FătŞtiţi ce este embriologia? Ştiţi diferenţa dintre filogenie şi ontogenie? Care este perioada în care un nou-născut poartă denumirea de sugar? Vă prezentăm astăzi un scurt dicţionar cu definiţii succinte ale principalilor termeni din domeniul embriologiei.

 

 

 

 

Avortul – reprezintă expulzia produsului de concepţie (făt sau embrion) din uter.

Concepţia – reprezintă începutul sarcinii, marcat prin implantarea blastocistului în endometru şi formarea unui zigot vizibil.

Embriologia – este ştiinţa dezvoltării individului în timpul stadiului embrionar şi, prin extindere, în celelalte stadii de evoluţie.

Embriogeneza – reprezintă dezvoltarea unui nou individ prin intermediul reproducerii sexuale, de la formarea zigotului şi până la apariţia embrionului (săptămâna a 2-a). Provine din embryon – embrion şi genesis – producere.

Embrionul – este organismul în dezvoltare în perioada cuprinsă între săpămâna a 2-a şi săptămâna a 9-a de la momentul concepţiei.

Fătul – este denumirea organismului după ce perioada embrionară se încheie în săptămâna a 9-a şi durează până în momentul naşterii.

 



Fertilitatea – reprezintă capacitatea unui cuplu de a produce copii prin activitate sexuală normală – capacitatea de a induce concepţia.

Filogenia – reprezintă istoria dezvoltării complete a unei rase sau a unui grup de animale. Din phylon – familie şi genesis – producere.

Genomul – reprezintă genele complete dintr-un organsim conţinute într-un set de cromozomi: haploid, de la un părinte sau diploid de la ambii părinţi.

Gestaţia – este perioada de dezvoltare a unui organism, de la momentul fertilizării ovulului şi până la momentul naşterii.

Histogeneza – reprezintă totalitatea proceselor de formare a ţesuturilor din celulele nediferenţiate ale laminelor germinale ale embrionului. Provine din histos – ţesut şi genesis – producere.

Naşterea – reprezintă procesul de expulzie a fătului din uterul matern.

Nou-născutul – este denumirea copilului în perioada cuprinsă între momentul naşterii şi următoarele patru săptămâni.

Ontogenia – reprezintă dezvoltarea unui organism separat, de la zigot la adult. Provine din on – existent şi gennan – a produce.

Produsul de concepţie – reprezintă suma derivatelor unui ovul fertilizat în orice stadiu al dezvoltării, de la dezvoltare şi până la naştere, incluzând membranele extra-embrionare precum şi fătul sau embrionul.

Sarcina – reprezintă starea de a avea un embrion sau un făt în dezvoltare în corp, după unirea unui spermatozoid cu un ovul. La femeie, durata sarcinii de la concepere şi până în momentul naşterii este de aproximativ 266 de zile.

Sugarul – este denumirea pe care o poartă copilul de la naştere şi până la sfârşitul primului an de viaţă. Există mai multe variante de sugar, în funcţie de momentul naşterii.

Sugarul la termen – este copilul care se naşte în orice moment cuprins între începutul săptămânii 38 (ziua 266) şi sfârşitul săptămânii 41 de gestaţie (ziua 287.

Sugarul înainte de termen – este un copil născut în orice moment înainte de sfârşitul celei de a 37-a săptămână de gestaţie (mai devreme de 259 de zile).

Sugarul prematur – este un copil născut după sfârşitul săptămânii 30, dar înainte de termenul final (săptămâna 38). Greutatea la naştere este cuprinsă între 500 şi 2499 de grame, iar lungimea vertex-călcâi este mai mică de 47 de cm.

Sugarul imatur – este un sugar cu greutate mai mică de 2500 de grame la naştere şi fără dezvoltare fiziologică completă.

Zigotul -  sau ovulul fertilizat este celula rezultată din unirea gameţilor masculin şi feminin (spermatozoidul şi ovulul), de la momentul fuzionării şi până la primul clivaj.





Bibliografie
Dorland’s Illustrated Medical Dictionary

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.