Corpul umanDăunează organismului uman consumul de cafeină? Ce sunt şi ce rol au receptorii? Care sunt cauzele fracturării unui os? Cât cântăreşte un ovar? Ce este membrana alveolo-capilară? Care este lungimea traheei? Răspunsurile la aceste întrebări, în continuare.

 

 

 

 

Corpul uman. 10 aspecte puţin ştiute (16)

1. Se va deschide primul centru de cercetare pentru HIV/ SIDA din regiunea Africii de Nord. Plănuindu-se să devină operaţional în cursul anului următor, centrul va fi amplasat în  Tamanrasset, Algeria.

2. Numărul îmbolnăvirilor cu HIV creşte alarmant în Africa de Nord şi în Orientul Mijlociu: în 2001 existau 330.000 de adulţi şi copii diagnosticaţi cu HIV, iar în 2010 existau 580.000.

3. Conform unui studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition, consumarea a 200 mg de cafeină pe zi (aproximativ 2 căni de cafea) poate afecta nivelul de estrogeni la femeile fertile. Nu pare nimic important până acum, însă variaţiile nivelului de estrogeni au fost asociate cu diferite tipuri de cancer: cancer ovarian şi cancer de sân.

 



4. Un motiv în plus pentru a proteja natura: declinul rapid al biodiversităţii citadine poate creşte rata de incidenţă a alergiilor din mediul urban. Un studiu realizat în Finlanda afirmă că tinerii ce locuiesc în mediul rural iau contact cu mai multe bacterii prietenoase şi astfel, sunt mai puţin susceptibili la alergii, pe când tinerii din oraşe, unde biodiversitatea este mai puţină, suferă mai des de alergii. Aşadar, biodiversitatea este importantă pentru sistemul imunitar. Urbanizarea nu poate fi oprită, dar am putea măcar avea grijă de spaţiile verzi ale oraşelor.

5. Receptorul este o structură excitabilă, care transformă energia stimulului în impuls nervos, realizându-se astfel cele 5 simţuri pe care le posedă omul: simţul olfactiv, cutanat, gustativ, vizual şi acustico-vestibular. Receptorii se împart în două tipuri: fazici şi tonici. Receptorii fazici nu vor traduce informaţia transmisă de stimul pe toată durata acţionării acestuia asupra organismului. De exemplu, receptorul olfactiv:  ne „pierdem” mirosul dacă o anume substanţă olfactivă persistă mult în jurul nostru şi, deşi nu o mai simţim, substanţa e tot acolo. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu guma de mestecat: ea nu îşi pierde propriu-zis gustul pe care îl avea la început, însă mugurii gustativi se obişnuiesc cu stimulul şi noi avem impresia că a dispărut gustul. Receptorii tonici vor traduce informaţia transmisă de stimul pe toată durata acţionării acestuia asupra organismului. În această categorie intră receptorul vizual. Prin alte cuvinte, deşi privim mult timp un obiect, nu vom înceta să îl vedem după o perioadă, cum se întâmplă cu mirosul.

6. Care pot fi cauzele fracturării unui os? Majoritatea oamenilor ar răspunde că traumatismele. Aşa şi este, însă fractura poate surveni şi spontan, în cadrul unor boli de lungă durată. Un exemplu este hipersecreţia de parathormon, care demineralizează osul. Demineralizat, osul va fi mai fragil, iar fracturile pot apărea fără a avea loc un traumatism.

7. Dacă nu ar exista săruri biliare în intestin, 40% din lipidele ingerate ar fi eliminate prin materiile fecale.

8. Traheea este un organ lung de 10-12 cm, care continuă laringele.

9. În jurul alveolelor se găseşte o reţea bogată de capilare, care împreună cu pereţii alveolelor formează membrana alveolo-capilară. La nivelul acestei membrane are loc schimbul de gaze dintre alveole şi sânge. Grosimea medie a membranei este de 0,6 microni, iar suprafaţa sa totală de 50-100 m2.

10. Un ovar cântăreşte 7-8 g.

Corpul uman, 10 lucruri puţin ştiute (18)






Bibliografie:
Fiziologie umană, I. Haulică, ediţia a III-a, revizuită şi adaugită, 2007
the-scientist.com/2012/05/08/rural-teens-have-fewer-allergies/
the-scientist.com/2012/01/26/caffeine-affects-estrogen-levels/
the-scientist.com/2012/01/26/caffeine-affects-estrogen-levels/

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.