Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
3.9k vizualizari

Stiu chestiile cu transmiterea semnalelor bla bla bla.

Dar nu am idee cum se intampla lucrurile in profunzime. Ce se intampla, de exemplu, cand ating o plita incinsa? Cum de reactionez instananeu? Cum functioneaza acest mecanism de instiintare al organismului?

Nu prea am lecturi in domeniul medicinei, desi mi-ar placea sa stiu mai multe.

 

Senior (11.9k puncte) in categoria Corpul uman
0 0
Nu sunt din domeniu sa-ti dau un raspuns punctual.
Durerea este insa foarte importanta si fara ea ne-ar fii destul de greu.
Durerea este un semnal ca ceva nu este in regula cu corpul nostru.
Sa ne gandim ca nu ar exista durerea. Atunci am putea sa murim dintr-odata, fara sa stim ca de fapt aveam o boala care putea fi tratata foarte usor.

2 Raspunsuri

2 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

 

Pe larg:

Reflexul fiziologic este reacția unui organsim printr-o acțiune automată involuntară neuromusculară declanșată printr-un anumit stimul (excitație). Reflexele pot lua forma unui simplu arc reflex sau cu forme mult mai complexe.

Arcul reflex elementar este format din urmatoarele elemente componente:  

- receptorul specific diferentiat sau terminatia nervoasa libera;  

- calea aferenta (senzitiva) (cea care vine de la exterior si se indreapta catre sistemul nervos central, cea care aduca informatia senzitiva, in cazul nostru durerea) reprezentata de fibre senzitive (dendrite), care culeg informatiile de la receptorii periferici si se indreapta catre unul sau mai multi neuroni senzitivi; transporta influxul nervos exteroceptiv cutanat si proprioceptiv, constient si inconstient, provenit de la receptorii musculari, tendinosi, ososi si articulari;  

- centrii nervosi, situati in coarnele anterioare ale maduvei spinarii (vezi imaginea de aici), reprezentati de motoneuronii α siγ;  

- calea eferenta (motorie) (cea care pleaca de la sistemul nervos central si se indreapta spre organul efector, in cazul nostru fibra musculara striata, cea care va produce retragerea mainii) reprezentata de fibre motorii, respectiv axoni, care transmit comanda.  Axonii sunt de doua feluri:  

*grosi, mielinici (majoritatea axonilor prezinta o teaca de mielina, secretata de celulele nevroglice  Schwann si depusa sub forma de lamele lipoproteice concentrice, albe, in jurul fibrei axonice (axoni mielinizati). Rolul tecii de mielina consta, atat in protectia si izolarea fibrei nervoase de fibrele invecinate, cat si in asigurarea nutritiei axonului), ai motoneuronilor  ααα, inerveaza fibrele musculare striate ale muschilor scheletici, numite fibre extrafusale;  

*subtiri, amielinici, ai motoneuronilor γγγ al caror numar reprezinta aproximativ jumatate din cel al  motoneuronilor  ααα; transmit impulsuri nervoase catre o categorie speciala de fibre striate modificate, foarte scurte si subtiri, numite fibre  intrafusale, componente ale fusurilor neuromusculare, cu rol in reglarea contractiilor musculare; (Cu cat o fibra nervoasa contine mai multa mielina, cu atat impulsul nervos va fi transmis mai repede!)  

- organul efector muscular.  

Realizarea unei miscari reflexe sau voluntare presupune integritatea cailor aferente si eferente, a centrilor nervosi corticali (cortical vine de la cortex=creier) si  subcorticali, precum si a efectorului muscular. Cel  mai simplu arc reflex este reprezentat de reflexul miotatic, format din doi neuroni: unul senzitiv, cu corpul celular situat in ganglionul spinal si altul motor, cu corpul celular in coarnele anterioare ale maduvei spinarii. Majoritatea miscarilor reflexe se produc cu participarea mai multor neuroni intercalari, de aceea prezinta o latenta direct proportionala cu numarul acestora. 

Receptorii sunt formatiuni diferentiate pentru detectarea si receptionarea variatiilor energetice, din afara sau din interiorul organismului si transformarea acestora in impuls nervos. In functie de localizare sunt clasificati in: proprio-, extero- si interoceptori.

