Simțul vizual (văzul), simțul auditiv (auzul), simțul olfactiv (mirosul), simțul gustativ (gustul) și simțul tactil (mecanorecepția) - acestea sunt cele cinci simțuri „clasice”, pe care toată lumea le cunoaște.
Iată principalele caracteristici ale simțurilor de bază:
Simțul văzului
Elementul purtător de informație: lumina (undele electromagnetice)
Distanța de acțiune: aproape și departe
Detaliile spațiale (observarea de detalii): foarte detaliat
Detaliile temporale (detecția schimbării): foarte detaliat
Rapiditatea activării și dezactivării: da
Simțul auzului
Elementul purtător de informație: sunetul (mișcarea aerului)
Distanța de acțiune: aproape și departe
Detaliile spațiale (observarea de detalii): fără multe detalii
Detaliile temporale (detecția schimbării): foarte detaliat
Rapiditatea activării și dezactivării: da
Simțul olfactiv
Elementul purtător de informație: molecule (desprinse din obiecte:
Distanța de acțiune: aproape și departe
Detaliile spațiale (observarea de detalii): fără multe detalii
Detaliile temporale (detecția schimbării): fără multe detalii
Rapiditatea activării și dezactivării: are loc saturația (obișnuința) cu mirosul, pierzându-se informații
Simțul gustativ
Elementul purtător de informație: molecule (din hrană)
Distanța de acțiune: aproape
Detaliile spațiale (observarea de detalii): fără multe detalii
Detaliile temporale (detecția schimbării): fără multe detalii
Rapiditatea activării și dezactivării: gustul rămâne perceput pentru o vreme
Simțul tactil
Elementul purtător de informație: forma suprafeței
Distanța de acțiune: apropiată
Detaliile spațiale (observarea de detalii): multe detalii
Detaliile temporale (detecția schimbării): detalii moderate
Rapiditatea activării și dezactivării: da.
Avem doar cinci simțuri?
Ce înseamnă un „simț”? Capacitatea de a recepta și conștientiza anumiți stimuli, nu? Faptul că noi credem că avem cinci simțuri i se datorează lui Aristotel. Numai că realitatea este pic diferită.
Iată simțuri pe care le ai, dar nu le enumeri în cele cinci:
- simțul echilibrului (faptul că simți când îți pierzi echilibrul ori că nu ești în echilibru);
- simțul durerii
- simțul temperaturii (simți când e cald / rece în mediul exterior)
- sensul chinestezic (capacitatea de a percepe mișcarea diferitelor părți ale corpului; de exemplu, poți să-ți atingi nasul chiar cu ochii închiși)
Citiți și:
⇒ Cum detectează organismul temperatura exterioară?
⇒ De ce ne dă mâncarea iute o senzație de arsură?