt sau mai mare, în funcție de dimensiunea tulpinilor. Odată ce sparanghelul este ferm, dar nu crocant, scoateți-l din apa clocotită și puneți-l în castronul cu gheață. Odată ce sparanghelul s-a răcit, scurgeți și folosiți un prosop de hârtie pentru a îndepărta orice exces de apă.
- într-o altă tigaie încălzită, ține semințele de muștar timp de un minut. După un minut se adaugă hașma feliată și un sfert de cană de apă. Gătiți hașma și semințele de muștar până când ceapa devine transparentă. Adăugați apă dacă este necesar.
- Într-un castron mic adăugați oțetul balsamic și muștarul dijon și amestecați bine.
- Odată ce totul este pus împreună și răcit la temperatura camerei, tăiați sfecla și sparanghelul în bucăți mici. Adăugați amestecul de ceapă răcit. Adăugați rucola tocată și amestecați ușor. Turnați dressingul peste și amestecați.
- Adăugați migdalele tăiate.

3/2 - Salată de fenicul cu portocale, 500 de calorii
- portocală Cara Cara, 1 portocala tăiată
- fenicul, un sfert de cană mărunțit
- fructe Goji, 30 g
- nuci pecan, 30 g
- roșii „grape”, 14
- spring mix, 3 căni
- frunze și muguri de rucola, 1 cană
- mentă proaspătă, un sfert de cană
- oțet balsamic de smochine, 2 lingurițe

Instrucțiuni de preparare:
- tăiați portocala.
- dați feniculul pe răzătoare.
- adăugați verdeață, frunze de mentă rupte, fenicul, roșiile, nucile pecan tocate și goji. Imediat înainte de servire adăugați dressingul cu oțet balsamic de smochine.

3/3 - Cartofi dulci umpluți, 500 de calorii
- cartofi dulci 300 g, gătiți
- năut, 45 g, gătit
- roșii „grape”, 12
- avocado, o jumătate
- ridichi, 4
- coriandru, un sfert de cană
- ardei jalapeno, 1, mare
- limes, 2 intregi
- lămâie, 1 întreagă
- pulbere de ardei chili, 1 linguriță

Instrucțiuni de preparare:
- Prăjiți cartofii dulci până când îl puteți perfora cu o furculiță.
- În timp ce cartofii se prăjesc, puneți năutul într-un castron. Adăugați sucul de la jumătate de lămâie și pudra de chili și lăsați-le deoparte la marinat.
- Pe o tavă, prăjiți roșiile „grape” până când se umflă și au puțină culoare.
- Adăugați într-un castron mic piureul de avocado cu sucul de la o lămâie și de la jumătate de lămâie. Se amestecă până devine cremoasă.
- Tăiați ridichile și ardeiul jalapeno în felii subțiri.
- Odată ce totul este prăjit, puneți totul împreună. Începeți cu cartoful, tăindu-l. Îndepărtați coaja dacă preferați. Turnați amestecul de năut peste cartofii dulci, apoi adăugați roșiile prăjite și ardei. Acoperiți cu amestec de avocado, coriandru proaspăt tocat, ridichi și restul de ardei jalapeno. Se servește cu lime tăiat.

Acum este, cred, mai clar, de ce numește acest regim alimentar „protocol”: pentru că simplifă lucrurile la maxim, în așa fel încât, atunci când ajunge la varianta optimă de alimentație, să o urmeze fără a mai fi interesat de modificări ulterioare. Și în acest fel problema alimentației este mutată în rutină; nu va trebui să se gândească zilnic la ce trebuie să pregătească de mâncare. Hrănirea devine ca spălatul pe dinți: simplu, predictibil 100%, fără consum nervos, fără pregătiri suplimentare.

Ι SUPLIMENTE

Cum spuneam mai sus, de trei ori pe zi Bryan Johnson ia peste o sută de suplimente alimentare (111, în fapt, conform unor afirmații de acum circa 2 săptămâni). Nu o să detaliez ce este și ce ar trebui să facă fiecare dintre aceste suplimente, dar o să introduc lista acestora așa cum se află pe site-ul Blueprint, cu linkuri introduse chiar de Johnson către site-uri care oferă detalii.

După trezire:

La ora 11 am:

Înainte  de culcare:

Altele:

  • Extra Virgin Olive Oil, 30 mL zilnic
  • Pea Protein, 29 grame zilnic
  • Dark Chocolate, 15 grame
  • Rapamycin 13 mg, de două ori pe săptămână (Rx)
  • 17aE2, 4 g wk transdermal
  • Testosterone 2 mg patch 6x săptămânal
  • NDGA 50 mg 1x zilnic
  • B12 methylcobalamin 1x/wk
  • Aspirin 81 mg 3x wk
  • 112 mcg Levothyroxine, 60 mg Armour Thyroid (diagnosed with hypothyroidism at age 21)

Citiți și: De ce trebuie să murim

În videoclipul de mai jos Bryan Johnson vorbește despre dieta pe care o urmează:

 

Dacă experimentează cineva protocolul, să ne spună și nouă!

În final, vă invit să urmăriți o discuție cu Bryan Johnson de circa două ore, în care vorbește pe larg despre propria viață, despre filozofia lui de viață și cum crede că Proiectul BluePrint poate schimba lumea:




Sursă: BluePrint, care funcționează sub licența Attribution-NonCommercial 4.0 International

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.