 

Calea de transmitere a informatiilor dureroase este calea sensibilitatii tactile protopatice.
Receptorii (nociceptivi) se gasesc in piele fiind reprezentati de terminatiile nervoase libere, discurile Merkel si corpusuculii Meissner. 
Protoneuronul (adica primul neuron al caii) se afla situat in ganglionul spinal (la nivelul maduvei spinarii). Dendrita lui (ramificatiile care preiau informatiile) este lunga si ajunge la receptori, iar axonul (prelungire unica care transmite informatiile mai departe) patrunde in maduva si se bifurca in ramurile ascendente ce ajung in zona ventrolaterala („ventro” vine de la ventral care inseamna anterior)  a cornului posterior al maduvei spinarii. 
Deutoneuronul (al doilea neuron al caii) se gaseste in nucleul capului cornului posterior, iar axonul sau urca 3-4 segmente medulare incrucisandu-se la nivelul comisurilor cenusii anterioara si alba, trece in cordonul anterior de partea opusa unde formeaza tractul spinotalamic anterior. (tractul este un manunchi de fibre nervoase care au o origine, functie si terminatie comuna) Acesta va ajunge in bulb (portiunea inferioara a trunchiului cerebral), posterior de oliva bulbara si la iesirea din bulb se imparte in doua grupuri de fibre:
-primul grup ( cel mai numeros) formeaza componenta paleospinotalamica, fibrele sale ajungand la nucleii substantei reticulate (substanta reticulata reprezintao imensa retea de prelungiri neuronale, in ochiurile careia se gasesc aglomerari de corpuri celulare, alcatuind nuclei; substanta reticulata se intinde de la maduva spinarii pana la talamus) si de aici, prin fibre reticulotalamice (fibre care merg de la substanta reticulata la talamus), in sistemul talamic difuz unde sa gaseste cel de-al treilea neuron al carui axon va proiecta in sistemul limbic (sistemul limbic este situat in regiunea mediana si profunda a creierului si are rol major in memorie, emotii si comportament; eu ma gandesc la miezul unui mar sau la centrul pamantului cand fac referire la raportul dintre sistemul limbic si creier), in girusul cingular (girusul este un fald exterior similar unui varf de deal situat la nivelul creierului);
-al doilea grup, la iesirea din bulb, se ataseaza lemniscului medial (este o cale nervoase a trunchiului cerebral ce transmite informatia senzitiva de la niste nuclei catre talamus; un nucleu, in neuroanatomie, este o forma relativ compacta de aglomerare a neuronilor) si reprezinta componenta neospinotalamica (tractul neospinotalamic transporta informatia pentru fibrele nervoase rapide, iar tractul paleospinotalamic pentru fibrele nervoase mai lente). Pentru componenta neospinotalamica, neuronul se gaseste in nucleul ventral posterolateral din talamus.
Zona de proiectie corticala se afla in aria somestezica primara, in girusul postcentral (campurile 1,2,3) si in aria somestezica medulara pentru componenta neospinotalamica.

Sper ca acum este (putin) mai clar!

Experimentat (2.4k puncte)
0 0
Pe scurt:

Un neuron (1) (aflat in ganglionul spinal de la nivelul maduvei spinarii) preia informatia de la receptor si o transmite unui alt neuron (2) (aflat in nucleul capului cornului posterior tot la nivelul maduvei). Acest al doilea neuron „va urca” spre creier (nu el, ci fibrele sale care intra in alcatuirea „unui tub cu mai multe fire”. Aceste fire vor ajunge in talamus unde se afla cel de-al treilea neuron (3) – o parte inferioara a creierului – si in girusul cingular – alta parte a creierului  - unde se afla un alt al treilea neuron (3) ). La acest nivel informatia este analizata si interpretata ca o durere!

Surse:
John E. Hall, PhD - Guyton and Hall Textbook of Medical Physiology; 12ed
http://cis01.central.ucv.ro/educatie_fizica-kineto/suportcurs/master/note_curs_nervos.pdf
http://iomstudy.com/dabnm/sensroy%20modalities.htm
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2588883/pdf/yjbm00047-0099.pdf
5 plusuri 0 minusuri
Durerea nu e ceva obiectiv, real

Durerea se formeaza la nivelul creierului nu in zona in care o simtim de obicei. Creierul interpreteaza anumiti stimuli ca fiind durere Dar se pote si insela, vezi sado masochismul. In cazul lor, ceea ce majortatea oamenilor ar numi durere, in creierul lor se traduce ca placere.

Cand pui mana pe plita incinsa semnalele ajung pana in zona maduvei, acolo sunt "pre-pocesate", centrii nervosi contracta muschii maini, si tu involuntar ridici mana, fara a simti durere, in prima faza, dupa ce semnalul ajunge la creier si e procesat la nivel senzorio-motoriu si cognitiv atunci simti durere.

Este un mecanism extraordinar al evolutiei, dezvoltat spre a reduce daunele
Novice (292 puncte)
0 0
Asa este, oricine stie din propria experienta: durerea nu este resimtita instantaneu. Banuies ca si daca ti se smulge un picior, pentru cate clipe nu-ti vei da seama ce ti se intampla, pentru ca este nevoie de un timp pentru constientizarea fenomenului de catre creier.
Nu stiam de aceasta "pre-procesare" de la nivelul maduvei.

As ma fi curios sa aflu cum se transmite semnalul de durere.
0 0
Calea de transmitere a informatiilor dureroase este calea sensibilitatii tactile protopatice.
Receptorii (nociceptivi) se gasesc in piele fiind reprezentati de terminatiile nervoase libere, discurile Merkel si corpusuculii Meissner.
Protoneuronul (adica primul neuron al caii) se afla situat in ganglionul spinal (la nivelul maduvei spinarii). Dendrita lui (ramificatiile care preiau informatiile) este lunga si ajunge la receptori, iar axonul (prelungire unica care transmite informatiile mai departe) patrunde in maduva si se bifurca in ramurile ascendente ce ajung in zona ventrolaterala a cornului posterior al maduvei spinarii.
Deutoneuronul (al doilea neuron al caii) se gaseste in nucleul capului cornului posterior, iar axonul sau urca 3-4 segmente medulare incrucisandu-se la nivelul comisurilor cenusii anterioara si alba, trece in cordonul anterior de partea opusa unde formeaza tractul spinotalamic anterior. Acesta va ajunge in bulb, posterior de oliva bulbara si la iesirea din bulb se imparte in doua grupuri de fibre:
-primul grup ( cel mai numeros) formeaza componenta paleospinotalamica, fibrele sale ajungand la nucleii substantei reticulate si de aici, prin fibre reticulotalamice, in sistemul talamic difuz unde sa gaseste cel de-al treilea neuron al carui axon va proiecta in sistemul limbic, in girusul cingular;
-al doilea grup, la iesirea din bulb, se ataseaza lemniscului medial si reprezinta componenta neospinotalamica. Pentru componenta neospinotalamica, neuronul se gaseste in nucleul ventral posterolateral din talamus.
Zona de proiectie corticala se afla in aria somestezica primara, in girusul postcentral (campurile 1,2,3) si in aria somestezica medulara pentru componenta neospinotalamica.
http://iomstudy.com/dabnm/sensroy%20modalities.htm
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2588883/pdf/yjbm00047-0099.pdf
0 0
Mersi, Sergiu. Cam criptic pentru mine ce spui, dar multumesc pentru efort.
Pentru mai multa vizibilitate a textului tau, iti recomand sa publici raspunsul tau ca RASPUNS, nu doar ca si comentariu. As face-o eu, dar iti iau punctele :)

Si totusi... nu poti explica un pic mai simplu care-i treaba? Vad ca esti in domeniu si ca stii foarte multe, dar limbajul complicat pe care-l folosesti ma pierde pe drum...
0 0
Quark, ai vrut sa afli cum se transmite semnalul. Exact asta a facut Sergiu: ti l-a descris, cu toate elementele componente. Mai simplu de atat nu cred ca se poate pentru ca, in afara acestor denumiri stiintifice, nu are cum sa se exprime. Eu (care sunt un pic mai initiata decat tine in domeniu) pot doar sa afirm ca e o descriere... excelenta... ;)
Iti propun ceva, poate o sa te ajute (cu multi ani in urma, eu asa invatam chestiile astea complicate de anatomie): ia o foaie de hartie si incepi si deseneaza traseul, notandu-ti ce reprezinta fiecare "componenta". Atunci, vei avea imaginea de ansamblu...
...